Onderwijs

Aan de slag met mediawijsheid in de klas

Van 6 tot en met 13 november 2020 is het de Week van de Mediawijsheid. Ga met onderstaande tips aan de slag met mediawijsheid in jouw klas.


Zelf mediawijzer worden

In het dossier Mediawijze leraren op Mediawijsheid.nl wordt het beschikbare materiaal overzichtelijk op een rij gezet en stapsgewijs toegelicht.

  1. Je niveau bepalen – weet waar je staat
  2. Een mediawijze leraar worden – volg een training, cursus of workshop
  3. Mediawijs (bij)blijven – ontwikkel een positief-kritische houding ten opzichte van media
  4. Je lessen verrijken met media – ontdek de creatieve mogelijkheden van nieuwe media(tools)
  5. Lessen mediawijsheid geven – besteed structureel aandacht aan mediawijsheid

Lees het dossier

MediaMasters 2019/2020

Netwerk Mediawijsheid

Speel MediaMasters en ontdek de wereld van mediawijsheid! MediaMasters is een serious game over de kansen en gevaren van media, speciaal voor groep 7 en 8.

Leerlingen strijden tijdens de Week van de Mediawijsheid om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

Tip: houd gedurende het jaar de voortgang bij op de speciale poster. Je kunt deze poster zelf downloaden en printen of bestellen: max. 10 stuks tegen € 6,00 verzendkosten.

Meer informatie en aanmelden

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/mediadebat/

Onwijs Online

Young Crowds

Speciaal voor leerlingen in groep 6, 7 en 8 is het lespakket Onwijs Online! ontwikkeld. Het programma bestaat uit een werkboekje, een overzichtelijke handleiding voor de leerkracht en een interactieve digitale les.

Meer informatie en bestellen

Nieuw katern voor Week van de Mediawijsheid

Kwink

De speciale uitgave staat vol met kant-en-klare, korte activiteiten en achtergrondinformatie. Op die manier kun je iedere dag (kort) aandacht besteden aan de Week van de Mediawijsheid.

Bekijk de uitgave

Lesprogramma Online Masters

VodafoneZiggo

Online Masters is een gratis online lesprogramma van VodafoneZiggo met vier centrale onderwerpen: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online.

Meer informatie

Wat kijk je nou?

Eye en Schooltv

Hoe maak je een film, wat komt er allemaal bij kijken? Wat is waar en wat is nep? Eye en Schooltv hebben een serie gemaakt over beeldtaal en over hoe een filmmaker te werk gaat.

Ga naar de website

HOEZOMEDIAWIJS?

Netwerk Mediawijsheid

HoeZoMediawijs.nl geeft informatie over mediawijsheid voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar. Een handig startpunt voor ouders, opvoeders en leraren om naar door te verwijzen als hulpmiddel bij het leren omgaan met internet en (sociale) media.

Bekijk de website

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/mediadebat/

Mediawijsheid lesmateriaal op een rij

Netwerk Mediawijsheid

Aan de slag met mediawijsheid? Het aanbod is groots. Op de website Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht van het totale lesaanbod.

Ga naar de website

KlasseTV: Wijs met media omgaan

KlasseTV

Teksten kopiëren, muziek, foto’s en video’s gebruiken of delen. Het gebeurt dagelijks, maar wat mag er wél en wat mag er niet? In het lespakket van KlasseTV leren leerlingen wijs omgaan met media.

Het lespakket bestaat uit Tien korte lessen (15 minuten) en drie verdiepingslessen (30 minuten).

Bekijk het materiaal

Mediastages

Hoe worden media in de praktijk gemaakt? In aanloop naar en tijdens de #WvdM worden kinderen uitgedaagd om een mediastage te lopen: een meeloopdag in de media. Zo ervaren kinderen hoe een mediaproductie tot stand komt.
Kinderen nemen samen met hun leerkracht of ouders contact op met een mediabedrijf met de vraag of ze daar (een paar uurtjes) stage mogen lopen.

My Media Story

Cubiss

My Media Story biedt docenten of mediacoaches de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier aandacht te besteden aan mediawijsheid in de brugklas. Het pakket bestaat uit 100 mini-magazine’s, 100 knipvellen met gesprekskaarten en een digitale handleiding.

