Gemeenten

Aan de slag met mediawijsheid in jouw gemeente

Van 4 tot en met 11 november 2022 is het de Week van de Mediawijsheid. Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je als JOGG regisseur of gemeente allerlei activiteiten organiseren voor kinderen, jongeren, ouders of het onderwijs.

Laat je inspireren door onderstaande ideeën en ga ook aan de slag tijdens de Week van de Mediawijsheid

Uitgelicht

Toolkit

Gebruik de campagnematerialen

Hang de poster op of verspreid de boodschap online via sociale media of de nieuwsbrief.

In de toolkit vind je posters, afbeeldingen, teksten en andere materialen die je vrij kunt gebruiken.

Bekijk de toolkit

Blijf op de hoogte

Lees het laatste onderzoek

Er is al veel kennis beschikbaar en onderzoek gedaan over mediawijsheid.

Netwerk Mediawijsheid biedt een overzicht van alle laatste inzichten en onderzoeken.

Ga naar de kennisbank


Image

Zet je activiteit op de kaart

Organiseer jij een activiteit tijdens de campagneweek, zoals: een ouderavond, workshop balanceren met media of een (online) lezing? Meld deze activiteit aan op de webstie en het wordt in het activiteitenoverzicht geplaatst.

Activiteit aanmelden


Werk samen met interessante partners

Netwerk Mediawijsheid

Netwerk Mediawijsheid

Het netwerk van Netwerk Mediawijsheid bestaat uit meer dan 1100 partners die op allerlei manieren inzetten voor een mediawijs Nederland. Bekijk welke netwerkpartners actief zijn binnen jouw regio om samen te werken. 

Bekijk de interactieve kaart

Bibliotheken

Bibliotheken

Bibliotheken spelen een belangrijkere rol bij het mediawijzer maken van burgers. Veel bibliotheken hebben al een mediawijs aanbod en zijn vaak een belangrijke partner in het onderwijs op dit gebied.

Zoek een bibliotheek

Bibliotheken

Mediacoach

Werk samen met een mediacoach. Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om de mediawijsheid van kinderen, jongeren, ouders, senioren, leerkrachten en directies te verbeteren.

Zoek een mediacoach


MediaMasters Game

Speel MediaMasters

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media voor groep 7 en 8. Tijdens Week van de Mediawijsheid vindt de landelijke wedstrijd plaats waar duizenden klassen strijden om de titel 'Meest mediawijze klas van Nederland'. Meedoen aan MediaMasters is gratis.

Meer informatie


Tools & materialen

Digitale balans model

Dit model geeft inzicht in hoe je tijd kunt indelen zodat je lichamelijk, mentaal en sociaal gezond blijft. Zowel met als zonder media. Ook vind je op de site een zelftest, waarmee je jouw mediagebruik kunt beoordelen.

Meer informatie

MediaDiamant

Veel opvoedvragen gaan dan ook over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Meer informatie

Mediagesprek

Op de website mediagesprek.nl vinden opvoeders informatie en handige tips om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Meer informatie