#WvdM Live

vrijdag 8 november

We houden je graag op de hoogte van alle activiteiten in het land en andere mooie momenten tijdens de Week van de Mediawijsheid via deze liveblog. Veel plezier en spread the word!

We sluiten dit liveblog voor vandaag af

Het was een mooie eerste dag, met activiteiten in bibliotheken, MediaMasters in de klassen, opening van een Instagram-museum, lancering van een mediawijsheid platform en nog zoveel meer. Ook de media is het niet ontgaan: de Week van de Mediawijsheid is onder andere genoemd bij het NOS journaal, op de radio, op Trouw.nl en het Jeugdjournaal.

Het liveblog bevat een selectie van alle berichten. Kijk dus vooral op de hashtags #WvdM en #AanofUit op sociale media en deel je eigen activiteiten en mediawijze nieuwtjes. Morgenochtend vroeg is er weer een nieuwe liveblog. Tot dan!

De Week van de Mediawijsheid in het NOS Jeugdjournaal (Avondjournaal)

Vanavond in het Jeugdjournaal in het kader van de #WvdM: kinderen kunnen hun oma of opa helpen met internetten! 55-plussers hebben namelijk vaker moeite met o.a. online informatie zoeken en omgaan met een smartphone.

» Bekijk het fragment (vanaf 5:50)

Kijk nu naar het jeugdjournaal voor de uitslag van de stelling van de dag

https://www.instagram.com/p/B4mFCe1HV7n/

Klokhuis: digitale voetafdruk

Alles wat je op internet zet, blijft op internet voor altijd. Dat wist je misschien al. Maar heb je enig idee wat er allemaal over jou op internet staat? Klokhuis zoekt het voor je uit.

» Meer informatie over de aflevering en terugkijken

Tumult: Hoe geef je les met smartphones in de klas?

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ook in de klassen zijn ze veelvuldig aanwezig. Dat is vaak vervelend en draagt niet bij aan de concentratie en het leren. Moet je telefoons in de klas dan helemaal verbieden? Dat lijkt niet nodig: je kunt er namelijk ook veel voordeel uit halen. Hoe zet je smartphones handig in binnen en buiten de klas? Tumult geeft een aantal tips.

» Lees de tips

Alle bibliotheken in Den Haag doen mee aan de Week van de Mediawijsheid

Seniorweb actief in Week van de Mediawijsheid

Door het hele land worden er activiteiten georganiseerd over de digitale wereld, zo ook bij de vestiging van SeniorWeb in Drachten.

» Lees het artikel

Mary Berkhout over de rapporten: ouderen in digitaal Nederland (gepresenteerd op 14 oktober)

In aanloop naar de Week van de Mediawijsheid vroeg Netwerk Mediawijsheid met een persconferentie al extra aandacht voor de uitdagingen en kansen in het online mediagebruik van ouderen.

“Er zijn veel cursussen en locaties in Nederland waar hulp geboden wordt, maar die kunnen niet zomaar 2,5 miljoen mensen digitaal vaardiger maken. Daar is meer inzet voor nodig van bedrijven en overheid. Maar ook kinderen en kleinkinderen moeten weten waar ze de hulp voor hun (groot)ouders kunnen vinden, wanneer ze een vraag niet zelf kunnen beantwoorden. Op 9 november zetten we tijdens de Week van de Mediawijsheid een volgende stap met het eerste Grijs en Wijs Mediafestival in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.” Mary Berkhout, programmadirecteur Netwerk Mediawijsheid

» Lees de rapporten

De speld: oma geeft kleinkind 500 Insta-volgers voor een goed rapport

» Lees het artikel

De Week van de Mediawijsheid in het NOS Jeugdjournaal (ochtendjournaal)

Het NOS Jeugdjournaal besteedde deze ochtend aandacht aan de Week van de Mediawijsheid. Kinderen moeten namelijk vaker een ouder iemand helpen.

» Bekijk het fragment (vanaf 3:44)

Trouw: Zo laat je je niet langer gijzelen door Google

Google zit totaal verweven in ons dagelijks leven en vaak hebben we dat niet eens in de gaten, maar hoe kunnen we ons minder afhankelijk maken van Google? Trouw heeft een artikel geschreven naar aanleiding van de Week van de Mediawijsheid en geeft 4 tips om jezelf te ontgoogelen.

