Verbeter je media skills

Hoe helpen apps, chats en digitale tools ons in het leven? Als je kiest om ‘aan’ te staan, benut de kansen van media dan volop. Mediagebruik kan je leven verrijken en makkelijker maken. Ook biedt het nieuwe mogelijkheden. Voor veel jongeren is werken als influencer of YouTuber dan ook een droombaan.

Deze tips helpen je om je vaardigheden te vergroten en de kansen van media volop te benutten.

Filter op: alle tips

Jongeren Ouders Volwassenen Ouderen

JOUW KANSEN OP YOUTUBE

Mediawijsheid.nl

Dankzij YouTube is iedereen een online creator geworden. Maar hoe start je een carrière op YouTube? En hoe gebruik je het kanaal als dagboek, entertainment of voor school? Benut alle kansen en herken de risico’s met het dossier YouTube.

Lees het dossier

Vlogcursus

Omroep MAX

Een vlog is een dagboek op internet, waarbij het grootste deel bestaat uit videobeelden. In deze vlogcursus leer je de basis van het vloggen. Je kunt de cursus stap voor stap volgen, of alleen de stappen doen waar je nieuwsgierig naar bent.

Meer informatie

fablab of maakplaats

In de buurt

Bezoek een FabLab of maakplaats bij jou in de buurt. Een FabLab is een werkplaats die laagdrempelige toegang biedt tot machines, waarmee gebruikers hun ideëen kunnen omzetten naar tastbare producten.

Zoek een FabLab

Veilig shoppen

ACM ConsuWijzer

Iets kopen via een webshop of sociale media? Doe de Online Shop Check en ontdek waar je op moet letten. Is er toch iets fout gegaan met je online aankoop? Je krijgt ook tips en voorbeeldbrieven hoe je bijvoorbeeld je geld terug kunt krijgen.

Meer informatie

Mijn dochter de vlogger

VPRO

Deze documentaire biedt een intiem, eerlijk inkijkje in de wereld van kindvloggers en hun ouders. De gezinnen van Jaydie (3), Jaylinn (9) en Nina (13) worden gevolgd in hun dagelijkse bezigheden. Hoe is het voor kinderen om op te groeien voor de vlogcamera?

Bekijk de documentaire

Bezoek het Youseum

Youseum

In het museum word je uitgedaagd kritisch na te denken over jezelf als middelpunt van sociale media. Je kunt er bovendien de mooiste foto’s maken om via sociale media te delen. Het museum is geopend vanaf 8 november.

Meer informatie

Game studio

Het Klokhuis

Op dit online platform kun je spelenderwijs ontdekken hoe je zelf een goede game maakt. En vind je een heleboel toffe games om te spelen. De Game Studio is voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Meer informatie

Online solliciteren

Mijnonlineidentiteit.nl

In de categorie ‘Online solliciteren’ vind je praktische tips voor het vinden van een baan via internet. Doe bijvoorbeeld alvast een ‘background check’ van jezelf.

Bekijk alle tips

Leren programmeren

CoderDojo

Bezoek een CoderDojo bij jou in de buurt en leer alles over het programmeren van websites, games, apps of zelfs robots!

Zoek een Coderdojo

Dossier: Online omgangsvormen

Mediawijsheid.nl

Sociale media zijn heel leuk. Maar hoe ga je online met elkaar om? Online omgangsvormen noemen we ook wel netiquette. Het zijn ongeschreven regels over hoe je je moet gedragen op internet.

Lees het dossier

Dossier: Nepnieuws

Mediawijsheid.nl

Door de vluchtigheid van sociale media is het niet altijd gemakkelijk om kritisch te kijken naar informatie. Hoe herken je nepnieuws?

Lees het dossier

Dossier: Vloggen

HoeZoMediawijs.nl

Wil jij een bekende YouTuber worden? Bekijk de 10 mediawijze tips voor een carrière als YouTuber.

Lees de tips

Dossier: Programmeren

Mediawijsheid.nl

In de toekomst is het waarschijnlijk net zo belangrijk om te kunnen programmeren als om goed Engels te kunnen spreken. Lees de tips om thuis aan de slag te gaan met programmeren.

Lees het dossier