Zorg & welzijn

Aan de slag met mediawijsheid in de zorg

Van 6 tot en met 13 november 2020 is het de Week van de Mediawijsheid. Kom in actie voor een mediawijze samenleving en organiseer tijdens de Week van de Mediawijsheid een activiteit voor kinderen, jongeren, ouders, volwassenen of senioren. Laat je inspireren door onderstaande activiteiten, bekijk wat er in 2019 werd georganiseerd of bedenk zelf een mediawijze activiteit.


Zelf mediawijzer worden

Werk je in de zorg en kun je af en toe zelf wat hulp gebruiken? Verbeter dan je digitale vaardigheden op Digivaardigindezorg.nl. Op deze website kun je een zelftest doen en vind je leermiddelen om zelf mediawijzer te worden. Hoe digitaal vaardiger jij bent, hoe meer tijd je voor je cliënt hebt en hoe prettiger je werkt.

Ga naar de website

Ouderenzorg

https://www.seniorweb.nl/cursussen/computerles-in-de-buurt

Welkom Online

Onze samenleving digitaliseert, maar nog lang niet iedereen vindt zijn of haar weg in de digitale wereld. Speciaal voor hen is het lesprogramma Welkom Online ontwikkeld. Het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung ondersteunen ouderen, met behulp van een online lesprogramma, om gebruik te gaan maken van de mogelijkheden die het internet biedt. Dit draagt bij aan hun zelfredzaamheid. Het lesprogramma volgen met hulp van het Nationaal Ouderenfonds? Kijk hier voor meer informatie.

Meer informatie

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/mediadebat/

Seniorweb

SeniorWeb heeft in het hele land leslocaties, veelal in bibliotheken of buurthuizen, waar senioren terecht kunnen voor workshops online bankieren, sociale media of gebruik van computer, tablet of smartphone. Samen met de SeniorWeb-vrijwilligers organiseer je kleinschalige cursussen en workshops, waar senioren in hun eigen tempo en in alle rust hun vragen kunnen stellen en kunnen leren.

Meer informatie

Onderzoeken

Op 14 oktober presenteerde Netwerk Mediawijsheid, Universiteit Twente, SeniorWeb en het Nationaal Ouderenfonds in Nieuwspoort (Den Haag) 3 onderzoeken. Zij onderzochten de oorzaken en gevolgen van digitale ongelijkheid in Nederland, de manier waarop ouderen kijken naar de voor- en nadelen van technologie en de belangrijkste hulpvragen die worden gesteld. Waar en hoe kan de omgeving helpen en wat moet er veranderen in ons land om de digitale drempels te overwinnen?

Lees de onderzoekenGehandicaptenzorg

http://www.digimant.nl/

Speel de Mediajungle

De Mediajungle is een bordspel met een mobiele app voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). De Mediajungle start het gesprek over mediagebruik, waardoor cliënt en begeleider spelenderwijs van elkaar leren. De spelers krijgen video’s, vragen en opdrachten te beantwoorden die verbonden zijn aan de MediaDiamant-thema’s. Het spel kan worden ingezet in het (speciaal) onderwijs en op zorggroepen.

Meer informatie

https://slimmetmedia.nl/zorg/visiespel-zorgvariant/

Slim met Media in de zorg

Hoe begeleid je jongeren met een LVB op een adequate manier? Welke grenzen moet je wel en welke juist niet stellen? En wat doe je bijvoorbeeld als een cliënt jou uitnodigt op Facebook?
Met het visiespel Slim met Media in de zorg ga je samen met je collega’s van jouw zorglocatie op een leuke en interactieve manier met elkaar in gesprek over herkenbare situaties omtrent sociale media.

Meer informatie

https://special-media-awards.nl/

Special Media Awards

Op 9 november organiseerde Amerpoort de landelijke Special Media Awards in Beeld en Geluid (Hilversum). Een prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken.

Alle mediamakers in Nederland met een verstandelijke beperking konden hun creaties aanmelden tot en met 15 oktober.

Lees het verslag