Terug naar overzicht

Ouders

Hoe houd je het samen sociaal online?

Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak van het gebruik van online media. De jeugd kreeg thuisonderwijs en hield contact contact met familie en vrienden. Maar het leven van de jeugd in die online wereld staat ook onder druk. Ook thuis kan het mediagebruik van het kind of juist de ouder leiden tot discussies.

Ga daarom met ouders aan de slag en ondersteun hen met vragen. Organiseer een informatiebijeenkomst, deel de brochures van de MediaDiamant uit of ga aan de slag met een van de vele tips.

Gebruik de toolkit

In de toolkit vind je posters, beeld voor sociale media, teksten en andere materialen die je vrij kunt gebruiken.

Bekijk de downloads

Uitgelicht

Volg het Inspiratiewebinar

Op 23 september 2021 organiseren Netwerk Mediawijsheid, KB en Cubiss een inspiratiewebinar.

Het webinar is voor medewerkers die zich bezighouden met digitale geletterdheid voor de jeugd.

Meer info en aanmelden

Landelijke webinars

De KB organiseert twee landelijke webinars om bibliotheken te ondersteunen.

Doe ook mee als bibliotheek en plaats de webinars op de activiteitenkalender.

Meer informatie

Gebruik de actiegids

In de actiegids Jeugd vind je tips, publicaties, trainingen en instrumenten die je als bibliotheek in kunt zetten.

Samengesteld door Netwerk Mediawijsheid, KB en Cubiss.

Beschikbaar vanaf 23 september

Aan de slag

Checklist ouderbijeenkomst

Checklist: ouderbijeenkomst kind en media

Gebruik de handige checklist van het NJi. In deze checklist vind je alle informatie om zelf een ouderbijeenkomst te organiseren.

Inspiratie voor thema's die je kunt gebruiken voor de ouderbijeenkomst zijn: gameverslaving of beeldvorming door sociale media.

Meer informatie

Het Mediagesprek

Het Mediagesprek

'Mediagesprek' is een website met handige informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen ondersteunen bij leuk en veilig mediagebruik. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. 

Ga naar de website

Het Mediaspel

Beeld en Geluid Mediaspel

Organiseer op een leuke manier een on- of offline activiteit met het gratis Beeld en Geluid mediaspel. Aan de hand van dit spel ontdekken spelers elkaars media gewoontes. Wie kent de grappigste reclames? Wie besteedt de meeste tijd aan games of aan sociale media?

Het mediaspel is een echt dobbelspel met kaarten die spelers zelf kunnen uitprinten. Het mediaspel draagt bij aan de bevordering van mediawijsheid bij ouders/opvoeders en kinderen.

Meer informatie

MediaDiamant

De MediaDiamant

Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant helpt om antwoord te geven op die vragen.

De MediaDiamant belicht 5 kanten van mediaopvoeding en met de kant balans gaat de MediaDiamant in op de gezondheidsaspecten.

Meer informatie

Mediaopvoeding Babbelbox

Mediamatties

Mediamatties is een tool om ouders te ondersteunen in het gesprek over sociale media en gamen met hun kind. Tijdens drie rondes krijgen ze een kijkje in elkaars online wereld. Zijn ouder en kind het met elkaar eens, of zijn er ook verschillen?

Speel Mediamatties

Mediaopvoeding Babbelbox

De Mediaopvoeding Babbelbox

Ga aan de slag met De Mediaopvoeding Babbelbox ontwikkeld door Cubiss. Dit is een toolkit die bibliotheken de mogelijkheid biedt om het gesprek over mediaopvoeding te starten in de kinderopvang, het onderwijs of bij ouders.

De Mediaopvoeding Babbelbox wordt gevormd door 40 stellingen en dilemma's rondom mediaopvoeding die je als bibliotheek in verschillende settings (zowel online als offline) kunt gebruiken.

Meer informatie