Image

Week van de Mediawijsheid:
Over digitale balans

8 t/m 15 november vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. De Week van de Mediawijsheid is de jaarlijkse bewustwordingscampagne over het kritisch en actief omgaan met media. De komende drie jaar staat de campagne in het teken van digitale balans en gezond opgroeien en leven in een digitale wereld. Meedenken over het thema of vragen? Neem contact op met Netwerk Mediawijsheid.

Wat is digitale balans?

Digitale balans gaat over het zó indelen van je tijd, dat je je er fysiek, mentaal en sociaal goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media, zoals smartphones, laptops, tablets en games. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders, en je kunt het beste zelf bepalen wat goed voor je is.

Week van de Mediawijsheid 2023: #hierniet

In 2023 besteedde we met #hierniet aandacht aan hoe we met elkaar omgaan online. Door het hele land werden verschillende activiteiten georganiseerd. Ook werd er nieuw onderzoek gepresenteerd en kreeg je tips over wat jij kunt doen bij online kwetsend gedrag.

Al 234 organisaties maken zich sterk voor een sociale online wereld

TikTok, Snap, VodafoneZiggo, UNICEF,  NJi, BNNVARA, Saxion Hogescholen en vele anderen trekken samen een grens bij online kwetsend gedrag. Zij geven aan dat er op hun sociale media-kanalen geen ruimte is voor haatspraak, scheldpartijen, dreigementen en andere vormen van online kwetsend gedrag. Sluit ook aan met jouw organisatie of informeer jouw werkgever over dit initiatief. 

Meer informatieWaar trek jij de grens?

Voor de Week van de Mediawijsheid zijn we de straat op gegaan om het algemene publiek te laten nadenken over verschillende voorbeelden van online kwetsend gedrag. Wat zijn hun ervaringen met online kwetsend gedrag, waar ligt voor hen de grens, en hoe zouden ze ermee omgaan?


Tips & adviezen


Wat te doen bij kwetsend gedrag?

Ook al lijkt jouw rol klein, je kunt altijd invloed uitoefenen op de situatie. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om in actie te komen tegen online kwetsend gedrag.


Bekijk de tips

Tips voor sociale-mediabeheerders

Ben jij verantwoordelijk voor het beheren van socialemediapagina’s? Dan krijg je mogelijk te maken met online kwetsend gedrag. We geven je enkele adviezen wat je hiertegen kunt doen.


Bekijk de adviezen