» Lees het artikel

Nog geen tickets voor het Grijs en Wijs Mediafestival?

Heb je nog geen gratis ticket voor het Grijs en Wijs Mediafestival? Meld je vandaag dan nog snel aan. Tijdens het Grijs en Wijs Mediafestival leidt Marga van Praag (voormalig presentatrice NOS Journaal) je rond door de Nederlandse mediageschiedenis, Olga Commandeur (Omroep Max) helpt je fit te blijven in deze digitale tijden, Peter de Harder geeft je 10 gouden tips voor Youtube en Marijke Helwegen deelt haar ervaringen. Daarnaast zijn er experts van Samsung, VodafoneZiggo, SeniorWeb, Digisterker en het Nationaal Ouderenfonds voor tips, advies en het beantwoorden van al je vragen.

» Kijk hier voor meer informatie en tickets.

MediaSmarties en de Week van de Mediawijsheid

Vandaag start de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid. Het thema van dit jaar is ‘Aan of uit?’.We zijn blij met dit…

Geplaatst door Mediasmarties op Vrijdag 8 november 2019

Week van de Mediawijsheid in België

Ook in België doen ze mee aan de Week van de Mediawijsheid. VTI Deinze besteedt tijdens de lessen meer aandacht aan mediawijsheid. De school wil de leerlingen, leerkrachten en ouders mediawijzer maken en de kloof tussen de generaties verkleinen.

» Lees het artikel van Nieuwsblad hoe de school invulling geeft aan de Week van de Mediawijsheid

Durf jij op woensdag 13 november een dag(deel) 'uit' te gaan en te delen wat het met je doet?

Media- en onderwijsinstellingen lanceren Platform Mediawijsheid Friesland tijdens Noordelijk Filmfestival

HL Stenden, Fers, Suksawat, Friesland College, Stichting Cyber Safety Noord Nederland en New Noardic Wave werken samen in het vandaag gelanceerde Platform Mediawijsheid Friesland. Dit platform gaat middels grote en kleine evenementen in de regio het gesprek aan over hoe mediamakers en inwoners van Friesland digitaal bewuster kunnen worden.

» Meer informatie over het Platfom Mediawijsheid Friesland

Bibliotheken door heel Nederland sluiten aan bij de Week van de Mediawijsheid

Kom morgen naar de 'dag van de #Mediawijsheid' in Hoogeveen

De Kleinste Privacyshow van Nederland, morgen in Bibliotheek Franeker

Opening Youseum

Vandaag opende Youseum officieel haar deuren aan de Weesperzijde 150 in Amsterdam. Youseum is een plek anders dan alle andere Instagram-musea tot nu toe. Hier word je uitgedaagd kritisch na te denken over het belang van jezelf als middelpunt van je eigen social-media feed. Door het uploaden van jouw foto op de website van Youseum, speel jij eenmaal in het museum de hoofdrol in een interactieve museum-tour. Zo ervaar je hoe het is om te verdrinken in je eigen populariteit, loop je door een heuse ‘likes-factory’ en krijg je een een oneindige dosis van jezelf in de grootste infinity-room die je ooit gezien hebt.

Mary Berkhout-Nio, Programmadirecteur Netwerk Mediawijsheid : “In onze maatschappij is het steeds belangrijker dat we nadenken over hoe we media inzetten en hoe we er zelf mee omgaan. Youseum laat mooi zien dat een goede dosis zelfreflectie daar een belangrijke rol in speelt.”

» Meer informatie en tickets

7 tips van Jurre Groenendijk (17), ambassadeur van MediaMasters

Tip 1: gebruik niet steeds hetzelfde wachtwoord voor alle websites
“Want als je op één site gehackt wordt, word je op alle sites gehackt”, zegt Jurre. “Ik maakte me er vroeger ook schuldig aan en nu nog weleens, zeker bij sites waarbij het me niet zoveel kan schelen.”

» Lees alle tips op AD.nl

7 Days: hoe online ben jij? Doe de test

7Days heeft speciaal voor de Week van de Mediawijsheid de korte test gemaakt: hoe online ben jij? Maak de test en ontdek hoe aan of uit jij staat.

