#WvdM Live

donderdag 14 november

Dit liveblog is gesloten.

We houden je graag op de hoogte van alle activiteiten in het land en andere mooie momenten tijdens de Week van de Mediawijsheid via deze liveblog. Veel plezier en spread the word!

We sluiten dit liveblog voor vandaag af

Het was een mooie zesde dag, met het Jaarcongres ECP, lancering van de Emoji-voter en de lancering van Pictostudio Hallo. Ook is er een prijsvraag waarmee je het fotoboek ON/OFF van Martijn van de Griendt kunt winnen. Stuur jouw beste aan-of uit-tip naar info@mediawijzer.net en wie weet is het mooie fotoboek van jou.

Het liveblog bevat een selectie van alle berichten. Ook meepraten over de campagne of het thema: aan of uit? Gebruik dan #WvdM of #AanofUit op sociale media.

Lancering Pictiostudio Hallo

Pictostudio Hallo is een chat- en messaging app waarmee cliënten elkaar en hun netwerk (ouders, familie, vrienden, begeleiders) veilig simpele berichten met Visitaal-pictogrammen kunnen sturen. De app is in samenwerking met Middin ontwikkeld en vandaag gelanceerd voor Android en iOS (iPhone).

» Meer informatie

Gomarus College verwijst de leerlingen door naar de tips voor gezond mediagebruik

Prijsvraag: maak kans op een ON/OFF fotoboek

Tot en met januari 2020 is de fototentoonstelling ‘ON/OFF’ te bezichtigen in het Rijksmuseum. Martijn van de Griendt fotografeerde onze huidige consumptiemaatschappij om zo te laten zien hoe ‘aan’ wij tegenwoordig staan. Een onderwerp dat naadloos aansluit bij het thema van de Week van de Mediawijsheid ‘Aan of uit’.

Speciaal in het kader van de Week van de Mediawijsheid mag Netwerk Mediawijsheid van Martijn van de Griendt 3 ON/OFF fotoboeken weggeven. Wat is jouw beste aan- of uit-tip? Hoe zorg jij ervoor dat er balans is tussen je online- en offline leven? Stuur de tip in naar info@mediawijzer.net. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

» Lees het artikel

Jan Slagter ambassadeur van de Week van de Mediawijsheid

“De digitalisering van de samenleving heeft een onmiskenbare plek ingenomen in ons dagelijks bestaan. Deze digitalisering vraagt om andere vaardigheden en kennis om mee te blijven doen. Daarnaast biedt het ook kansen om zo nog beter in contact te staan met familie, vrienden en bekenden. Digitaal vaardige ouderen zijn minder eenzaam, onafhankelijker en hebben zelf de regie.”Ambassadeur Jan Slagter

Leerlingen kunnen tijdens MediaMasters ook thuis aan de slag met extra opdrachten

Eén derde van de ouderen vindt dat internet helpt tegen eenzaamheid

Maar het starten met mediagebruik is niet altijd makkelijk. Tijdens de Week van de Mediawijsheid geven we je tips om te beginnen met internetten.

» Bekijk de tips

Liever samen op pad? Er worden tijdens de Week van de Mediawijsheid door het hele land activiteiten georganiseerd voor ouderen.

» Bekijk de kaart

4 jonge experts zijn dit jaar ambassadeurs MediaMasters

Dit jaar zijn er maar liefst vier vakprofessionals als ambassadeur aan MediaMasters verbonden. Tijdens de 10e editie van de Week van de Mediawijsheid zetten presentatrice en journaliste Samya Hafsaoui, eerste officiële FIFA eSporter van AZ Aristote Ndunu, Nederlands jongste ethisch hacker Jurre Groenendijk en TekkieWorden-vlogger Roos Cocolien Steigenga zich in om leerlingen mediawijzer te maken. Vier uiteenlopende ambassadeurs, die allemaal op verschillende manieren te maken hebben met media en daarom vanuit hun eigen invalshoek kunnen bijdragen aan de bewustwording rondom digitale kansen, risico’s en balans.

» Lees het artikel

Hoe gaat het met de 3FM-dj's Olivier, Sophie en Jamie

De laatste dag van de Data Detox Challenge voor de 3FM-dj’s Olivier, Sophie en Jamie is in zicht.

