Onderwijs

Aan de slag met mediawijsheid in de klas

De Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) heeft als thema 'Like en cancel', en gaat over het stimuleren van sociaal gedrag online. Het uitgelezen moment om extra aandacht te besteden aan het online gedrag en mediagebruik van leerlingen.

Uitgelicht:

Toolkit

Gebruik de campagnematerialen

Hang de poster op of verspreid de boodschap online via sociale media of de nieuwsbrief.

In de toolkit vind je posters, afbeeldingen, teksten en andere materialen die je vrij kunt gebruiken.

Bekijk de toolkit

Laat je inspireren

Bekijk het (les)materiaal

Netwerk Mediawijsheid heeft een overzicht aan (les)materiaal verzameld.

Download de activiteitengids voor po of vo en ga met het thema Like en Cancel aan de slag in de klas.

po vo

Blijf op de hoogte

Lees het laatste onderzoek

Er is al veel kennis beschikbaar en onderzoek gedaan over mediawijsheid.

Netwerk Mediawijsheid biedt een overzicht van alle laatste inzichten en onderzoeken.

Ga naar de kennisbank

Uitgelichte activiteiten:

 • Webinar Hoe nu verder met digitale geletterdheid?

  Wilt u doorpakken met digitale geletterdheid in het curriculum? Heeft u meegedaan aan Mediamasters of andere activiteiten in de Week van de Mediawijsheid? Dan is dit het webinar ‘Hoe nu verder met digitale geletterdheid?’, woensdag 16 november, het moment om die thema’s breder op te pakken. Meer informatie.

 • Family Factory organiseert: MediaMasters ouderavond

  Op donderdag 10 november 2022 om 20:00 uur organiseert Family Factory een online ouderavond over mediaopvoeding, speciaal voor ouders of verzorgers wiens kinderen op school meedoen aan MediaMasters. Meer informatie.

 • Bekijk het overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid hier.

Word zelf mediawijzer

Image

Speel MediaMasters

Po en speciaal onderwijs

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media voor groep 7 en 8. Tijdens Week van de Mediawijsheid vindt de landelijke wedstrijd plaats waar duizenden klassen strijden om de titel 'Meest mediawijze klas van Nederland'. Meedoen aan MediaMasters is gratis.

Meer informatie


Werk samen met interessante partners

Bibliotheken

Bibliotheken spelen een belangrijkere rol bij het mediawijzer maken van burgers. Veel bibliotheken hebben een mediawijs aanbod voor het onderwijs en de kinderopvang.

Zoek een bibliotheek

Mediacoach

Werk op jouw school samen met een mediacoach. Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om de mediawijsheid van onder andere kinderen en jongeren te verbeteren.

Zoek een mediacoach

Netwerk Mediawijsheid

Het netwerk van Netwerk Mediawijsheid bestaat uit meer dan 1100 partners die zich inzetten voor een mediawijs Nederland. Bekijk welke netwerkpartners actief zijn binnen jouw regio. 

Bekijk de interactieve kaart

basisonderwijs

Primair onderwijs

Aan de slag met het thema: Like en Cancel

 • Is jouw klas de meest mediawijze klas van Nederland? Doe tijdens de Week van de Mediawijsheid (3 t/m 11 november) mee aan de landelijke wedstrijd van MediaMasters.
 • HUMAN Educatie heeft speciaal lesmateriaal ontwikkeld in het thema van de Week van de Mediawijsheid: het Like & Cancel lesmateriaal.
 • Op de onderwijspagina over mediawijsheid van HUMAN vind je meer video's en lesmateriaal om het gesprek in de klas te voeren over thema's, zoals: sexting, cyberpesten, online identiteit, privacy, mediahypes en nepnieuws.
 • In de module Social Master uit Online Masters van VodafoneZiggo vind je zowel school- als thuisopdrachten.
 • Hoe gaan kinderen om met online grapjes? Ontdek samen met de klas de impact van online grappen in het septembernummer van SamSam.
 • Maak leerlingen vanaf groep 4 bewust dat je communiceert met een persoon met gevoelens, in plaats van een 'koud apparaat' met het Offline WhatsApp spel.
 • De makers van Kwink hebben het thema ‘Like en cancel’ heel concreet uitgewerkt door per bouw (onder, midden- en bovenbouw) vier korte activiteiten te beschrijven.
 • De les van de BiebBoys in de klas over het thema Like en Cancel is per 24 oktober beschikbaar. 
 • It's up to you is een interactieve film, waarin leerlingen zelf keuzes maken, die als lesmethode tegen cyberpesten wordt ingezet. 
 • Netwerk Filmeducatie selecteerde vijf films over gedrag op social media. Voor zowel vo, mbo als het po, allemaal met ook een gratis les erbij.

Nog meer mediawijze thema's

Speciaal Onderwijs MediaMasters

Speciaal onderwijs

Aan de slag met het thema: Like en Cancel

 • Doe tijdens de Week van de Mediawijsheid (3 t/m 11 november) mee aan de landelijke wedstrijd van MediaMasters. Het speciaal onderwijs heeft een eigen eindklassement. De afleveringen van MediaMasters zijn voorzien van ondertiteling, Nederlandse gebarentaal en audiodescriptie.
 • Ga samen in gesprek over mediawijze thema's. Gewoon Mediawijzer heeft gesprekskaarten ontwikkeld voor het speciaal onderwijs en ouders.
 • Met de interactieve serious games en tools van Mediajungle op school leren leerlingen spelenderwijs meer over de kansen en risico's van de digitale wereld.

Nog meer mediawijze thema's

Voortgezet onderwijs

Voortgezet Onderwijs

Aan de slag met het thema: Like en Cancel

Nog meer mediawijze thema's

MBO/HBO/WO

MBO, HBO of Universiteit

Aan de slag met het thema: Like en Cancel

Nog meer mediawijze thema's