Image

Week van de Mediawijsheid:
#hierniet

Als je actief bent op sociale media krijg je te maken met reacties. Vaak zijn deze positief, maar ook negatieve berichten kunnen de overhand krijgen. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar er zijn grenzen. Haatspraak? Scheldpartijen? Kwetsende opmerkingen of ongepaste 'humor'? #hierniet

Van 10 t/m 17 november besteedde we daarom extra aandacht aan hoe we met elkaar omgaan online. Door het hele land werden verschillende activiteiten georganiseerd en op deze website vind je het laatste onderzoek en tips over wat jij kunt doen bij online kwetsend gedrag.

Doe jij volgend jaar (opnieuw) mee met de Week van de Mediawijsheid? Noteer dan vast 8 t/m 15 november in je agenda!

Al 234 organisaties maken zich sterk voor een sociale online wereld

TikTok, Snap, VodafoneZiggo, UNICEF,  NJi, BNNVARA, Saxion Hogescholen en vele anderen trekken samen een grens bij online kwetsend gedrag. Zij geven aan dat er op hun sociale media-kanalen geen ruimte is voor haatspraak, scheldpartijen, dreigementen en andere vormen van online kwetsend gedrag. Sluit ook aan met jouw organisatie of informeer jouw werkgever over dit initiatief. 

Meer informatieWaar trek jij de grens?

Voor de Week van de Mediawijsheid zijn we de straat op gegaan om het algemene publiek te laten nadenken over verschillende voorbeelden van online kwetsend gedrag. Wat zijn hun ervaringen met online kwetsend gedrag, waar ligt voor hen de grens, en hoe zouden ze ermee omgaan?


Tips & adviezen


Wat te doen bij kwetsend gedrag?

Ook al lijkt jouw rol klein, je kunt altijd invloed uitoefenen op de situatie. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om in actie te komen tegen online kwetsend gedrag.


Bekijk de tips

Tips voor sociale-mediabeheerders

Ben jij verantwoordelijk voor het beheren van socialemediapagina’s? Dan krijg je mogelijk te maken met online kwetsend gedrag. We geven je enkele adviezen wat je hiertegen kunt doen.


Bekijk de adviezen