Tips
Wees geen omstander bij kwetsend gedrag online
Ook al lijkt jouw rol maar klein, door in actie te komen kan je echt invloed uitoefenen op de situatie. Door niet toe te kijken, maar op te staan voor een ander, maak je duidelijk dat dit niet oké en normaal is. Als we dit met z’n allen doen, veranderen we de sociale norm en zal dit soort kwetsend gedrag in de toekomst minder vaak voorkomen online.
Er zijn verschillende manieren waarop je in actie kunt komen tegen kwetsend gedrag online. Dat kan direct en publiekelijk, maar ook indirect en anoniem. Je kunt dus altijd iets doen.

Zoek hulp bij bekenden
Je uitspreken op negatief gedrag online vergt moed en lef. Het kan daarom makkelijker zijn om eerst steun te zoeken bij vrienden, familie, collega’s of een leraar. Zo kun je samen zoeken naar de beste oplossing om voor een ander op te komen.
Het belang van een sociaal steunnetwerk
Op eerstehulpbijonlinehaat.nl vindt je uitleg over het belang van een sociaal steunnetwerk en wat je kunt doen als dit voor jou niet haalbaar is.
Ik wil anoniem met iemand praten
Kun je met niemand praten, maar wil je toch graag advies inwinnen? Op helpwanted.nl kun je anoniem advies vragen over online seksueel misbruik.

Luister en biedt steun
Steun de persoon tegen wie het antisociale gedrag online gericht is door een bericht te sturen. Dat kan openbaar of privé. Vraag hoe het gaat, luister naar hun verhaal of zeg iets troostends.
Iemand wordt gepest. Hoe kan ik helpen?
Ken jij iemand die wordt gepest? Grote kans dat die persoon zich erg alleen voelt. Op pestweb.nl vind je tips en adviezen.
Praat met je kind over sociale media
Weet jij wat je kind allemaal online doet? Praat er met elkaar over. Een leuk hulpmiddel voor een gesprek is het spel Mediamatties.

Spreek je publiekelijk uit
Spreek je publiekelijk (en op een respectvolle manier) uit tegen kwetsend gedrag online. Denk aan een openbare opmerking of reactie onder een bericht waarvan je vindt dat het niet kan. Dat kan heel simpel zijn: “dit is niet oké”. Maar laat je niet verleiden tot een welles/nietes discussie of beledigingen.
Hoe grijp je in bij online discriminatie?
Hoe kom je toch voor jezelf of anderen op? Op Mediawijsheid.nl vind je tips hoe je het kunt aanpakken?
In gesprek over online sociaal gedrag
Hoe kun je online omgangsvormen verbeteren? Ga erover in gesprek met de tips op Mediawijsheid.nl.
Reageren op online haat
Agentschap integratie & burgerschap geeft tips over wat je wel en beter niet kunt zeggen.

Spreek je uit via een privébericht
Spreek de persoon die antisociaal gedrag online vertoont persoonlijk en op een respectvolle manier privé aan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een privébericht te sturen en uit te leggen waarom jij het gedrag niet oké vindt. Probeer hierbij duidelijk te maken dat woorden (ook online) kwetsend kunnen zijn voor mensen.

Rapporteer en maak een melding
Sociale-mediaplatformen zoals Facebook, TikTok maar ook WhatsApp hebben richtlijnen waar je je als gebruiker aan dient te houden. Haatdragende berichten, racistische uitspraken of pesten zijn vaak in strijd met deze richtlijnen. Rapporteer het bericht of de persoon daarom anoniem bij het platform waar de situatie zich afspeelt, via de tools in hun app of op de website.
Er zijn ook externe meldpunten, zoals meldknop.nl waar je een melding kunt doen en advies kunt inwinnen om de situatie aan te pakken. Je kunt bij strafbare feiten ook de de politie inschakelen.
Rapporteren? Hoe doe ik dat?
Op veiliginternetten.nl vind je een overzicht van de mogelijkheden van rapporteren op sociale media en datingsites.
Vormen van kwetsend gedrag online
Cancelen, doxing, shaming en exposing. Allemaal termen van kwetsend gedrag online. Op mediawijsheid.nl vind je een duidelijke uitleg.
Wat is er allemaal strafbaar online?
Strafbare feiten zijn op internet lastiger te herkennen en ook niet altijd zichtbaar. Op vraaghetdepolitie.nl vind je wat jouw rechten zijn.

10 tips voor het stimuleren prosociaal gedrag
Ga aan de slag met de tips die je kunt toepassen in workshops, lesmateriaal of communicatie om prosociaal gedrag bij een ander of jezelf te stimuleren.

Laat je
inspireren
Meer weten over sociale media, cybercriminaliteit of andere mediawijze thema's? Bekijk de kijk-, luister- en leestips en laat je inspireren over mediawijsheid.

Onderzoek: van omstander naar 'upstander'
Uit onderzoek komt naar voren dat ruim 70% van de mensen vindt dat we op sociale media anders met elkaar om moeten gaan. Benieuwd naar de andere resultaten?