Zorg & welzijn

Aan de slag met mediawijsheid in de zorg

Van 5 tot en met 12 november 2021 was het de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar stond de campagne in het teken van Samen Sociaal Online. Tijdens de Week van de Mediawijsheid waren er activiteiten georganiseerd voor kinderen, jongeren, ouders, volwassenen of senioren.

Laat je inspireren door onderstaande ideeën en bekijk wat er georganiseerd werd tijdens de Week van de Mediawijsheid

Uitgelicht

Uitreiking
Special Media Awards 2021

5 november, op uitnodiging

Op vrijdag 5 november werd voor de derde keer de landelijke Special Media Awards uitgereikt. De awards worden jaarlijks uitgereikt aan mediamakers met een verstandelijke beperking. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden. Bekijk de genomineerden op de website.

Meer informatie

Online les: Leer een profiel checken op social media

10 november (20.00 - 21.00 uur)

Leer hoe je op social media een profiel kunt checken! Het lectoraat Jeugd & Media ontwikkelt hiervoor de Nep-Echt-app. Samen met jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. De app ondersteunt bij het inschatten van de echtheid van online informatie.

Aanmelden

Hybride sessie: Nepnieuws in de zorg.

11 november (14:15-15:00 uur)

Hoe maak je (toekomstige) zorgprofessionals vaardig in het omgaan met des- en misinformatie? De sessie is voor docenten, digicoaches, HR-professionals en anderen die ernaar streven om jezelf en andere zorgprofessionals digitaal vaardig en mediawijs te maken.

Meer informatie


Image

Word zelf mediawijzer

  • Verbeter je eigen digitale vaardigheden op Digivaardigindezorg.nl. Op deze website kun je een zelftest doen en vind je leermiddelen om zelf mediawijzer te worden.
  • Starten met mediawijsheid in de gehandicaptenzorg? Lees de uitgave ‘Online met een licht verstandelijke beperking? De startgids voor een leuk en veilig online leven’.
  • Luister de podcast over Online gedrag en LVB van Middin. Hoe kun je ervoor zorgen dat begeleiders en jongeren met een LVB elkaar beter begrijpen als het gaat om online gedrag?

Laat je inspireren


http://www.digimant.nl/

Speel de Mediajungle

De Mediajungle is een bordspel met een mobiele app voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). De Mediajungle start het gesprek over mediagebruik, waardoor cliënt en begeleider spelenderwijs van elkaar leren. Het spel kan worden ingezet in het (speciaal) onderwijs en op zorggroepen.

Meer informatie

Hoe werkt een mobiel?

Het programma legt veel alledaagse onderwerpen op een eenvoudige manier uit. Zoals zoeken, apps installeren, openen en sluiten, klikken, typen en slepen. Hoe werkt Zoom? Hoe werkt Whatsapp? Hoe werken social media?

Ga naar de website

Het Mediagesprek

De website is voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. Je vindt hier informatie en handige tips om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Ga naar de website

https://mediajungle.eu/

Nieuw: Mediajungle kletskaarten

Met de Mediajungle praatkaarten ga je samen met je cliënt, (klein)kind of leerling in gesprek over mediagebruik. Aan de hand van 100 prikkelende vragen ontdek je wat de ander online meemaakt. Hoe denkt hij of zij over online vriendschap en veiligheid bijvoorbeeld en welke apps en games zijn favoriet?

Ga naar de website

https://slimmetmedia.nl/zorg/visiespel-zorgvariant/

Slim met Media in de zorg

Met het visiespel Slim met Media in de zorg ga je samen met je collega’s van jouw zorglocatie op een leuke en interactieve manier met elkaar in gesprek over herkenbare situaties omtrent sociale media.

Meer informatie

Netwerk Mediawijsheid

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en op zoek naar tips om mediawijsheid een plek te geven in jouw organisatie? Bezoek ook de pagina van het actieprogramma 'Leuk online leven' op netwerkmediawijsheid.nl voor meer tips, onderzoek en inspiratie.

Ga naar de website