» Maak de test

3FM DJ Challenge: wiens schermtijd is na een week het meest gedaald?

3FM-dj’s Olivier, Sophie en Jamie vinden dat ze wel wat vaker offline mogen zijn. Daarom daagt Tussenuur ze uit om tijdens de Week van de Mediawijsheid af te kicken van hun smartphone, en dat doen we aan de hand van de challenge: wiens schermtijd is na één week het meest gedaald? En jij kunt zelf ook meedoen aan de challenge.

» Meer informatie

De mediawijze tips van Future NL

Vandaag start de Week van de Mediawijsheid! 😃 #WvdM https://buff.ly/2PQJOTg Deze week vraagt landelijk aandacht voor…

Geplaatst door Future NL op Donderdag 7 november 2019

MediaMasters helpdesk zit klaar

Heb je vragen of ervaar je problemen tijdens het spelen van MediaMasters? De helpdesk zit tijdens de Week van de Mediawijsheid van 8.00 uur tot 17.00 uur voor je klaar om je telefonisch of per mail snel weer op weg te helpen.

De digitale overheid

De Week van de Mediawijsheid in het NOS Journaal

Ook het NOS Journaal besteedde deze ochtend aandacht aan de Week van de Mediawijsheid.

» Bekijk het fragment (vanaf 07:39)

EenVandaag Opiniepanel: Smartphone aan tafel? Dan heb je volgens jongeren geen manieren

Driekwart (74 procent) van de jongeren tussen de 16 en 34 vindt het niet kunnen dat iemand aan de eettafel zijn of haar smartphone gebruikt. Zelf pakken de meeste jongeren hun telefoon aan tafel ook niet. Sommige deelnemers leggen voor het eten hun gerecht nog snel vast, maar acht op de tien (79 procent) zeggen dat ze hun telefoon tijdens het eten niet gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Het onderzoek is gehouden in aanloop naar de Week van de Mediawijsheid, die vandaag begint.

» Lees het onderzoek.

NOS Jeugdjournaal: stelling van de dag

https://www.instagram.com/p/B4mFCe1HV7n/

Ga in Leeuwarden in gesprek met mediamakers

Mediamakers gaan vandaag tijdens het Noordelijk Film Festival met Storyvalley Talks met elkaar in gesprek over de vraag ‘Wat kan ik wel en niet vertellen?’.

» Meer informatie

Kom morgen naar het Grijs en Wijs Mediafestival

Jan Slagter ambassadeur van de Week van de Mediawijsheid

“De digitalisering van de samenleving heeft een onmiskenbare plek ingenomen in ons dagelijks bestaan. Deze digitalisering vraagt om andere vaardigheden en kennis om mee te blijven doen. Daarnaast biedt het ook kansen om zo nog beter in contact te staan met familie, vrienden en bekenden. Digitaal vaardige ouderen zijn minder eenzaam, onafhankelijker en hebben zelf de regie.”Ambassadeur Jan Slagter

Ruim 200 activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid

Deze week worden er door het hele land bijna 200 events georganiseerd die allemaal tot doel hebben om mensen een beetje mediawijzer te maken. Van bibliotheken en buurthuizen tot Beeld en Geluid en andere musea.

» Zoek een activiteit bij jou in de buurt.

Strijd om titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ barst los


De Week van de Mediawijsheid is van start. En daarmee natuurlijk ook de landelijke wedstrijd van MediaMasters! Ruim 190.000 leerlingen uit het hele land staan in de startblokken om mee te spelen met alweer de negende editie van MediaMasters. Welke klas wordt de Meest mediawijze klas van Nederland?

De Week van de Mediawijsheid is van start!

Vandaag is de Week van de Mediawijsheid begonnen, de jaarlijkse bewustwordingscampagne over het belang van mediawijsheid voor jong en oud. In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. We moeten ‘aan’ staan om mee te blijven doen met de wereld om ons heen. Tegelijkertijd moeten we soms kiezen voor onze eigen uitknop, omdat ook het offline leven aandacht vraagt. Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we daarom aan jong en oud de vraag: wanneer kies jij om aan of uit te staan?