Terug naar overzicht

Ouders

Hoe houd je het samen sociaal online?

Ga met ouders aan de slag en ondersteun hen met vragen. Organiseer een informatiebijeenkomst, deel de brochures van de MediaDiamant uit of ga aan de slag met een van de vele tips.

Aan de slag

Babbelbox

Landelijk webinar Week van de mediawijsheid 2023

Tijdens het webinar staat het thema #hierniet centraal. Zit jouw (klein)kind in de bovenbouw van de basisschool? Heb je vragen over online mediagebruik, social media en dergelijke? Meld je dan zeker aan voor dit webinar. Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan en afspraken te maken over het gedrag online. Laat je inspireren! Aanmelden voor het landelijk webinar  kan via de volgende link.

Bekijk de promovideo

Babbelbox

Babbelbox voor anderstaligen

De babbelboxkaarten helpen ouders en kinderen om over media te praten. Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid heeft Cubiss in opdracht van de KB negen stellingen en dilemma's over mediagebruik en mediaopvoeding vertaald in Arabisch, Bulgaars, Engels, Oekraïens, Pools en Turks.

Meer informatie

Mediasmarties

Mediatips voor thuis (9-12 jaar)

Kinderen van nu groeien op in een wereld vol media. Hoewel je officieel pas vanaf 13 jaar gebruik mag maken van online platforms als Instagram en TikTok, zijn veel kinderen op de basisschool al online actief op social media. Het is belangrijk om hierover te praten met kinderen. Maar, hoe begin je zo'n gesprek? Mediasmarties heeft verschillende media bij elkaar gezocht om het gesprek thuis te starten.

Meer informatie

Mediasmarties

Activiteiten en aanbod

Van 10 t/m 17 november is het de Week van de Mediawijsheid! De voorbereidingen voor een landelijk programma, dat namens alle bibliotheken wordt aangeboden, zijn al in volle gang. Hier op deze pagina van Bibliotheek Netwerk zullen alle updates over de activiteiten die plaatsvinden rondom #WvdM23 en die van belang zijn voor bibliotheken gedeeld worden.

Bekijk de pagina

Podcast Media Ouders

De podcast Media Ouders

De podcastserie 'Media Ouders' is ontwikkeld namens de bibliotheek. Met de vernieuwde communicatietoolkit deel je deze podcast eenvoudig namens je eigen bibliotheek met leden en online volgers. Zo kun je jonge ouders en professionals op een luchtige manier laten kennismaken met mediawijsheid.

Meer informatie

Checklist ouderbijeenkomst

Checklist: ouderbijeenkomst kind en media

Gebruik de handige checklist van het NJi. In deze checklist vind je alle informatie om zelf een ouderbijeenkomst te organiseren.

Inspiratie voor thema's die je kunt gebruiken voor de ouderbijeenkomst zijn: gameverslaving of beeldvorming door sociale media.

Meer informatie

Het Mediaspel

Beeld en Geluid Mediaspel

Organiseer op een leuke manier een on- of offline activiteit met het gratis Beeld en Geluid mediaspel. Aan de hand van dit spel ontdekken spelers elkaars media gewoontes. Wie kent de grappigste reclames? Wie besteedt de meeste tijd aan games of aan sociale media?

Het mediaspel is een echt dobbelspel met kaarten die spelers zelf kunnen uitprinten. Het mediaspel draagt bij aan de bevordering van mediawijsheid bij ouders/opvoeders en kinderen.

Meer informatie

Babbelbox

Stellingen en Quotes

Gebruik de onderstaande quotes/ stellingen en dilemma’s om ouders, grootouders en verzorgers te prikkelen en aan het denken te zetten. Ga er met hen over in gesprek, zet ze op een poster of gebruik het in social media berichten. Onder vermelding van #hierniet. Maak ook gebruik van de speciale PowerPoint presentatie.

Stellingen en Quotes

Quiz: Hoe mediawijs ben jij?

Het is belangrijk dat je als ouder ervoor zorgt dat je kind een goede balans vindt tussen beeldschermtijd en andere bezigheden. Dit is niet altijd even makkelijk. Test wat jij weet over het mediagebruik van kinderen met deze quiz van NJi.

Doe de quiz

MediaDiamant

De MediaDiamant

Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant helpt om antwoord te geven op die vragen.

De MediaDiamant belicht 5 kanten van mediaopvoeding en met de kant balans gaat de MediaDiamant in op de gezondheidsaspecten.

Meer informatie

Mediaopvoeding Babbelbox

Mediamatties

Mediamatties is een tool om ouders te ondersteunen in het gesprek over sociale media en gamen met hun kind. Tijdens drie rondes krijgen ze een kijkje in elkaars online wereld. Zijn ouder en kind het met elkaar eens, of zijn er ook verschillen?

Speel Mediamatties

Mediaopvoeding Babbelbox

De Mediaopvoeding Babbelbox

Ga aan de slag met De Mediaopvoeding Babbelbox ontwikkeld door Cubiss. Dit is een toolkit die bibliotheken de mogelijkheid biedt om het gesprek over mediaopvoeding te starten in de kinderopvang, het onderwijs of bij ouders.

De Mediaopvoeding Babbelbox wordt gevormd door 40 stellingen en dilemma's rondom mediaopvoeding die je als bibliotheek in verschillende settings (zowel online als offline) kunt gebruiken.

Meer informatie

Het Mediagesprek

Het Mediagesprek

'Mediagesprek' is een website met handige informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen ondersteunen bij leuk en veilig mediagebruik. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. 

Ga naar de website