Onderwijs

Aan de slag met mediawijsheid in de klas

De Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november 2023) gaat over online (pro)sociaalgedrag. Het uitgelezen moment om extra aandacht te besteden aan het online gedrag en mediagebruik van leerlingen.

Uitgelicht:


Word zelf mediawijzer

Image

Speel MediaMasters

Po en speciaal onderwijs

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media voor groep 7 en 8. Tijdens Week van de Mediawijsheid vindt de landelijke wedstrijd plaats waar duizenden klassen strijden om de titel 'Meest mediawijze klas van Nederland'. Meedoen aan MediaMasters is gratis.

Meer informatie


Werk samen met interessante partners

Bibliotheken

Bibliotheken spelen een belangrijkere rol bij het mediawijzer maken van burgers. Veel bibliotheken hebben een mediawijs aanbod voor het onderwijs en de kinderopvang.

Zoek een bibliotheek

Mediacoach

Werk op jouw school samen met een mediacoach. Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om de mediawijsheid van onder andere kinderen en jongeren te verbeteren.

Zoek een mediacoach

Netwerk Mediawijsheid

Het netwerk van Netwerk Mediawijsheid bestaat uit meer dan 1100 partners die zich inzetten voor een mediawijs Nederland. Bekijk welke netwerkpartners actief zijn binnen jouw regio. 

Bekijk de interactieve kaart

basisonderwijs

Primair onderwijs

Aan de slag met het thema: #hierniet

Nog meer mediawijze thema's

Speciaal Onderwijs MediaMasters

Speciaal onderwijs

Aan de slag met het thema: #hierniet

  • Doe tijdens de Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november) mee aan de landelijke wedstrijd van MediaMasters. Het speciaal onderwijs heeft een eigen eindklassement. De afleveringen van MediaMasters zijn voorzien van ondertiteling, Nederlandse gebarentaal en audiodescriptie.

Nog meer mediawijze thema's

Voortgezet onderwijs

Voortgezet Onderwijs

Aan de slag met het thema: #hierniet

  • Iemand wordt online gepest of er wordt een seksueel getinte foto verspreid. Wat doe je? Netwerk Mediawijsheid en de Nationale Wetenschapsagenda willen met Act or React  meer bewustzijn creëren voor de impact van gedrag online en prosociaal gedrag stimuleren. Met behulp van drie interactieve video’s worden thema’s, zoals haatberichten, shame sexting  en online buitensluiten, bespreekbaar gemaakt in de klas. Tijdens het bekijken van de video’s moeten jongeren meerkeuze- en open vragen beantwoorden

Nog meer mediawijze thema's

MBO/HBO/WO

MBO, HBO of Universiteit

Aan de slag met het thema: #hierniet

Nog meer mediawijze thema's