Terug naar overzicht

Bibliotheken

Breng ouderen in contact

Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. We houden contact met familie en vrienden. Maar het leven in die online wereld staat ook onder druk. Waar alle kennis van de wereld een binnen handbereik ligt, is het door een groeiende hoeveelheid desinformatie moeilijk te beoordelen of iets echt waar is. En waar we ons online vrij kunnen bewegen, voelt het daar soms niet veilig door haat en cybercriminaliteit.

Organiseer daarom voor ouderen praktische bijeenkomsten over bijvoorbeeld online bankieren, sociale media of het gebruik van de computer, tablet of smartphone.

Gebruik de toolkit

In de toolkit vind je posters, beeld voor sociale media, teksten en andere materialen die je vrij kunt gebruiken.

Bekijk de downloads

Aan de slag

https://oefenen.nl/over-oefenen/over-onze-programmas/digitale-vaardigheden/

Welkom Online

Het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung ondersteunen ouderen, met behulp van een online lesprogramma, om gebruik te gaan maken van de mogelijkheden die het internet biedt. Dit draagt bij aan hun zelfredzaamheid. In de les ‘gezonde leven’ staat de gezondheid centraal. In deze les leert men hoe internet de gezondheid en zelfstandigheid kan ondersteunen. Het lesprogramma volgen met hulp van het Nationaal Ouderenfonds? Kijk hier voor meer informatie.

Meer informatie

https://www.seniorweb.nl/cursussen/computerles-in-de-buurt

ORGANISEER EEN WORKSHOP MET SENIORWEB

SeniorWeb heeft in het hele land leslocaties, veelal in bibliotheken of buurthuizen, waar senioren terecht kunnen voor workshops online bankieren, sociale media of gebruik van computer, tablet of smartphone. Samen met de SeniorWeb vrijwilligers organiseer je kleinschalige cursussen en workshops, waar senioren in hun eigen tempo en in alle rust hun vragen kunnen stellen en kunnen leren.

Meer informatie

SeniorWeb

Online gemak en vermaak

SeniorWeb heeft een pagina vol tips ontwikkeld, die laat zien wat internet voor je kan betekenen. Boodschappen doen, een boek lenen bij de bibliotheek, een museum bezoeken of een online potje Rummikub. Internet haalt het binnenshuis. En als de coronacrisis ons iets duidelijk heeft gemaakt dan is het wel hoe prettig dat kan zijn. Bekijk de mogelijkheden die geboden worden.

Meer informatie

https://www.digisterker.nl/

CURSUS: WERKEN MET DE E-OVERHEID

Stichting Digisterker heeft de cursus ‘Werken met de e-overheid’ ontwikkeld. Tijdens deze cursus komen diverse overheidsgerelateerde zaken aanbod zoals het doen aangifte doen bij de Belastingdienst. Een verhuizing doorgeven aan de gemeente of de huurtoeslag aanvragen. Ga ook eens aan de slag met thematische cursussen en besteed tijdens de Week van de Mediawijsheid aandacht aan het thema ‘zorg en gezondheid’.

Meer informatie

https://welkomonline.nl/

KLIK & TIK

Op oefenen.nl vind je meerdere Klik & Tik modules die je tijdens een van de bijeenkomsten kunt gebruiken. Met deze Klik & Tik-programma’s kan iedereen op een laagdrempelige manier leren omgaan met de computer, het internet en sociale media.

Meer informatie