Tips voor bibliotheken, opvoed- & mediawijsheidprofessionals

Ga aan de slag met mediawijsheid

Van 16 tot en met 23 november vond de Week van de Mediawijsheid 2018 plaats. Het thema luidde: ‘Heb jij het onder de duim?’.

Activiteiten

Organiseerde jouw organisatie een activiteit tijdens de Week van de Mediawijsheid? Je kon deze aanmelden op de kaart.

Inspiratie nodig voor een mediawijze activiteit? Bekijk dan het inspiratieoverzicht voor tips.

Bekijk de activiteiten

Aan de slag

Toolkit & campagnemateriaal

Informeer ouders en opvoeders over de Week van de Mediawijsheid en download campagnemateriaal, zoals teksten, logo’s en posters.

Bekijk hier het campagnemateriaal

Week van de Mediawijsheid in de bieb

Als bibliotheek meedoen aan de Week van de Mediawijsheid? Bekijk eens het inspiratieoverzicht, de toolkit en haak aan bij MediaMasters.

Laat je inspireren

Diploma Veilig Internet (DVI)

Tijdens de #WvdM18 lanceert de Koninklijke Bibliotheek het vernieuwde Diploma Veilig Internet (DVI) voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8. Aan de hand van vijf thema’s leren zij om te gaan met en zich bewust te worden van de mogelijkheden en risico’s van internet. De ‘Diploma Veilig Internet-game’ is een onderdeel van het lespakket waarmee leerkrachten in het basisonderwijs hun leerlingen met leuke opdrachten wegwijs maken in de digitale wereld van het internet. Ook bevat het pakket een toets die de leerlingen maken om een echt diploma te krijgen.

Meer informatie

De MediaDiamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. De diamant is opgebouwd uit vijf kanten, deze kanten vormen samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding. Bij iedere kant horen tips en informatie.  

Meer informatie

5 kickstarters voor meer mediawijsheid

Voor begeleiders van jongeren met een lvb

Als begeleider van jongeren met een licht verstandelijke beperking weet je het maar al te goed. Je cliënten zijn online kwetsbaar. Jongeren met LVB zijn vaker slachtoffer én dader van online misstanden. Tegelijkertijd kunnen jongeren aan media ook heel veel plezier beleven. Wat doe jij om je cliënten online weerbaarder te maken? Hoe lastig het soms ook is: ga aan de slag met mediawijsheid. Deze 5 tips geven je een kickstart.

Aan de slag met de tips

Mediawijsheidmanifest

Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven

Mediawijzer.net lanceerde op de laatste dag van de Week van de Mediawijsheid het Mediawijsheidmanifest: ‘Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’. Door ondertekening van het manifest geef je aan dat je je sterk maakt voor een betere begeleiding in mediawijsheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Onderteken het Mediawijsheidmanifest