» Kijk voor een update

Ook in groep 7 van KPO Basisschool Fatima staat de Week van de Mediawijsheid centraal

In het kader van 'De week van Mediawijsheid' zijn de leerlingen in groep 7A in de klas bezig met 'Mediamasters'. Een…

Geplaatst door KPO Basisschool Fatima op Woensdag 13 november 2019

Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden er veel ouderavonden over mediawijsheid georganiseerd

https://www.facebook.com/lagendijkempowering/photos/a.837381203111839/1319496518233636/

Gisteren vond in het Archeon de bijeenkomst Digitale Geletterdheid van Instruct Uitgeverij plaats

Technologie-kunstexpositie met o.a. het werk 'Perfection Only a Tap Away' van ontwerper Linsey Dolleman tijdens Jaarcongres ECP

» meer informatie over de expositie

Tijdens de Week van de Mediawijsheid, verscheen het splinternieuwe NUjunior Funboek!

De volkskrant: Emoji-expert bouwt app waarmee we zélf kunnen bepalen welke nieuwe emoji nodig zijn

Emoji-expert Lilian Stolk bouwde een app waarmee iedereen kan stemmen over nieuwe emoji die nodig zijn. Het is in feite een aanklacht tegen het gegeven dat grote bedrijven bepalen hoe we met elkaar communiceren.

» Lees het artikel

Mediawijzer.net: Wat kijk je nou? Spelenderwijs leren over beeldtaal in MediaMasters

Netwerk Mediawijsheid sprak voorafgaand aan de Week van de Mediawijsheid met Manon Sandee, Senior Projectleider Educatie van Eye Filmmuseum over hun serie en interactieve schoolplaat Wat kijk je nou?. Zij ontwikkelden daarbij een mini-game over montage, waar kinderen in MediaMasters punten (bits) mee kunnen verdienen.

» Lees het artikel

Ga ook na de Week van de Mediawijsheid aan de slag met mediawijsheid in de klas

https://twitter.com/Mbomediawijs/status/1194941614936018945

Mijlpaal voor SeniorWeb tijdens de Week van de Mediawijsheid

Vrijwilligers van SeniorWeb hebben in de afgelopen jaren maar liefst 500.000 PCHulp-vragen van senioren naar tevredenheid afgehandeld. Vrijdag 1 november bezocht SeniorWeb-vrijwilliger Ton de Blok mevrouw Homburg in Nieuwegein, de indiener van de half miljoenste PCHulp-vraag. Mevrouw Homburg (76 jaar) had hulp nodig nadat zij een nieuwe update had geïnstalleerd op haar computer en diverse onderdelen niet goed meer functioneerden. Enthousiaste SeniorWeb-vrijwilliger Ton de Blok heeft mevrouw Homburg uit de brand geholpen. Vervolgens is hij als vertegenwoordiger van alle vrijwilligers heel hartelijk bedankt door voorzitter van de vereniging Lieteke van Vucht Tijssen.

» Lees het volledige bericht

Heb jij de Ouder & Kind Media-Quiz al gespeeld?

Aan of uit?

View this post on Instagram

Voor mij is het echt een absolute 'no go' om met je telefoon bezig te zijn terwijl je autorijdt. Ik vind het onbegrijpelijk dat je je leven en dat van anderen op het spel zet om iets te lezen wat best even kan wachten. . . Toch zie ik het veel mensen doen. Hang je opeens achter een auto die 80 rijdt waar je 120 mag en kunt. Als je die dan passeert zie je de bestuurder (oud, jong, man, vrouw, maakt niet uit) met alleen de linkerhand aan het stuur, het hoofd gebogen en met regelmaat even kort omhoog. Maar soms ook niet hè? Dan blijft het hoofd langere tijd naar de schoot gericht. Doodeng. . . Ik maak me daar iedere keer enorm boos over. Maar toch snap ik het wel. Ik snap de verleiding dat je wilt weten wat er achter dat plingeltje zit. Dat je denkt dat het geen kwaad kan om heel even te kijken. Of best iets korts kunt terug typen. . Ik herken het en beken bij deze: ik heb het ook weleens gedaan terwijl ik de gedachte 'dit kan ik beter niet doen' negeerde. Ik realiseerde me toen dat zolang je geen bewuste keuze maakt om het niet te wíllen en te zúllen doen, de verleiding het waarschijnlijk altijd zal winnen. . . Maak dus vóórdat je de auto instapt en dat plingeltje gaat die bewuste keuze. Dat helpt echt. En wil je het zekere voor het onzekere nemen: download de app Mono of leg die telefoon in de achterbak. . . . #wvdm #wvdmw19 #aanofuit #mediawijsheid #mediaopvoeding #veiligverkeer #mono #smartphone #smartphoneverslaving #afleiding #focus

A post shared by Bureau Jeugd en Media (@bureaujeugdenmedia) on

Een nieuw seizoen Medialogica van omroep Human

‘Medialogica’ biedt een mogelijkheid om verder te kijken dan de aantrekkelijke krantenkop of het schreeuwende bericht op je tijdlijn. Klopt het bericht wel? Wie of wat zit erachter? Hoe kwam het bericht tot stand? Dit najaar onderzoekt het programma vier onderwerpen, waarbij de redactie steeds kijkt hoe publieke opinie tot stand komt en wat deze voor effect heeft op de samenleving. Onderwerpen waarbij zowel het heden als het verleden een rol spelen.

