Ouders
Hoe houd je het samen sociaal online?
Ga met ouders aan de slag en ondersteun hen met vragen. Organiseer een informatiebijeenkomst, deel de brochures van de MediaDiamant uit of ga aan de slag met een van de vele tips.

Mediatips voor thuis (9-12 jaar)
Kinderen van nu groeien op in een wereld vol media. Hoewel je officieel pas vanaf 13 jaar gebruik mag maken van online platforms als Instagram en TikTok, zijn veel kinderen op de basisschool al online actief op social media. Het is belangrijk om hierover te praten met kinderen. Maar, hoe begin je zo'n gesprek? Mediasmarties heeft verschillende media bij elkaar gezocht om het gesprek thuis te starten.

De podcast Media Ouders
De podcastserie 'Media Ouders' is ontwikkeld namens de bibliotheek. Met de vernieuwde communicatietoolkit deel je deze podcast eenvoudig namens je eigen bibliotheek met leden en online volgers. Zo kun je jonge ouders en professionals op een luchtige manier laten kennismaken met mediawijsheid.

Checklist: ouderbijeenkomst kind en media
Gebruik de handige checklist van het NJi. In deze checklist vind je alle informatie om zelf een ouderbijeenkomst te organiseren.
Inspiratie voor thema's die je kunt gebruiken voor de ouderbijeenkomst zijn: gameverslaving of beeldvorming door sociale media.

Het Mediagesprek
'Mediagesprek' is een website met handige informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen ondersteunen bij leuk en veilig mediagebruik. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven.

Beeld en Geluid Mediaspel
Organiseer op een leuke manier een on- of offline activiteit met het gratis Beeld en Geluid mediaspel. Aan de hand van dit spel ontdekken spelers elkaars media gewoontes. Wie kent de grappigste reclames? Wie besteedt de meeste tijd aan games of aan sociale media?
Het mediaspel is een echt dobbelspel met kaarten die spelers zelf kunnen uitprinten. Het mediaspel draagt bij aan de bevordering van mediawijsheid bij ouders/opvoeders en kinderen.

Babbelbox voor anderstaligen
De babbelboxkaarten helpen ouders en kinderen om over media te praten. Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid heeft Cubiss in opdracht van de KB negen stellingen en dilemma's over mediagebruik en mediaopvoeding vertaald in Arabisch, Bulgaars, Engels, Oekraïens, Pools en Turks.

Quiz: Hoe mediawijs ben jij?
Het is belangrijk dat je als ouder ervoor zorgt dat je kind een goede balans vindt tussen beeldschermtijd en andere bezigheden. Dit is niet altijd even makkelijk. Test wat jij weet over het mediagebruik van kinderen met deze quiz van NJi.

Respectvol online gedrag stimuleren
De meeste kinderen brengen in de digitale wereld net zoveel tijd door als in de fysieke wereld. Maar online komen ze heel andere dingen tegen wanneer het gaat om verantwoorde keuzes maken en respectvol gedrag vertonen. Hoe kun je je kind daarbij helpen? Lees het in het artikel op NJi.nl.

De MediaDiamant
Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant helpt om antwoord te geven op die vragen.
De MediaDiamant belicht 5 kanten van mediaopvoeding en met de kant balans gaat de MediaDiamant in op de gezondheidsaspecten.

Mediamatties
Mediamatties is een tool om ouders te ondersteunen in het gesprek over sociale media en gamen met hun kind. Tijdens drie rondes krijgen ze een kijkje in elkaars online wereld. Zijn ouder en kind het met elkaar eens, of zijn er ook verschillen?

De Mediaopvoeding Babbelbox
Ga aan de slag met De Mediaopvoeding Babbelbox ontwikkeld door Cubiss. Dit is een toolkit die bibliotheken de mogelijkheid biedt om het gesprek over mediaopvoeding te starten in de kinderopvang, het onderwijs of bij ouders.
De Mediaopvoeding Babbelbox wordt gevormd door 40 stellingen en dilemma's rondom mediaopvoeding die je als bibliotheek in verschillende settings (zowel online als offline) kunt gebruiken.