Bibliotheken

Aan de slag met mediawijsheid in de bibliotheek

Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je als bibliotheek activiteiten organiseren voor kinderen, jongeren, ouders, volwassenen of ouderen. Laat je inspireren door onderstaande activiteiten of bedenk zelf een mediawijze activiteit.


Uitgelicht

Gebruik de actiegids

De actiegids bevat een overzicht van activiteiten en producten die je tijdens de Week van de Mediawijsheid kunt gebruiken. De actiegids is samengesteld door Netwerk Mediawijsheid, KB en Cubiss.

Ga naar de actiegids

Babbelbox in 6 talen

De babbelboxkaarten helpen ouders en kinderen om over media te praten. Speciaal voor #WvdM heeft Cubiss in opdracht van de KB negen stellingen en dilemma's vertaald in Arabisch, Bulgaars, Engels, Oekraïens, Pools en Turks.

Meer informatie

Lespakket Like en Cancel

Bied het lespakket Like en Cancel aan en ga met leerlingen uit groep 8 in discussie over het effect van likes, volgers en de cancelcultuur. Het lespakket wordt gratis aangeboden door de KB in het kader van de Week van de Mediawijsheid.

Meer informatie

Image

Zet jouw activiteit op de kaart

Organiseerde jouw bibliotheek een activiteit, zoals: een ouderavond, workshop vloggen & monteren, een (online) lezing of een workshop omgaan met de digitale overheid? Deze activiteiten vind je terug in activiteitenoverzicht en laat zo zien dat jouw bibliotheek mee deed aan de campagne.

Activiteit aanmelden

Laat je inspireren

Inspiratie nodig voor het organiseren van een leuke activiteit? Ontdek het ruime aanbod.


Webinar voor ouders

Heb jij een kind in de bovenbouw van het basisonderwijs? Kijk dan het landelijk webinar: 'Like en Cancel' van 8 november terug en ontdek de online wereld van kinderen. Het landelijk webinar is een initiatief van o.a. de lokale bibliotheken.

Kijk het webinar terug


Organiseer een activiteit in 8 stappen


 • Bedenk een (online) activiteit

  Bedenk een (online activiteit) om mediawijsheid bij jong of oud te vergroten.

 • Prik een datum

  Kies een geschikte datum tijdens de Week van de Mediawijsheid.

 • Bepaal de locatie

  Bepaal de locatie van jouw activiteit. Wil je de activiteit in je bibliotheek organiseren, op een bijzondere locatie of organiseer je een online event?

 • Meld de activiteit aan

  Meld de activiteit aan op de website. Bezoekers van de website kunnen zien dat jullie deelnemen aan de campagne en Netwerk Mediawijsheid kan je ondersteunen in de communicatie.

 • Promoot jouw activiteit

  Kondig jouw (online) activiteit aan. Download en print de campagnematerialen ter promotie van jouw activiteit. Gebruik ook je website, sociale media, nieuwsbrieven en huis-aan-huisbladen om jouw activiteit onder de aandacht te brengen.

 • Start de organisatie

  Start met de organisatie van jouw activiteit.

 • Zorg voor persaandacht

  Stuur een persbericht uit met een uitnodiging naar lokale, regionale of landelijke pers.

 • Vier en deel je succes

  Deel tijdens en na afloop het succes van de activiteit in de nieuwsbrief, op de website of via sociale media. Gebruik hierbij de hashtag #WvdM.

Lees de praktische tips voor een online activiteit

Door het organiseren van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit kun je jouw aanbod en kennis delen met een grotere groep deelnemers.

We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Aan de slag

Hulp nodig of vragen?

Netwerk Mediawijsheid biedt graag maatwerk. Samen kijken we naar jouw vraagstuk en met meer dan 1100 netwerkpartners kunnen we je bijna altijd op weg helpen.

Neem contact opWord zelf mediawijzer

Meer aandacht besteden aan het thema mediawijsheid of mediaopvoeding in jouw bibliotheek? Grijp de Week van de Mediawijsheid aan om het thema binnen de organisatie op de kaart te zetten.

Bekijk de tips