» Bekijk de thema’s van het nieuwe seizoen Medialogica

https://www.human.nl/medialogica/lees/Medialogica-en-de-strijd-om-aandacht.html

Hoe bescherm je jezelf tegen een hacker?

https://www.instagram.com/p/B4xTFpYF6vb/

Ga tijdens de Week van de Mediawijsheid met elkaar in gesprek

Stem voor de Emoji die jij nog mist

https://twitter.com/lilianstolk/status/1194882723598479366

In de bibliotheek van Zeeuws Vlaanderen ging men aan de slag met het maken van digitale fotoboeken

Gaat jouw kind naar de kinderopvang of het kinderdagverblijf? Ook daar krijgen ze te maken met media

Het was gisteren gezellig bij de Mediawijsheid Proeverij in Almelo

Ook tijdens het Jaarcongres ECP is er vandaag aandacht voor mediawijsheid

Nieuwsbegrip heeft tijdens de Week van de Mediawijsheid een extra les over mediawijsheid

MediaMasters in het speciaal onderwijs

 

Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement met een bijbehorende hoofdprijs. Wist je dat de video’s van MediaMasters tijdens de #WvdM zijn voorzien van een gebarentolk? Met dank aan Koninklijke Kentalis en de Berengroep.

» Meer informatie over het speciaal onderwijs en MediaMasters

Volg vandaag de lezing 'Digitaal nalatenschap' in Veendam

We hebben steeds meer persoonlijke gegevens, vaak met een wachtwoord, op het internet staan. Uit onderzoek van SeniorWeb is gebleken dat maar weinig mensen stilstaan bij hun digitale nalatenschap. Donderdag 14 november kun je in Bibliotheek Veendam met elkaar in gesprek gaan over onze digitale erfenis, want wat moet er met deze gegevens gebeuren na ons overlijden?

» Meer informatie

MAX Magazine: Column van ambassadeur Jan Slagter

Jan Slagter is ambassadeur van de Week van de Mediawijsheid en roept mensen uit de omgeving van ouderen op om te helpen en overheid en bedrijven een bijdrage te leveren aan het overwinnen van de digitale drempels.

» Lees de column

Human: Deze 5 media-savvy senioren zijn het volgen waard

Het zijn de laatste dagen van de Week van de Mediawijsheid waarin extra aandacht wordt besteed aan ouderen. Want het deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren heeft er momenteel het minst profijt van. Toch zijn er ook 65-plussers die geen probleem hebben om met hun tijd mee te gaan. Human zocht ze voor je uit.

» Lees het artikel

Bekijk vlog 3 van Yvonne Hooijer, expertcoach mediaopvoeding van Welzijn De Wolden

Week van de Mediawijsheid Vlog 3 Beeldschermtijd

Week van de Mediawijsheid Vlog 3 BeeldschermtijdBekijk hier een vlog van jongerenwerker en Expertcoach Mediaopvoeding van Welzijn De Wolden Yvonne Hooijer!

Geplaatst door Young de Wolden op Maandag 11 november 2019

School tv: Wat kijk je nou? - Montage

Schooltv: Wat kijk je nou? – Montage

Hoe maak je een video logisch en interessanter? Sosha laat in 'Wat kijk je nou?' zien hoe montage daarbij kan helpen. 🎥Probeer het ook eens zelf in het montagespel in de interactieve schoolplaat! Daar vind je video's, opdrachten en weetjes die aansluiten bij het thema Mediawijsheid en de 21e-eeuwse vaardigheden. ➡️ http://bit.ly/SchooltvMediawijsheidWatKijkJeNou#WeekvandeMediawijsheid #WvdM #AanofUit

Geplaatst door Schooltv op Dinsdag 12 november 2019

Dag 7 van de Week van de Mediawijsheid

Vandaag is het dag 7 van de Week van de Mediawijsheid. De eerste leerlingen uit groep 7 en 8 gaan vandaag aan de slag met de finale van MediaMasters. In Bodegraven gaan leerlingen in debat met de burgermeester en in Den Haag kun je naar de 22e editie van het Jaarcongres ECP.

» Bekijk alle activiteiten