Onderwijs

Aan de slag met mediawijsheid in de klas

Leerlingen besteden veel tijd aan appen, scrollen en liken. Media bieden veel nieuwe mogelijkheden. Maar te veel mediagebruik kan een negatief effect hebben op de gezondheid of de schoolprestaties. Veel scholen zien het als hun opdracht om leerlingen mediawijs te maken. De Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) is daarom het uitgelezen moment om extra aandacht te besteden aan het mediagebruik van leerlingen.

Laat je inspireren door onderstaande ideeën, bekijk wat er al wordt georganiseerd of bedenk zelf een mediawijze activiteit.

Speel MediaMastrs en ontdek de wereld van mediawijsheid!

Netwerk Mediawijsheid

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Tijdens de landelijke wedstrijd van 5 t/m 13 november worden de leerlingen meegenomen in een spannend verhaal en kunnen de leerlingen bits (punten) verdienen door vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. De klas die de meeste bits heeft gescoord wint een mooie prijs.

Ook krijgt iedere klas een MediaRapport. Daarin zie je welke resultaten jouw klas behaald heeft voor thema’s binnen het domein digitale geletterdheid.

Meer informatie en aanmelden

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/mediadebat/

Blijf in beweging!

Zit met pit!

Kinderen brengen steeds meer tijd zittend door, zowel thuis als op school en vaak achter een scherm. Helaas kan dit lichamelijke gevolgen met zich meebrengen. Zit met Pit! leert kinderen alles over gezond gedrag rondom beeldschermgebruik. Zij brengen jouw klas in beweging! Zowel leerkrachten als ouders worden bij het programma betrokken.

Meer informatie

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/mediadebat/

ikbenoffline.nl

Nationale Academie voor Media & Maatschappij

www.ikbenoffline.nl is een ganzenbordspel waarmee je geconfronteerd wordt met je eigen sociale mediagebruik. Het doel van het spel is om kinderen bewust te maken van de manier waarop ze met sociale media omgaan. Leuk voor in de klas of thuis.

Meer informatie

HOEZOMEDIAWIJS?

Netwerk Mediawijsheid

HoeZoMediawijs.nl geeft informatie over mediawijsheid voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar. Een handig startpunt voor ouders, opvoeders en leraren om naar door te verwijzen als hulpmiddel bij het leren omgaan met internet en (sociale) media.

Bekijk de website

Lesprogramma Online Masters

VodafoneZiggo

Online Masters is een gratis online lesprogramma van VodafoneZiggo met vier centrale onderwerpen: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online.

Meer informatie

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/mediadebat/

Mediawijsheid lesmateriaal op een rij

Netwerk Mediawijsheid

Aan de slag met mediawijsheid? Het aanbod is groots. Op de website Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht van het totale lesaanbod.

Ga naar de website

Nieuw katern voor Week van de Mediawijsheid

Kwink

De speciale uitgave staat vol met kant-en-klare, korte activiteiten en achtergrondinformatie. Op die manier kun je iedere dag (kort) aandacht besteden aan de Week van de Mediawijsheid.

Bekijk de uitgave

Mediastages

Hoe worden media in de praktijk gemaakt? In aanloop naar en tijdens de #WvdM worden kinderen uitgedaagd om een mediastage te lopen: een meeloopdag in de media. Zo ervaren kinderen hoe een mediaproductie tot stand komt.
Kinderen nemen samen met hun leerkracht of ouders contact op met een mediabedrijf met de vraag of ze daar (een paar uurtjes) stage mogen lopen.

 

Workshop sociale media & gamen

Stichting Be Aware

Voorlichters van Stichting Be Aware verzorgen een interactief programma van één blokuur in de klas. Tijdens deze voorlichting worden do’s en dont’s besproken. Hoe kan je een goede balans vinden? Wat vul je online wél in en wat niet. Hoe kan je minderen met het gebruik van sociale media en gamen als je dat graag zou willen?

Naar de programma’s

My Media Story

Cubiss

My Media Story biedt docenten of mediacoaches de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier aandacht te besteden aan mediawijsheid in de brugklas. Het pakket bestaat uit 100 mini-magazine’s, 100 knipvellen met gesprekskaarten en een digitale handleiding.

Meer informatie

Mentorlessen

Bureau Jeugd & Media

Mentorlessen zijn online lessen die mentoren in het VO ondersteunen bij het voeren van gesprekken in de klas, over actuele en relevante onderwerpen rond mediawijsheid die niet binnen het verplichte curriculum vallen. Enerzijds ter preventie, om het veilige leef- en leerklimaat op school te borgen. En anderzijds voor actieve interventie, om dit klimaat bij incidenten te herstellen.

Aan de slag

Mediawijsheid lesmateriaal op een rij

Netwerk Mediawijsheid

Verder aan de slag met mediawijsheid? Het aanbod is groots. Op de website Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht van lesaanbod.
Schoolleiding en -bestuur vinden er informatie om mediawijsheid een vaste plek binnen de school te geven.

Ga naar de website

MediaMasters

Netwerk Mediawijsheid

MediaMasters is een gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Van 5 t/m 13 november strijden tijdens de Week van de Mediawijsheid duizenden klassen om de titel ‘meest mediawijze klas van Nederland’.

Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement met een bijbehorende hoofdprijs. De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal.

meer informatie

Gewoon Mediawijzer: gesprekskaarten

Stichting Tommie en Charlie & VSO de Ziep

Stichting Tommie en Charlie heeft in samenwering met VSO de Ziep middelen ontwikkeld voor het voortgezet speciaal onderwijs en ouders. Bijvoorbeeld om stapsgewijs te vragen naar ervaringen met media en ideeën over wat jongeren (online) meemaken.

Ga naar de website

Horen, Zien & Swipen

Opleiding Creative Business van Saxion Hogeschool

Media: de belangrijkste bron van informatie over de samenleving. Je gebruikt het dagelijks. Daardoor bepalen ze mede jouw kijk op de samenleving. Media zijn overal vertegenwoordigd in ons leven. Films, boeken, documentaires, podcasts en televisieseries
zijn gebaseerd op verhalen. Maar welke verhalen die over media gaan, moet je gelezen of gezien hebben? Welke verhalen zijn nu zo belangrijk dat je er eigenlijk niet om heen kunt?

Bekijk de lijst