Bibliotheken

Aan de slag met mediawijsheid in de bibliotheek

Van 6 tot en met 13 november 2020 is het de Week van de Mediawijsheid. Kom in actie voor een mediawijze samenleving en organiseer tijdens de Week van de Mediawijsheid een activiteit voor kinderen, jongeren, ouders, volwassenen of senioren. Laat je inspireren door onderstaande activiteiten, bekijk wat er in 2019 werd georganiseerd of bedenk zelf een mediawijze activiteit.


Organiseer een activiteit in 8 stappen

Stap 1: Bedenk een activiteit om de mediawijsheid van jong of oud te vergroten.

Stap 2: Prik een geschikte datum tijdens de Week van de Mediawijsheid.

Stap 3: Bepaal de locatie van jouw activiteit. Wil je de activiteit in je bibliotheek organiseren of op een andere bijzondere locatie?

Stap 4: Meld de activiteit aan op de landkaart. Bezoekers van de website kunnen zien dat jullie deelnemen aan de campagne en Netwerk Mediawijsheid kan je ondersteunen in de communicatie. Daarnaast kun je tijdens het aanmelden van je activiteit een gratis informatiepakket aanvragen met onder andere de campagneposter.

Stap 5: Kondig de activiteit aan. Download en print de campagnematerialen ter promotie van jouw activiteit, bijvoorbeeld voor aan de muur, op het activiteitenbord of voor in het café. En gebruik je website, sociale media, nieuwsbrieven en huis-aan-huisbladen om jouw activiteit onder de aandacht te brengen.

Stap 6: Start met de organisatie van je activiteit. Denk hierbij aan het regelen van sprekers, drukken of bestellen van materialen, catering en wellicht een fotograaf om mooie foto’s van je activiteit te maken.

Stap 7: Stuur een persbericht uit met een uitnodiging naar lokale, regionale of landelijke pers.

Stap 8: Deel tijdens en na afloop het succes van je activiteit in de nieuwsbrief, op de website of via sociale media. Gebruik hierbij de hashtag #WvdM.


Organiseer zelf een activiteit

Heb je zelf een creatief idee voor een leuke activiteit? Laat het ons weten en deel je ervaringen met andere bibliotheken.
Zo kun je andere bibliotheken inspireren en kunnen we samen werken aan een mediawijze samenleving.

Laat je inspireren

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken-2/organiseereenouderbijeenkomst/

Organiseer een ouderbijeenkomst of informatieavond

Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot muziek en online games. Media zijn leuk en een kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. Veel ouders en opvoeders hebben dan ook vragen over het mediagebruik van hun kind. Ze willen hun kind goed begeleiden maar weten niet altijd goed hoe.

Organiseer daarom speciaal voor ouders en opvoeders een informatiebijeenkomst over omgaan met media binnen het gezin.

Aan de slag

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken-2/mogelijkhedensenioren/

Introduceer de mogelijkheden van online media bij senioren

Ondanks dat steeds meer senioren online actief zijn, hebben veel van hen nog steeds moeite met het gebruik van online media. Zo ervaren zij problemen met het doen van online bankzaken of benutten zij niet alle mogelijkheden die het internet biedt. Online media bieden veel kansen die ervoor kunnen zorgen dat zij zelfredzamer zijn en actiever kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Organiseer daarom voor senioren praktische bijeenkomsten over bijvoorbeeld online bankieren, sociale media of het gebruik van de computer, tablet of smartphone.

Aan de slag

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken-2/jongerenmediaontdekken/

Laat jongeren (online) media ontdekken

Media zijn spannend en media zijn leuk. De kinderen en jongeren van tegenwoordig groeien op met media. Maar toch is er nog zoveel te ontdekken. Media kunnen vaardigheden bieden waar ze ook op latere leeftijd van profiteren. Laat jongeren bijvoorbeeld experimenteren met de 3D-printer of programmeren.

Aan de slag

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken-2/mediawijzeleestafel/

Inspireer bezoekers met mediawijze leestafels

Voor kinderen, jongeren en volwassenen zijn er veel boeken over actuele mediawijze onderwerpen, zoals sexting, sociale media, robotisering, netiquette, cyberpesten of vloggen. Denk aan boeken als Like me! (Caja Cazemier, 2016), Dagboek van een vlogger (T. Collins, 2017) of WWW.wat? (Jan Holleben, 2017).

Aan de slag


Zelf mediawijzer worden

Meer aandacht besteden aan het thema mediawijsheid of mediaopvoeding in jouw bibliotheek? Grijp de Week van de Mediawijsheid aan om het thema binnen de organisatie op de kaart te zetten. Deel onderstaande publicaties met collega’s, organiseer een inspiratiebijeenkomst of oriënteer je op een opleiding tot mediacoach.

Leestips

  • Toolbox Mediaopvoeding van het Nederlands JeugdInstituut – een grondige en op leeftijd afgestemde uitgave (handboek) voor opvoedprofessionals, over mediaopvoeding en kinderen.
  • De uitgave ‘Mediaopvoeding van het jonge kind‘ van Cubiss – een totaalaanpak voor mediaopvoeding in de bibliotheek.
  • Een leven lang leren in de bibliotheek’ van ProBiblio – de rol van de bibliotheek in een leven lang leren.
  • De MediaDiamant van Netwerk Mediawijsheid – een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Opleidingen/cursussen/trainingen voor (bieb)professionals

Activiteiten

Houd de agenda op Mediawijzer.net in de gaten voor meer inhoudelijke bijeenkomsten/workshops/events gedurende het jaar.