Mentale gezondheid gaat over je gevoel en je persoonlijke ontwikkeling. (Online) media bieden mogelijkheden om je goed te voelen en het beste uit jezelf te halen. Maar ze kunnen ook veel aandacht vragen.
Wat doe jij om je goed te voelen en jezelf te ontwikkelen? Gebruik onderstaande tips om het beste uit jezelf te halen.
Aan de slag met tips voor een betere digitale balans

Last van haatberichten?
Jurist Charlotte Meindersma geeft op haar website tips en meer informatie over hoe je om kunt gaan met haatberichten en wat je rechten zijn.

Las een Data Detox in
Heb je minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen? Ga dan aan de slag met de 8-daagse kuur, Data Detox Kit.

Zet de knop om
Myndr is een fysieke draaiknop met vijf standen die je helpt meer rust en minder afleiding te ervaren door (sociale) media in je hele gezin.

Afgeleid door notificaties?
Steek Unplug in je Android-telefoon en je kunt alle apps gebruiken. Verwijder je Unplug dan worden alle afleidende apps in een keer geblokkeerd.

Docter Cloud
Lijd jij aan Social media anxiety disorder, Nomophobia of Digital dementia? Test het bij Docter Cloud. Ook krijg je tips om de klachten te verminderen.

#openup
EenVandaag deed onderzoek naar de openheid van jongeren op sociale media over hun psychische problemen. Negen op de tien jonge mensen delen dit niet.

Leer een nieuwe hobby
Daag jezelf en je brein uit en ga aan de slag met de vele tutorials op YouTube. Wie weet ontdek je een nieuwe hobby of een nieuw lekker gerecht.

Zorg voor ontspanning
Vooral in deze tijd werken we veel vanuit huis en stoppen we niet op tijd. Een app zoals Stand Up of de Pomodoro timer kunnen je helpen herinneren om rust te nemen.

Een moment voor jezelf
Er zijn verschillende mindfulnes apps beschikbaar om je weer helemaal zen te laten voelen. Ga aan de slag met bijvoorbeeld Buddhify, MyLife Meditation of Smiling Mind.
Ben jij digitaal
in Balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen:
(online) media lijken onlosmakelijk verbonden
met je offline leven. Heb jij het allemaal
onder controle?

Challenge jezelf
De Yona app helpt je samen met vrienden een gezonde online levensstijl te ontwikkelen door zelf challenges aan te gaan.

Digitale detox
Wil jij je social media gebruik minderen en bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Geef je dan op voor een digitale detox.

Verslaafd?
Jellinek heeft een test ontwikkeld voor jongeren die hen helpt inzien of het smartphonegebruik uit de hand begint te lopen.

Kom uit je filterbubbel
De filterbubbel maakt het lastiger om andere meningen of bronnen te vinden. Meer informatie over de filterbubbel en wat je eraan kunt doen vind je op mediawijsheid.nl.

Luister een boek
Ontspan met een goed luisterboek. Via de online bibliotheek kun je verschillende boeken lenen. Je hebt wel een abonnement nodig van de (online) Bibliotheek.

Test je gamegedrag
Is gamen voor jou een leuke hobby of loopt het uit de hand? Deze zelftest geeft een advies op maat. De zelftest is een initatief van Trimbos-instituut.

Handboek voor haatzaaiers
Welke technieken en strategieën worden gebruikt bij online haat en het verspreiden van complot-theorieën?

Een nare ervaring online?
Op Meldknop.nl vind je informatie over en hulp bij internetproblemen. Zij geven je informatie om te kijken of je het probleem kunt oplossen.

complottheorieën
Hoe herken je complottheorieën en hoe kun je jezelf er tegen weren. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft tips en adviezen.

Beter concentreren?
Heb jij geregeld moeite om je op één ding te concentreren? Of heb je een puber die zich maar moeilijk kan focussen op zijn of haar huiswerk?

Nepnieuws herkennen
Sinds het coronavirus is een flinke stijging in nepnieuws en desinformatie te zien. Wat kun je eraan doen?

Ons brein en thuis zijn
We zitten nu meer thuis dan voor de coronacrisis, maar wat doet dat eigenlijk met je gemoedstoestand? Margriet Sitskoorn legt het uit.

Last van dreigtweets?
Lees in het dossier dreigtweets & haatberichten op Mediawijsheid.nl waarom mensen dit doen en wat je eraan kunt doen.