Meer informatie

Learningrocks Escapes

LearningROCKS

Tijdens de Week van de Mediawijsheid biedt LearningsROCK de module Learningrocks Escapes gratis aan. Neem een kijkje in de virtuele escaperoom of ga naar de leerlijnICT om de escaperoom te spelen en om er daarna zelf een te gaan bouwen.

Ga naar de website

Lespakket Ben jij je telefoon de baas?

Autoriteit Persoonsgegevens

Via de game ‘Ben jij je telefoon de baas?’ leren jongeren dat hun gegevens in verkeerde handen kunnen vallen als deze niet beveiligd worden opgeslagen. Bij de game wordt ook lesmateriaal geleverd voor de onderbouw.

Meer informatie

Wat kijk je nou?

Eye en Schooltv

Hoe maak je een film, wat komt er allemaal bij kijken? Wat is waar en wat is nep? Eye en Schooltv hebben een serie gemaakt over beeldtaal en over hoe een filmmaker te werk gaat.

Ga naar de website

Onwijs online

Young Crowds

Het lespakket Onwijs Online! is erop gericht om leerlingen zelf en autonoom de juiste keuzes te laten maken als het gaat om (social) mediagebruik en (veilig) internetten en inzicht te krijgen in het eigen (social) mediagebruik. Het programma bestaat uit een werkboekje, een overzichtelijke handleiding en een interactieve digitale les.


Meer informatie en bestellen

Mentorlessen

Bureau Jeugd & Media

Mentorlessen zijn online lessen die mentoren in het VO ondersteunen bij het voeren van gesprekken in de klas, over actuele en relevante onderwerpen rond mediawijsheid die niet binnen het verplichte curriculum vallen. Enerzijds ter preventie, om het veilige leef- en leerklimaat op school te borgen. En anderzijds voor actieve interventie, om dit klimaat bij incidenten te herstellen.

Aan de slag

Lesbrief Aan of uit?

Tumult

Hoeveel uur per dag kijk jij naar een scherm? Is dat iets te veel naar je zin? Waarschijnlijk geldt dat niet alleen voor jou, maar ook voor je leerlingen. Wanneer je naar een scherm kijkt staan je hersenen aan, terwijl die ook ontspanning nodig hebben om op te laden. Gelukkig kun je zelf kiezen wanneer je aan- of uitstaat! De lesbrief Aan of uit?! helpt je leerlingen (en jou) hierbij. Leuk om in de Week van de Mediawijsheid mee te geven, voor thuis! Of doe de lesbrief in de klas met deze tips.

Bekijk de lesbrief

Horen, Zien & Swipen

Opleiding Creative Business van Saxion Hogeschool

Media: de belangrijkste bron van informatie over de samenleving. Je gebruikt het dagelijks. Daardoor bepalen ze mede jouw kijk op de samenleving. Media zijn overal vertegenwoordigd in ons leven. Films, boeken, documentaires, podcasts en televisieseries
zijn gebaseerd op verhalen. Maar welke verhalen die over media gaan, moet je gelezen of gezien hebben? Welke verhalen zijn nu zo belangrijk dat je er eigenlijk niet om heen kunt?

Bekijk de lijst

Mediawijsheid lesmateriaal op een rij

Netwerk Mediawijsheid

Verder aan de slag met mediawijsheid? Het aanbod is groots. Op de website Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht van lesaanbod.
Schoolleiding en -bestuur vinden er informatie om mediawijsheid een vaste plek binnen de school te geven.

Ga naar de website

 

MediaMasters

Netwerk Mediawijsheid

Speel MediaMasters en ontdek de wereld van mediawijsheid! MediaMasters is een serious game over de kansen en gevaren van media, speciaal voor groep 7 en 8. Tijdens de Week van de Mediawijsheid zijn de filmafleveringen voorzien van ondertiteling en ondersteund met gebarentaal.

Tip: houd gedurende het jaar de voortgang bij op de speciale poster. Je kunt deze poster zelf downloaden en printen of bestellen: max. 10 stuks tegen € 6,00 verzendkosten.

Ga naar de website

Gewoon Mediawijzer: gesprekskaarten

Stichting Tommie en Charlie & VSO de Ziep

Stichting Tommie en Charlie heeft in samenwering met VSO de Ziep middelen ontwikkeld voor het voortgezet speciaal onderwijs en ouders. Bijvoorbeeld om stapsgewijs te vragen naar ervaringen met media en ideeën over wat jongeren (online) meemaken.

Ga naar de website