Terug naar overzicht

Sociale gezondheid

Tips voor een betere digitale balans

Sociale gezondheid gaat over verbinden met andere mensen en tijd nemen voor jezelf. Dankzij digitale media kunnen we ieder moment van de dag in contact staan met elkaar.

Hoe tevreden ben je met die contacten? Wanneer ben je wel en niet bereikbaar, en hoe laat je anderen dat weten? Sta je ook in contact met jezelf?


Aan de slag met tips voor een betere digitale balans

Mijn kind op Instagram

Instagram heeft een handleiding gemaakt voor ouders, zodat je je kind kunt begeleiden als het een Instagram-account wil aanmaken.

Bekijk de handleiding

Digitaal nalatenschap

We leven in een wereld waarin het online leven steeds belangrijker wordt. Wat gebeurt er met je sociale-mediaprofielen als je overlijdt?

Lees het artikel van HUMAN

Online seksualiteit

Online flirten en experimenteren kan heel leuk zijn. Maar sexting en online porno brengen ook risico’s met zich mee. Hoe zorg je dat het leuk blijft?

Lees het dossier

Geef aandacht aan jezelf

Zet eens alle push-notificaties uit op je telefoon. Zo heb jij zelf controle over wanneer jij de de berichten leest en is het jouw keuze om apps te openen.

Zorg voor ontspanning

Vooral in deze tijd werken we veel vanuit huis en stoppen we niet op tijd. Een app zoals Stand Up of de Pomodoro timer kunnen je helpen herinneren om rust te nemen.

Check eens je schermtijd

Gebruik de app schermtijd op jouw telefoon. Hiermee krijg je inzicht in jouw schermtijd. Waar besteed je jouw tijd aan en wat vind je daar eigenlijk van?

Ben jij digitaal
in Balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen:
(online) media lijken onlosmakelijk verbonden
met je offline leven. Heb jij het allemaal
onder controle?


Doe de test


Wat te doen tegen haatberichten

Wat doe je als online gedrag uit de hand loopt? Op Mediawijsheid.nl vind je tips en wat je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees het dossier

Afgeleid door notificaties?

Steek Unplug in je Android-telefoon en je kunt alle apps gebruiken. Verwijder je Unplug dan worden alle afleidende apps in een keer geblokkeerd.

Meer informatie

Rij MONO

Je smartphone checken in de auto of op de fiets is niet alleen verboden het is ook gevaarlijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zet daarom je telefoon uit.

Meer informatie

Bewaak je privacy

Jouw eigen privacy heb je zelf in de hand. Wie heeft er toegang tot je profielen op sociale media? En hoe deel je foto's en video's?

Meer informatie

Digitale detox

Wil jij je social media gebruik minderen en bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Geef je dan op voor een digitale detox.

Aanmelden

Challenge jezelf

De Yona app helpt je samen met vrienden een gezonde online levensstijl te ontwikkelen door zelf challenges aan te gaan.

Meer informatie

Internetchallenges, alleen maar leuk?

Internet challenges ontstaan plots en verspreiden zich razendsnel via social media. Vaak zijn ze leuk, maar soms ook erg gevaarlijk. Blijf daarom kritisch.

Meer informatie

Advies bij online seksueel misbruik

Zijn er naaktbeelden van je verspreid via WhatsApp of Instagram of wordt je op een andere manier online lastig gevallen? Helpwanted.nl biedt hulp en advies.

Meer informatie

Online omgangsvormen

Sociale media zijn heel leuk. Maar hoe ga je online met elkaar om? Op Mediawijsheid.nl vind je tips en wat je zelf kunt doen om het online gezellig te houden.

Lees het dossier

Iets vervelends gebeurd op internet?

Op Meldknop.nl vind je informatie over en hulp bij internetproblemen. Zij geven je informatie om te kijken of je het probleem kunt oplossen.

Meer informatie

Bescherm je tegen phishing

Een e-mail, tekstbericht of betaalverzoek met een foute link erin is een veelgebruikte manier om je gegevens te achterhalen of je over te halen om geld over te maken.

Meer informatie

Beeldbellen

Bellen met spraak en beeld is leuk; je kunt degene met wie je spreekt namelijk ook zien. Bellen met beeld kan via verschillende programma's en apps. Ze werken allemaal via een internetverbinding

Meer informatie

Denk na voordat je iets deelt online

Met één druk op de knop deel je ideeën, meningen, foto’s en video’s met familie, vrienden, klasgenoten en de rest van de wereld. Denk goed na over wat en met wie je dit deelt.

Meer informatie

Videobellen met ouderen

In verband met de maatregelen kunnen we niet altijd op bezoek bij familie. Vooral voor ouderen hebben last van eenzaamheid. Breng daarom eens een digitaal bezoek en ga eens videobellen met je opa of oma.

Tips & advies

Handboek voor haatzaaiers

Welke technieken en strategieën worden gebruikt bij online haat en het verspreiden van complot-theorieën?

Kijk de aflevering van HUMAN

Las een Data Detox in

Heb je minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen? Ga dan aan de slag met de 8-daagse kuur, Data Detox Kit.

Start jouw detox