#WvdM Live

zondag 10 november

Dit liveblog is gesloten.

We houden je graag op de hoogte van alle activiteiten in het land en andere mooie momenten tijdens de Week van de Mediawijsheid via deze liveblog. Veel plezier en spread the word!

We sluiten dit liveblog voor vandaag af

Het was een mooie derde dag, met een masterclass van Aristote Ndunu in Beeld en Geluid, FIFA toernooien, activiteiten in bibliotheken en meer. Ook blikten we terug op de Special Media Awards.

Het liveblog bevat een selectie van alle berichten. Kijk dus vooral op de hashtags #WvdM en #AanofUit op sociale media en deel je eigen activiteiten en mediawijze nieuwtjes. Morgenochtend is er weer een nieuwe liveblog. Tot dan!

Vandaag gaf E-sporter en MediaMasters-ambassadeur Aristote Ndunu een masterclass in Beeld en Geluid

“Ik vind het belangrijk dat kinderen verantwoord omgaan met media. Zelf heb ik ook dagelijks te maken met donaties van jonge fans (als tegenprestatie wordt hun naam tijdens het streamen genoemd) die misschien niet bewust nadenken over hun acties of gedrag.”E-Sporter Aristote Ndunu – Aristote

Luister naar de podcast over sociale media van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

De bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft een podcast gemaakt om ouders te helpen hun kind mediawijzer om te laten gaan met media.

» Luister de podcast

Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken reikte gisteren tijdens de Special Media Awards de award uit voor 'Beste Nieuwkomer'

Vloggers met een beperking vallen in de prijzen

Rick mocht gisteravond een prijs uitreiken tijdens de Special Media Awards: de verkiezing voor de beste Youtubers, vloggers of radiomakers met een verstandelijke beperking.En hoe kan het ook anders… De categorie waarvoor hij was uitgenodigd was die van 'Beste Nieuwkomer'.

Geplaatst door Minister van Gehandicaptenzaken op Zondag 10 november 2019

Squla geeft ouders tips om thuis extra aandacht te besteden aan 21st century skills

View this post on Instagram

In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of ga je vroeg slapen? Laat je je kind alleen op de tablet of lees je samen een boekje? ⁠ Van 8 t/m 15 november 2019 is de Week van de Mediawijsheid. ⁠ ⁠ Het vak 21st century skills zijn een essentieel onderdeel van het huidige onderwijs. Zo worden kinderen van nu zo goed mogelijk voorbereid op hun toekomst. ⁠ Misschien wil je in de opvoeding van je kind(eren) ook extra aandacht besteden aan 21st century skills? Hieronder wat praktische tips:⁠ ⁠ 1️⃣ Praat met je kind(eren) open over internet, social media en situaties die zich daarop voordoen.⁠ 2️⃣ Laat je kind(eren) meedenken over bepaalde problemen/situaties. Vaak komen ze met verrassende en creatieve oplossingen.⁠ 3️⃣ Vraag ze om hun mening.⁠ 4️⃣ Help ze bij het (online) verzamelen van informatie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt.⁠ 5️⃣ Wees bewust van je eigen (online) gedrag en jouw voorbeeldfunctie hierin. Zorg voor een goede balans tussen on- en offline zijn. ⁠ 6️⃣ Misschien kun je je telefoon wat vaker wegleggen of thuislaten.⁠ 7️⃣ Sta open voor verandering en de veranderende maatschappij. Beweeg mee met je kind, we kunnen vaak ook nog wat van hen leren.⁠ 8️⃣ Ook op Squla.nl vind je het vak 21st century skills terug. Alle onderwerpen worden ondersteund door video’s, gepresenteerd door Brugklas-acteur @NiekRoozen. ⁠ ⁠ 👉Kijk voor leuke 21st Century Skills Werkbladen in de Linkinbio. Je vindt er informatie over mediawijsheid, een spreekbeurt houden, nep-nieuws, boekbespreking en meer.⁠ ⁠ #squla #weekvandemediawijsheid #WvdM #mediawijsheid #tips #ouders #opvoeding #onderwijs #21stcentury #spreekbeurt #boekbespreking #nepnieuws #werkstuk #online #offline #aan #uit

A post shared by Squla (@squla) on

NPO Radio 1: Prijzen voor mediamakers met een verstandelijke beperking

Het YouTube-kanaal Just Friends is gisteravond uitgeroepen tot beste vlogger. Deze en nog zes andere prijzen werden gisteravond uitgereikt tijdens de eerste Special Media Awards in het kader van de Week van de Mediawijsheid. NPO Radio 1 sprak met Sonja Heijkamp, projectcoördinator mediawijsheid bij zorginstelling Amerpoort over de Special Media Awards.

