Gemeenten
Aan de slag met mediawijsheid in jouw gemeente
De Week van de Mediawijsheid is voorbij! Het stond dit jaar weer in het teken van online (pro)sociaal gedrag. Na de Week van de Mediawijsheid kan je nog steeds als JOGG-regisseur of gemeente allerlei activiteiten organiseren voor kinderen, jongeren, ouders of het onderwijs.
Laat je inspireren door onderstaande ideeën en ga ook aan de slag met mediawijsheid.

Zet je activiteit op de kaart
De Week van de Mediawijsheid is voorbij! Wil je na de Week van de Mediawijsheid activiteiten aanmelden, dan kan het nog!
Doe jij volgend jaar (opnieuw) mee met de Week van de Mediawijsheid? Noteer dan alvast 8 t/m 15 november in je agenda!
Werk samen met interessante partners

Netwerk Mediawijsheid
Netwerk Mediawijsheid bestaat uit meer dan 1100 partners die op allerlei manieren inzetten voor een mediawijs Nederland. Bekijk welke netwerkpartners actief zijn binnen jouw regio om samen te werken.

Bibliotheken
Bibliotheken spelen een belangrijkere rol bij het mediawijzer maken van burgers. Veel bibliotheken hebben al een mediawijs aanbod en zijn vaak een belangrijke partner in het onderwijs op dit gebied.

Mediacoach
Werk samen met een mediacoach. Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om de mediawijsheid van kinderen, jongeren, ouders, senioren, leerkrachten en directies te verbeteren.
Word zelf mediawijzer
- Mediawijsheid is een steeds actueler en relevanter thema, ook voor gemeenten. Willen jullie binnen de gemeente een expert hebben op het gebied van Media? Laat iemand dan de opleiding tot Mediacoach volgen!
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Mediawijsheid, en schrijf je in voor de nieuwsbrief van Netwerk Mediawijsheid! Ook goed om te delen met je netwerk.

Speel MediaMasters
Po en speciaal onderwijs
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media voor groep 7 en 8. Tijdens Week van de Mediawijsheid vindt de landelijke wedstrijd plaats waar duizenden klassen strijden om de titel 'Meest mediawijze klas van Nederland'. Meedoen aan MediaMasters is gratis.
Tools & materialen

Digitale balans model
Po, vo en ouders
Dit model geeft inzicht in hoe je tijd kunt indelen zodat je lichamelijk, mentaal en sociaal gezond blijft. Zowel met als zonder media. Ook vind je op de site een zelftest, waarmee je jouw mediagebruik kunt beoordelen.

Kletskaarten van Digidingen-desk
Met de kletskaarten kun je aan de hand van vragen, stellingen en dilemma’s met jongeren in gesprek over digitale (overheids)zaken. Bestel de fysieke kletskaarten gratis via digidingen-desk.nl/kletskaarten.
Tijdens de Week van de Mediawijsheid verloten we elke dag een fysiek doosje kletskaarten onder de bestellers van die dag.
Benieuwd naar de kletskaarten? Klik op de button hieronder.

Mediamatties
Ouders en kinderen
Mediamatties is een handige tool voor ouders om het gesprek aan te gaan over thema's als gamen, sociale media en internet. Ouders en kinderen spelen het spel met zijn tweeën, allebei op hun eigen scherm.

Quiz: Wat weet jij van het mediagebruik van kinderen en jongeren?
Ouders, onderwijs en zorgprofessionals
Vaak vinden professionals van zichzelf dat ze niet voldoende kennis hebben op het gebied van kinderen en mediagebruik. Maar misschien weet je al meer dan je denkt.
Test kort je kennis, met de quiz van NJi, en doe daarbij meteen nieuwe informatie op die je direct kunt gebruiken.

Voordelen en risico’s van gamen
Po/vo
Gamen kan zowel voordelen als risico’s hebben. Het Trimbos Instituut heeft ze voor je op een rij gezet.

MediaDiamant
Opvoeders hebben vragen over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant is een wegwijzer met tips om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Thema-avond voor ouders
Po, ouders
Een kant-en-klare ouderavond voor PO scholen in jouw gemeente over schermtijd, online zijn, gamen en de lichamelijke gevolgen van media bij kinderen, helemaal verzorgd voor een therapeut van Zit met Pit.

Test je gamegedrag
Po/vo
Een handige tool voor professionals in jouw gemeenten die te maken hebben met jongeren die gamen. De tool is ontwikkeld voor jongeren en geeft inzicht in hun game-gedrag. Op de websites staat ook veel informatie over hoe je als professional om kan gaan met dit onderwerp.

(online) ouderavond
Po/vo/mbo
Een (online) ouderavond op maat, volledig verzorgd door Bureau Jeugd & Media. Bijvoorbeeld over de invloed van vloggers, of over gaming en gameverslaving. Een eenvoudige manier voor professionals uit jouw gemeente om ouders te ondersteunen op het gebied van Mediawijsheid.

Pleintje.app lokaal
Kinderen en jongeren
Pleintje zet buitenspeellocaties in jouw gemeente op de kaart, geeft kinderen de mogelijkheid om speciale Pleintje-Spellen te spelen en organiseert activiteiten.

Like, cancel & play
Like, Cancel en Play is speciaal uitgebracht voor de Week van de Mediawijsheid. Het is een simpele tool om in gesprek te gaan met je doelgroep over sociaal gedrag in de online leefwereld.

Act or React
Iemand wordt online gepest of er wordt een seksueel getinte foto verspreid. Wat doe je? Videoproject Act or React maakt met behulp van drie interactieve video’s thema’s, zoals haatberichten, shame sexting, online pesten en online buitensluiten, bespreekbaar gemaakt in de klas.

Mediagesprek
Ouders
Op de website mediagesprek.nl vinden opvoeders informatie en handige tips om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Gezonde School aanpak en Media
Po
Mediawijsheid is een gezondheidsthema binnen de Gezonde School-aanpak. Bespreek het thema met de Gezonde School-adviseur binnen jouw gemeente. Op deze manier worden scholen gestimuleerd om aan de slag te gaan met Mediawijsheid. Waardoor leerlingen een groter mediabewustzijn ontwikkelen, wat hen helpt om media op een positieve en gezonde manier te gebruiken.