Sociaal werk en buurtwerk

Aan de slag met mediawijsheid in de buurt

Als social worker stimuleer je sociaal gedrag en ondersteun je mensen in hun eigen vertrouwde omgeving om het beste uit zichzelf te halen. De online wereld speelt een steeds grotere rol in ons leven en in de maatschappij. Met de hulp van social workers maken we de online wereld een fijnere en vertrouwde omgeving voor iedereen. Want er is werk aan de winkel, maar hoe kun je dat het beste doen? Op deze pagina vindt je inspiratie, tips en laagdrempelige activiteiten om hiermee aan de slag te gaan in jouw werkgebied.


Image

Word zelf mediawijzerWerk samen met interessante partners

Mediacoach

Werk samen met een mediacoach. Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om de mediawijsheid van onder andere jongeren, volwassenen en/of senioren te verbeteren.

Zoek een mediacoach

Bibliotheken

Bibliotheken spelen een belangrijkere rol bij het mediawijzer maken van burgers. Veel bibliotheken hebben een gepast mediawijs, zoals workshops en cursussen. Bekijk wat er bij jouw lokale bibliotheek is.

Zoek een bibliotheek

Netwerk Mediawijsheid

Het netwerk van Netwerk Mediawijsheid bestaat uit meer dan 1100 partners die zich inzetten voor een mediawijs Nederland. Bekijk welke netwerkpartners actief zijn binnen jouw regio. 

Bekijk de interactieve kaart

Image

Zet je activiteit op de kaart

De Week van de Mediawijsheid is voorbij! Wil je na de Week van de Mediawijsheid activiteiten aanmelden, dan kan het nog!

Doe jij volgend jaar (opnieuw) mee met de Week van de Mediawijsheid? Noteer dan alvast 8 t/m 15 november in je agenda!


Activiteit aanmelden


Laat je inspireren

Stellingen en Qoutes

Gebruik de onderstaande quotes/ stellingen en dilemma’s om ouders, grootouders en verzorgers te prikkelen en aan het denken te zetten. Ga er met hen over in gesprek, zet ze op een poster of gebruik het in social media berichten. Onder vermelding van #hierniet. Maak ook gebruik van de speciale PowerPoint presentatie.

Stellingen en Quotes

Mediamatties

Mediamatties is een handige tool voor ouders om het gesprek aan te gaan over thema's als gamen, sociale media en internet met hun kind. Zijn ze het altijd met elkaar eens?

Speel Mediamatties

Jongerenwerker Bianca: 'Ook online moet je aanwezig zijn'

Jongeren zijn meer online dan ooit. Ze brengen een groot deel van hun tijd door op sociale media. Dit brengt voor het jongerenwerk extra uitdagingen met zich mee. 'Het is niet meer voldoende om alleen offline aanwezig te zijn', vertelt Bianca Boender, jongerenwerker en oprichter van de website You!nG, in een artikel op NJi.nl.

Lees het artikel

Seks online

Jongeren ontwikkelen hun seksualiteit ook online, bijvoorbeeld met sexting. Voor veel jongeren is dit leuk en spannend. Toch kan het ook minder leuke kanten hebben, zoals het ongewenst doorsturen van naaktfoto’s en online pesten rondom gender.

Volg de cursus 'Seks online' van Rutgers nu tijdelijk gratis. Na deze online cursus help je jongeren online wijzer en weerbaarder worden.

Naar de cursus

Ingrijpen bij Online discriminatie

Hoe kun je ingrijpen bij discriminatie op sociale media?

Dit artikel van Movisie laat zien waarom ingrijpen bij discriminatie zin heeft en lees je negen tips hoe je dit kunt doen. De kennis is gebaseerd op ervaringen opgedaan bij het project #DatMeenJeNiet evenals verschillende onderzoeken.

Lees het artikel

Kletskaarten van Digidingen-desk

Met de kletskaarten kun je aan de hand van vragen, stellingen en dilemma’s met jongeren in gesprek over digitale (overheids)zaken. Bestel de fysieke kletskaarten gratis via digidingen-desk.nl/kletskaarten.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid verloten we elke dag een fysiek doosje kletskaarten onder de bestellers van die dag.

Benieuwd naar de kletskaarten? Klik op de button hieronder.

Kletskaarten PDF

https://mediajungle.eu/

Quiz: Wat weet jij van het mediagebruik van kinderen en jongeren?

Vaak vinden professionals van zichzelf dat ze niet voldoende kennis hebben op het gebied van kinderen en mediagebruik. Maar misschien weet je al meer dan je denkt.

Test kort je kennis, met de quiz van NJi, en doe daarbij meteen nieuwe informatie op die je direct kunt gebruiken.

Doe de quiz

https://mediajungle.eu/

Jeugdwerker & mediawijsheid

Andrea Kramp, projectmedewerker bij gro-up, geeft 5 redenen waarom je als jeugdwerker aan de slag moet met mediawijsheid. Lees het artikel via de onderstaande knop.

Na het lezen nog meer inspiratie nodig? gro-up organiseert een Online Inspiratiesessie 'Samen sociaal online', op dinsdag 8 november 2022.

Lees het artikel

Digitale balans model

Dit model geeft inzicht in hoe je tijd kunt indelen zodat je lichamelijk, mentaal en sociaal gezond blijft. Ook vind je op de site een test om jouw mediagebruik te beoordelen.

Meer informatie

http://www.digimant.nl/

Speel de Mediajungle

De Mediajungle is een bordspel met een mobiele app voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Meer informatie

https://mediajungle.eu/

Like, cancel & play

Like, Cancel en Play is speciaal uitgebracht voor de Week van de Mediawijsheid. Het is een simpele tool om in gesprek te gaan met je doelgroep over sociaal gedrag in de online leefwereld. 

Like, cancel en play

https://mediajungle.eu/

Mediajungle kletskaarten

Met de Mediajungle praatkaarten ga je samen in gesprek over mediagebruik. Hoe denkt hij of zij over online vriendschap en veiligheid?

Ga naar de website

Het Mediagesprek

Op Mediagesprek.nl vind je informatie en handige tips om samen met het kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

Ga naar de website

MediaDiamant

Opvoeders hebben vragen over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant is een wegwijzer met tips om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Meer informatie

Hoe werkt een mobiel?

De website legt veel alledaagse onderwerpen op een eenvoudige manier uit. Zoals zoeken, apps installeren, openen en sluiten, klikken, typen en slepen.

Ga naar de website