» Luister het fragment

Help iemand in jouw omgeving die wel een beetje extra steun kan gebruiken

Hoe help je iemand voor wie mediagebruik moeilijk is? Met deze tips helpen we jou graag op weg om anderen te helpen met het starten van hun mediagebruik.

» Naar de tips

Vlogger Roos Cocolien Steigenga over haar ambassadeurschap van MediaMasters


“We leven in een digitaal tijdperk en mediawijsheid is daarom super belangrijk! Het lijkt mij dan ook super tof om met mijn inzet heel Nederland een beetje mediawijzer te maken. Voor mij als vlogger is het belangrijk om de juiste keuzes te maken in wat ik wel of niet deel, hoe ik relevante content bedenk, maar ook vooral hoe ik media in mijn voordeel kan gebruiken.”Vlogger Roos Cocolien Steigenga

Kijktip: Wat kijk je nou? (Schooltv)

Hoe maak je een film, wat komt er allemaal bij kijken? Wat is waar en wat is nep? Eye en Schooltv hebben een serie gemaakt over beeldtaal en over hoe een filmmaker te werk gaat.

» Bekijk de afleveringen

Ga deze week aan de slag met de virtuele escaperoom van Learning Rocks

Puzzelen, zoeken en ook je kennis afstoffen omtrent Mediawijsheid en informatievaardigheden. Diegene die het eerst ontsnapt wint een leuke prijs, maar zoals altijd is meedoen belangrijker dan winnen.

Extraatje: Je kunt in diezelfde week gratis gebruik maken van een online module om zelf eenvirtuele escaperoom te bouwen met Google sites. Geen voorkennis, geen ingewikkelde codering alleen wat fantasie en digitale vaardigheden.

» Meer informatie

Kom morgen naar de gratis theatervoorstelling 'Like me' in bibliotheek Almelo

De invloed van social media op pestgedrag neemt een centrale plek in tijdens deze avond. PlayBack begeleidt ouders in het voeren van een open gesprek met hun kind. En leert ze hoe ze hun puber weerbaarder en sociaalvaardiger kunnen maken, zowel op internet als in het echt.

Tijdens de ouderavond maakt PlayBack gebruik van ‘terugspeeltheater’. Een techniek waarbij scènes opnieuw gespeeld worden en ouders elkaar tips geven voor een goed gesprek met hun kind.

» Meer informatie en aanmelden

Laurentien van Oranje over de rapporten: ouderen in digitaal Nederland (gepresenteerd op 14 oktober)

“Samenleven betekent ook dat we ervoor moeten zorgen dat iederéén zich gewaardeerd en gehoord voelt en kan meekomen in de maatschappij. Want dit voedt gevoelens van verbondenheid en zelfwaardering. Digitalisering gaat dus over iedereen en ieders mate van kennis, kunde en behendigheid.”Laurentien van Oranje

» Lees de rapporten

NOS Stories: een derde van iedereen tussen de 16 en 34 jaar noemt zich zelfs verslaafd aan hun smartphone

https://www.instagram.com/p/B4mfmyMhmaw/

Bij ASVZ staat mediawijsheid altijd centraal, maar tijdens de Week van de Mediawijsheid krijgt het extra aandacht.

ASVZ besteedt deze week extra aandacht aan mediawijsheid. Dit doen ze door voor cliënten, ouders/verwanten en medewerkers allerlei activiteiten te organiseren. Ook hebben ze een animatie gemaakt waarin wordt uitgelegd wat cliënten op internet kunnen doen. En wat zij kunnen doen als er op internet iets gebeurt wat lastig of vervelend is. Wil je weten wat ze allemaal op het programma hebben staan?

» Lees het artikel en bekijk de video

E-sporter Aristote Ndunu geeft Masterclass bij Beeld en Geluid

Aristote Ndunu heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt: hij werd in 2017 de eerste officiële e-sporter van Nederland. Hij speelt niet op het groene gras van het voetbalveld, maar op de Xbox of Playstation. Om 15.00 uur geeft hij een Masterclass in Beeld en Geluid en vertelt hij alles over zijn werk. Aristote is dit jaar ook een van de ambassadeurs van MediaMasters.

» Meer informatie en tickets

Tip voor lesmateriaal over hacken

GRATIS LESMATERIAAL OVER HACKEN! #WeekvandeMediawijsheid. Dat is deze week zoals jullie weten. Ook kinderen krijgen met…

Geplaatst door Tips voor juf en meester op Zaterdag 9 november 2019

Cyberevent voor jongeren vanaf 10 jaar en hun ouders bij boekhandel Laan in Castricum

In de bibliotheek van Putten werd gisteren een #Fifa20 toernooi gehouden

SeniorWeb organiseert deze week verschillende activiteiten door het land

SeniorWeb was aanwezig tijdens het Grijs en Wijs Mediafestival. Ook tijdens de Week van de Mediawijsheid organiseren zij door heel het land activiteiten om ouderen te helpen.

