Zorg & welzijn

Aan de slag met mediawijsheid in de zorg

De Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) heeft als thema 'Like en cancel', en gaat over het stimuleren van sociaal gedrag online. Tijdens de campagne komen we met interessante inzichten en goede voorbeelden en bieden we handvatten om het samen sociaal online te houden.

Laat je inspireren door onderstaande ideeën en bekijk wat er georganiseerd wordt tijdens de Week van de Mediawijsheid


Image

Word zelf mediawijzer

  • Verbeter je eigen digitale vaardigheden op Digivaardigindezorg.nl. Op deze website kun je een zelftest doen en vind je leermiddelen om zelf mediawijzer te worden.
  • Starten met mediawijsheid in de gehandicaptenzorg? Lees de uitgave ‘Online met een licht verstandelijke beperking? De startgids voor een leuk en veilig online leven’.
  • Luister de podcast over Online gedrag en LVB van Middin. Hoe kun je ervoor zorgen dat begeleiders en jongeren met een LVB elkaar beter begrijpen als het gaat om online gedrag?

Laat je inspireren


http://www.digimant.nl/

Speel de Mediajungle

De Mediajungle is een bordspel met een mobiele app voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). De Mediajungle start het gesprek over mediagebruik, waardoor cliënt en begeleider spelenderwijs van elkaar leren. Het spel kan worden ingezet in het (speciaal) onderwijs en op zorggroepen.

Meer informatie

Hoe werkt een mobiel?

Het programma legt veel alledaagse onderwerpen op een eenvoudige manier uit. Zoals zoeken, apps installeren, openen en sluiten, klikken, typen en slepen. Hoe werkt Zoom? Hoe werkt Whatsapp? Hoe werken social media?

Ga naar de website

Het Mediagesprek

De website is voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. Je vindt hier informatie en handige tips om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Ga naar de website

https://mediajungle.eu/

Nieuw: Mediajungle kletskaarten

Met de Mediajungle praatkaarten ga je samen met je cliënt, (klein)kind of leerling in gesprek over mediagebruik. Aan de hand van 100 prikkelende vragen ontdek je wat de ander online meemaakt. Hoe denkt hij of zij over online vriendschap en veiligheid bijvoorbeeld en welke apps en games zijn favoriet?

Ga naar de website

https://slimmetmedia.nl/zorg/visiespel-zorgvariant/

Slim met Media in de zorg

Met het visiespel Slim met Media in de zorg ga je samen met je collega’s van jouw zorglocatie op een leuke en interactieve manier met elkaar in gesprek over herkenbare situaties omtrent sociale media.

Meer informatie

Netwerk Mediawijsheid

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en op zoek naar tips om mediawijsheid een plek te geven in jouw organisatie? Bezoek ook de pagina van het actieprogramma 'Leuk online leven' op netwerkmediawijsheid.nl voor meer tips, onderzoek en inspiratie.

Ga naar de website