Onderwijs

Aan de slag met mediawijsheid in de klas

Van 8 tot en met 15 november is het de Week van de Mediawijsheid 2019. Het thema luidt: ‘Aan of uit?’. Ga met onderstaande tips aan de slag met mediawijsheid in jouw klas.


Zelf mediawijzer worden

In het dossier Mediawijze leraren op Mediawijsheid.nl wordt het beschikbare materiaal overzichtelijk op een rij gezet en stapsgewijs toegelicht.

  1. Je niveau bepalen – weet waar je staat
  2. Een mediawijze leraar worden – volg een training, cursus of workshop
  3. Mediawijs (bij)blijven – ontwikkel een positief-kritische houding ten opzichte van media
  4. Je lessen verrijken met media – ontdek de creatieve mogelijkheden van nieuwe media(tools)
  5. Lessen mediawijsheid geven – besteed structureel aandacht aan mediawijsheid

Lees het dossier

MediaMasters 2019/2020

Netwerk Mediawijsheid

Speel MediaMasters en ontdek de wereld van mediawijsheid! MediaMasters is een serious game over de kansen en gevaren van media, speciaal voor groep 7 en 8.

Leerlingen strijden tijdens de Week van de Mediawijsheid om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

Tip: houd gedurende het jaar de voortgang bij op de speciale poster. Je kunt deze poster zelf downloaden en printen of bestellen: max. 10 stuks tegen € 6,00 verzendkosten.

Meer informatie en aanmelden

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/mediadebat/

Mediawijsheid lesmateriaal op een rij

Netwerk Mediawijsheid

Aan de slag met mediawijsheid? Het aanbod is groots. Op de website Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht van het totale lesaanbod.

Schoolleiding en -bestuur vinden er informatie om mediawijsheid een vaste plek binnen de school te geven.

Ga naar de website

KlasseTV: Wijs met media omgaan

KlasseTV

Teksten kopiëren, muziek, foto’s en video’s gebruiken of delen. Het gebeurt dagelijks, maar wat mag er wél en wat mag er niet? In het lespakket van KlasseTV leren leerlingen wijs omgaan met media.

Het lespakket bestaat uit Tien korte lessen (15 minuten) en drie verdiepingslessen (30 minuten).

Bekijk het materiaal

Mediastages

Hoe worden media in de praktijk gemaakt? In aanloop naar en tijdens de #WvdM worden kinderen uitgedaagd om een mediastage te lopen: een meeloopdag in de media. Zo ervaren kinderen hoe een mediaproductie tot stand komt.
Kinderen nemen samen met hun leerkracht of ouders contact op met een mediabedrijf met de vraag of ze daar (een paar uurtjes) stage mogen lopen.

HOEZOMEDIAWIJS?

Netwerk Mediawijsheid

HoeZoMediawijs.nl geeft informatie over mediawijsheid voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar. Een handig startpunt voor ouders, opvoeders en leraren om naar door te verwijzen als hulpmiddel bij het leren omgaan met internet en (sociale) media.

Bekijk de website

Lesprogramma Online Masters

VodafoneZiggo

Online Masters is een gratis online lesprogramma van VodafoneZiggo met vier centrale onderwerpen: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online.

Meer informatie

 

Bibliotheek voor digitale geletterdheid

Facebook

Ontdek lesplannen, ontworpen door experts, die jongeren helpen vaardigheden te ontwikkelen die zij nodig hebben in een digitale wereld. Zoals kritisch informatie lezen en op verantwoordelijke wijze inhoud produceren en delen. De lessen zijn interactief en stimulerend en bestaan uit groepsdiscussies, activiteiten, quizzen en games die samen met tieners zijn ontwikkeld.

Ga naar de website

Mentorlessen

Bureau Jeugd & Media

Mentorlessen zijn online lessen die mentoren in het VO ondersteunen bij het voeren van gesprekken in de klas, over actuele en relevante onderwerpen rond mediawijsheid die niet binnen het verplichte curriculum vallen. Enerzijds ter preventie, om het veilige leef- en leerklimaat op school te borgen. En anderzijds voor actieve interventie, om dit klimaat bij incidenten te herstellen.

Aan de slag

Mediawijsheid lesmateriaal op een rij

Netwerk Mediawijsheid

Verder aan de slag met mediawijsheid? Het aanbod is groots. Op de website Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht van lesaanbod.
Schoolleiding en -bestuur vinden er informatie om mediawijsheid een vaste plek binnen de school te geven.

Ga naar de website

 

MediaMasters

Netwerk Mediawijsheid

Speel MediaMasters en ontdek de wereld van mediawijsheid! MediaMasters is een serious game over de kansen en gevaren van media, speciaal voor groep 7 en 8. Tijdens de Week van de Mediawijsheid zijn de filmafleveringen voorzien van ondertiteling en ondersteund met gebarentaal.

Tip: houd gedurende het jaar de voortgang bij op de speciale poster. Je kunt deze poster zelf downloaden en printen of bestellen: max. 10 stuks tegen € 6,00 verzendkosten.

Ga naar de website

Gewoon Mediawijzer: gesprekskaarten

Stichting Tommie en Charlie & VSO de Ziep

Stichting Tommie en Charlie heeft in samenwering met VSO de Ziep middelen ontwikkeld voor het voortgezet speciaal onderwijs en ouders. Bijvoorbeeld om stapsgewijs te vragen naar ervaringen met media en ideeën over wat jongeren (online) meemaken.

Ga naar de website