» Bekijk de kaart voor een activiteit bij jou in de buurt

NOS Jeugdjournaal: Kinderen moeten ouderen helpen met smartphones (uitzending vrijdag 8 november)

Kijk de Special Media Awards terug

Bekijk de zeven winnaars van de Special Media Awards 2019

Fotografie: Angela Jütte

Tijdens een spannende award show in Beeld en Geluid in Hilversum zijn op 9 november de winnaars bekend gemaakt van de Special Media Awards.

» Bekijk de winnaars

VodafoneZiggo: het digitale avontuur starten we samen

Jeroen Hoencamp (CEO VodafoneZiggo) helpt ouderen in het Welkom Online Café

Ook het bedrijfsleven draagt zijn steentje bij aan de Week van de Mediawijsheid. Jeroen Hoencamp (CEO VodafoneZiggo) vertelt in zijn blog waarom en hoe VodafoneZiggo bijdraagt aan de campagne.

» Lees het blog

Heb je een verstandelijke beperking en ben je goed in FIFA? Doe mee aan het FIFA Toernooi van ASVZ

Gamen zorgt voor een verhoogde concentratie en een verbeterde hand-oog coördinatie. Het leert je hoe je moet samenwerken en kan je talenkennis vergroten. Daarnaast is het natuurlijk super leuk om met elkaar een potje te gamen! Doe daarom mee met het FIFA Toernooi van ASVZ

» Meer informatie en aanmelden

Kom om 14:00 met je kind naar de ouderkindworkshop 'geheimtaal' in de Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum

Hoe bracht je vroeger een boodschap over toen er nog geen computers en (mobiele) telefoons waren? Een batterij, een stroomdraadje, een knijper en nog wat kleine spulletjes. Meer hebben jij, je moeder, je opa of oppas niet nodig om een seinsleutel te maken. Een watte? Een seinsleutel! Met dit apparaatje kun je in geheimtaal naar elkaar seinen. Natuurlijk leer je bij de workshop ook morsecode, zodat je weet wát je moet seinen.

» Meer informatie over de workshop

Mediawijze lees-, kijk-, luistertips van de opleiding Creative Business (Saxion Enschede)

Verhalen vertellen is één van de belangrijkste functies van media. Maar welke verhalen die over media gaan, moet je gelezen of gezien hebben? Saxion heeft voor de Week van de Mediawijsheid enkele tips op een rij gezet.

» Laat je inspireren

Jeroen Hoencamp over de rapporten: ouderen in digitaal Nederland (gepresenteerd op 14 oktober)

In aanloop naar de Week van de Mediawijsheid vroeg Netwerk Mediawijsheid met een persconferentie al extra aandacht voor de uitdagingen en kansen in het online mediagebruik van ouderen.

“We willen dat iedereen kan deelnemen aan de digitale samenleving en in staat is om dit verantwoord te doen. De onderzoeken van vandaag benadrukken dat we nog stappen te zetten hebben, zeker richting ouderen. Ook het bedrijfsleven heeft een verantwoordelijkheid om hier een steentje aan bij te dragen. Immers, met onze verbinding en producten kan er een wereld voor hen opengaan. En hoe mooi is het als onze ouderen kunnen skypen met hun kleinkind en hun boodschappen veilig online kunnen doen? VodafoneZiggo helpt ouderen daarbij, onder andere met het zelf ontwikkelde lesprogramma Welkom Online!. Ik daag alle CEO’s in Nederland uit: help állemaal om onze ouderen de digitale drempel over te laten stappen.”Jeroen Hoencamp, CEO VodafoneZiggo

» Lees de rapporten

Help vandaag een oudere met online probleem of vraag

Onderzoeken: ouderen in digitaal Nederland

Miriam van den Beemt (specialist digitale geletterdheid bij de Bibliotheek Midden-Brabant) geeft vijf concrete tips over media en opvoeding

Dag 3 van de Week van de Mediawijsheid

Vandaag is het dag 3 van de Week van de Mediawijsheid. Vandaag kun je ontsnappen uit de Escaperoom van Museum De Voorde, een Masterclass volgen van E-sporter Aristote Ndunu in Beeld en geluid of naar de dansvoorstelling ‘Ik zie je’ in de OBA Oosterdok.

» Bekijk alle activiteiten