Bibliotheken

Aan de slag met mediawijsheid in de bibliotheek

Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je als bibliotheek activiteiten organiseren voor kinderen, jongeren, ouders, volwassenen of senioren. Laat je inspireren door onderstaande activiteiten of bedenk zelf een mediawijze activiteit.

De Week van de Mediawijsheid vindt in 2021 plaats van 5 t/m 12 november.


Organiseer een activiteit in 8 stappen

Stap 1: Bedenk een (online) activiteit om mediawijsheid bij jong of oud te vergroten.

Stap 2: Prik een geschikte datum tijdens de Week van de Mediawijsheid.

Stap 3: Bepaal de locatie van jouw activiteit. Wil je de activiteit in je bibliotheek organiseren, op een andere bijzondere locatie of organiseer je een online event?

Stap 4: Meld de activiteit aan op de website. Bezoekers van de website kunnen zien dat jullie deelnemen aan de campagne en Netwerk Mediawijsheid kan je ondersteunen in de communicatie.

Stap 5: Kondig jouw (online) activiteit aan. Download en print de campagnematerialen ter promotie van jouw activiteit. Gebruik ook je website, sociale media, nieuwsbrieven en huis-aan-huisbladen om jouw activiteit onder de aandacht te brengen.

Stap 6: Start met de organisatie van jouw activiteit.

Stap 7: Stuur een persbericht uit met een uitnodiging naar lokale, regionale of landelijke pers.

Stap 8: Deel tijdens en na afloop het succes van de activiteit in de nieuwsbrief, op de website of via sociale media. Gebruik hierbij de hashtag #WvdM #zelfindehand.

Image

Online activiteit organiseren?

Lees de praktische tips

Door de Corona-maatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren.

Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.

We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Aan de slag


Laat je inspireren

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken-2/organiseereenouderbijeenkomst/

Informeer ouders over gezond mediagebruik bij hun kinderen

Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot muziek en online games. Media zijn leuk en een kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. Veel ouders en opvoeders hebben vragen over het mediagebruik en de invloed van media op de gezondheid van hun kind.

Organiseer daarom voor ouders en opvoeders een informatiebijeenkomst.

Aan de slag

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken-2/jongerenmediaontdekken/

LAAT JONGEREN DE ON- EN OFFLINE MOGELIJKHEDEN ONTDEKKEN

Media zijn spannend en media zijn leuk. De kinderen en jongeren van tegenwoordig groeien op met media. Media kunnen vaardigheden bieden waar ze ook op latere leeftijd van profiteren. Leer ze daarom het beste uit zichzelf te halen en laat jongeren bijvoorbeeld experimenteren met de 3D-printer of programmeren.

Jongeren kunnen zich ook snel verliezen in online media, help ze daarom om de juiste balans te vinden tussen on- en offline.

Aan de slag

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken-2/mogelijkhedensenioren/

Geef ouderen online zelfvertrouwen

Ondanks dat steeds meer senioren online actief zijn, hebben veel van hen nog steeds moeite met het gebruik van online media of benutten zij niet alle mogelijkheden die het biedt. Dit kan zorgen voor stress, onzekerheid en afhankelijkheid van anderen.

Organiseer daarom voor senioren praktische bijeenkomsten over bijvoorbeeld online bankieren, sociale media of het gebruik van de computer, tablet of smartphone.

Aan de slag

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken-2/mediawijzeleestafel/

Inspireer bezoekers met mediawijze leestafels

Voor kinderen, jongeren en volwassenen zijn er veel boeken over actuele mediawijze onderwerpen, zoals sexting, sociale media, robotisering, netiquette, cyberpesten of vloggen. Denk aan boeken als Like me! (Caja Cazemier, 2016), Dagboek van een vlogger (T. Collins, 2017) of WWW.wat? (Jan Holleben, 2017).

Aan de slag


Zelf mediawijzer worden

Meer aandacht besteden aan het thema mediawijsheid of mediaopvoeding in jouw bibliotheek? Grijp de Week van de Mediawijsheid aan om het thema binnen de organisatie op de kaart te zetten. Deel onderstaande publicaties met collega’s, organiseer een inspiratiebijeenkomst of oriënteer je op een opleiding tot mediacoach.

Leestips

  • Digitale Balans Model van Netwerk Mediawijsheid en Trimbos-instituut – het Digitale Balans Model brengt in beeld wat er nodig is om gezond door het leven te gaan.
  • Toolbox Mediaopvoeding van het Nederlands JeugdInstituut – een grondige en op leeftijd afgestemde uitgave (handboek) voor opvoedprofessionals, over mediaopvoeding en kinderen.
  • De uitgave ‘Mediaopvoeding van het jonge kind‘ van Cubiss – een totaalaanpak voor mediaopvoeding in de bibliotheek.
  • Een leven lang leren in de bibliotheek’ van ProBiblio – de rol van de bibliotheek in een leven lang leren.
  • De MediaDiamant van Netwerk Mediawijsheid – een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Opleidingen/cursussen/trainingen voor (bieb)professionals

Activiteiten

Houd de agenda op Mediawijzer.net in de gaten voor meer inhoudelijke bijeenkomsten/workshops/events gedurende het jaar.


Organiseer zelf een activiteit

Heb je zelf een creatief idee voor een leuke activiteit? Of goede tips om een fysieke activiteit online te laten plaatsvinden? Laat het ons weten en deel je ervaringen met andere bibliotheken. Zo kun je andere bibliotheken inspireren en kunnen we samen werken aan een mediawijze samenleving.