Zorg & welzijn

Aan de slag met mediawijsheid in de zorg

Van 6 tot en met 13 november 2020 was de Week van de Mediawijsheid. Kom in actie voor een mediawijze samenleving en organiseer tijdens de Week van de Mediawijsheid een activiteit voor kinderen, jongeren, ouders, volwassenen of senioren. Laat je inspireren door onderstaande ideeën, bekijk wat er werd georganiseerd of bedenk zelf een mediawijze activiteit.

De Week van de Mediawijsheid vindt in 2021 plaats van 5 t/m 12 november.


Gehandicaptenzorg

Special Media Awards 2020

Op dinsdagavond 10 november van 19.00 tot 20.30 uur werden de Special Media Awards uitgereikt. Een prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Het is niet meer mogelijk om in te zenden.

De uitreiking van de Special Media Awards was dit jaar online. Dit komt door Corona. Zo is de uitreiking voor iedereen veilig.

Meer informatie en uitzending kijken


http://www.digimant.nl/

Speel de Mediajungle

De Mediajungle is een bordspel met een mobiele app voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). De Mediajungle start het gesprek over mediagebruik, waardoor cliënt en begeleider spelenderwijs van elkaar leren. De spelers krijgen video’s, vragen en opdrachten te beantwoorden die verbonden zijn aan de MediaDiamant-thema’s. Het spel kan worden ingezet in het (speciaal) onderwijs en op zorggroepen.

Meer informatie

https://mediajungle.eu/

Nieuw: Mediajungle kletskaarten

Met de Mediajungle praatkaarten ga je samen met je cliënt, (klein)kind of leerling in gesprek over mediagebruik. Aan de hand van 100 prikkelende vragen ontdek je wat de ander online meemaakt. Hoe denkt hij of zij over online vriendschap en veiligheid bijvoorbeeld en welke apps en games zijn favoriet? Ga er samen maar eens goed voor zitten!

Ga naar de website

https://slimmetmedia.nl/zorg/visiespel-zorgvariant/

Startgids voor zorgprofessionals

Aan de slag met mediawijsheid in de gehandicaptenzorg? Lees de uitgave ‘Online met een licht verstandelijke beperking? De startgids voor een leuk en veilig online leven’.

Meer informatie

Zelf mediawijzer worden

Werk je in de zorg en kun je af en toe zelf wat hulp gebruiken? Verbeter dan je digitale vaardigheden op Digivaardigindezorg.nl. Op deze website kun je een zelftest doen en vind je leermiddelen om zelf mediawijzer te worden.

Ga naar de website

Het Mediagesprek

De website is voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. Je vindt hier informatie en handige tips om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Ga naar de website

https://slimmetmedia.nl/zorg/visiespel-zorgvariant/

Slim met Media in de zorg

Hoe begeleid je jongeren met een LVB op een adequate manier? Welke grenzen moet je wel en welke juist niet stellen? En wat doe je bijvoorbeeld als een cliënt jou uitnodigt op Facebook? Met het visiespel Slim met Media in de zorg ga je samen met je collega’s van jouw zorglocatie op een leuke en interactieve manier met elkaar in gesprek over herkenbare situaties omtrent sociale media.

Meer informatie

Mediawijzer.net

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en op zoek naar tips om mediawijsheid een plek te geven in jouw organisatie? Bezoek de speciale pagina op Mediawijzer.net

Ga naar de website