Zorg & welzijn

Aan de slag met mediawijsheid in de zorg

Van 8 tot en met 15 november is het de Week van de Mediawijsheid 2019. Het thema luidt: ‘Aan of uit?’.
Ondanks dat veel senioren en mensen met een verstandelijke beperking steeds vaker online zijn. Zijn er veel mensen die problemen ervaren met bijvoorbeeld het doen van bankzaken en het online contact met de overheid. Ook bieden (online) media veel mogelijkheden om bijvoorbeeld eenzaamheid tegen te gaan.

Kom in actie voor een mediawijze samenleving en organiseer en ga tijdens de Week van de Mediawijsheid met onderstaande tips aan de slag met mediawijsheid in de ouderenzorg of in de gehandicaptenzorg.


Zelf mediawijzer worden

Werk je in de zorg en kun je af en toe zelf wat hulp gebruiken? Verbeter dan je digitale vaardigheden op Digivaardigindezorg.nl. Op deze website kun je een zelftest doen en vind je leermiddelen om zelf mediawijzer te worden. Hoe digitaal vaardiger jij bent, hoe meer tijd je voor je cliënt hebt en hoe prettiger je werkt.

Ga naar de website

Ouderenzorg

https://www.seniorweb.nl/cursussen/computerles-in-de-buurt

Welkom Online

Nog even je appjes checken, dat ene filmpje bekijken, een laatste foto uploaden… Wanneer kies jij om aan te gaan of uit te staan? Het level (a)Sociaal? uit de module Social Master gaat in op de balans tussen online en offline zijn, en de rol van groepsdruk en sociale media.

Meer informatie

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/mediadebat/

Seniorweb

SeniorWeb heeft in het hele land leslocaties, veelal in bibliotheken of buurthuizen, waar senioren terecht kunnen voor workshops online bankieren, sociale media of gebruik van computer, tablet of smartphone. Samen met de SeniorWeb-vrijwilligers organiseer je kleinschalige cursussen en workshops, waar senioren in hun eigen tempo en in alle rust hun vragen kunnen stellen en kunnen leren.

Meer informatie


Gehandicaptenzorg

http://www.digimant.nl/

Speel de Mediajungle

De Mediajungle is een bordspel met een mobiele app voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). De Mediajungle start het gesprek over mediagebruik, waardoor cliënt en begeleider spelenderwijs van elkaar leren. De spelers krijgen video’s, vragen en opdrachten te beantwoorden die verbonden zijn aan de MediaDiamant-thema’s. Het spel kan worden ingezet in het (speciaal) onderwijs en op zorggroepen.

Meer informatie

https://slimmetmedia.nl/zorg/visiespel-zorgvariant/

Slim met Media in de zorg

Hoe begeleid je jongeren met een LVB op een adequate manier? Welke grenzen moet je wel en welke juist niet stellen? En wat doe je bijvoorbeeld als een cliënt jou uitnodigt op Facebook?
Met het visiespel Slim met Media in de zorg ga je samen met je collega’s van jouw zorglocatie op een leuke en interactieve manier met elkaar in gesprek over herkenbare situaties omtrent sociale media.

Meer informatie

https://special-media-awards.nl/

Special Media Awards

Op 9 november organiseert Amerpoort de landelijke Special Media Awards in Beeld en Geluid (Hilversum). Een prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken.

Alle mediamakers in Nederland met een verstandelijke beperking kunnen hun creaties aanmelden tot en met 15 oktober.

Meer informatie en inzenden