Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft. Een plek waar we naar elkaars mening luisteren en we onze waarden kunnen naleven. Een plek waar we letten op hoe onze boodschap bij de ander overkomt en elkaar de ruimte geven om anders te denken.
Ga aan de slag met de volgende vragen:

Praten over complottheorieën
Isdatechtzo.nl geeft 5 tips over hoe je een goed gesprek kan voeren met mensen die andere ideeën hebben dan jij.

Een nare ervaring
Heb jij een nare ervaring en wil je hier iets mee doen? Op Meldknop.nl vind je informatie en hulp bij verschillende problemen.

Iemand wordt
gepest
Ken jij iemand die (online) gepest wordt? Grote kans dat die persoon zich erg alleen voelt. Pestweb.nl geeft tips hoe jij kunt helpen.

Hoe sociaal ben jij?
Op sociale media lijken we redelijk anoniem. Veiliginternetten.nl geeft tips over hoe we het leuk en veilig houden.

Negatieve reacties op je blog
Mag je zomaar alle reacties verwijderen of zijn hier nog regels voor? Charlotte Meindersma vertelt wat wel en wat niet mag.

Praten met je kind
Praten jullie thuis weleens over gamen, sociale media en internet? En zijn jullie het altijd met elkaar eens? Test het met Mediamatties.

Handboek voor haatzaaiers
Welke technieken en strategieën worden gebruikt bij online haat en het verspreiden van complottheorieën?

Online omgangsvormen
Sociale media zijn leuk. Maar hoe ga je online met elkaar om? Lees in het dossier op mediawijsheid.nl wat je zelf kunt doen.

Denk eerst na
Met één druk op de knop deel je ideeën, foto’s en video’s met de rest van de wereld. Denk goed na over wat en met wie je dit deelt.
7 tips om online sociaal gedrag te stimuleren
Welke vormen van prosociaal gedrag komen we online tegen? En wat kun jij doen om online prosociaal gedrag bij jezelf en anderen te stimuleren?
Bitescience zocht het voor je uit.

Praten met ouders over shame sexting
Meisjes met een Turkse, Marokkaanse of Hindoestaanse achtergrond lopen verhoogd risico op shame sexting. Steun van ouders is onmisbaar, gebruik voor het gesprek de KIS-toolkit.

Zie jij kleurverschil?
Doe de test
Misschien wil jij geen onderscheid maken tussen mensen op basis van huidskleur of afkomst. Maar is jouw brein echt zo kleurenblind? Met de test van Onderhuids kom je te weten wat jouw verborgen voorkeuren zijn.

Stereotypes
in de media
In het huidige media-aanbod zie ik vaak hardnekkige stereotypes die ons beeld van bepaalde groepen in de samenleving vormen. Is dit erg? Op NetwerkMediawijsheid.nl leggen ze het voor je uit.

Check het nieuws
Makers van nepnieuws proberen hun berichten zoveel mogelijk op echt nieuws te laten lijken. Twijfel je of je een bericht kan vertrouwen? Check het dan met de checklist van isdatechtzo.nl.

Kom uit je filterbubbel
De filterbubbel maakt het lastiger om andere meningen of bronnen te vinden. Meer informatie over de filterbubbel en wat je eraan kunt doen vind je op mediawijsheid.nl.

Blijf kritisch
Media zoals kranten en televisie kunnen misleiden en de werkelijkheid kleuren. Ook op internet zijn gekleurde of (bewust) gemanipuleerde berichten te vinden.

Las een data detox in
Heb je minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen? Ga dan aan de slag met de 8-daagse kuur, Data Detox Kit en pak de controle terug.

Bewaak je privacy
Jouw eigen privacy heb je zelf in de hand. Wie heeft er toegang tot je profielen op sociale media? Veiliginternetten.nl geeft tips.

Fix je privacy
Bits of Freedom geeft 6 praktische tips, zodat je meer controle krijgt over je privacy en waar eigenlijk iedereen mee moet beginnen.

Gebruik een adblocker
Tracking-cookies volgen welke websites je bekijkt. Met behulp van jouw IP-adres bouwen de tracking cookies een profiel van je op.

Online identificeren
Wordt er digitaal om legitimatie gevraagd? Wees alert op identiteitsfraude en deel niet zomaar een kopie van je paspoort.

Surf anoniem
Veel bekende zoekmachines verzamelen data. Laat geen gegevens achter en surf zoveel mogelijk anoniem.