Terug naar overzicht

Ouders

Hoe houd je het samen sociaal online?

Ga met ouders aan de slag en ondersteun hen met vragen. Organiseer een informatiebijeenkomst, deel de brochures van de MediaDiamant uit of ga aan de slag met een van de vele tips.

Aan de slag

Checklist ouderbijeenkomst

Mediatips voor thuis (9-12 jaar)

Hoe begin je thuis een gesprek over (sociale) media zonder dat het kind zich aangevallen voelt? Ondersteun ouders in dit gesprek met de 'Mediatips voor thuis' van Mediasmarties. Aan de hand van verschillende media wordt het ijs gebroken om snel tot de kern te komen. Van praten over wat je ziet of hoort, naar praten over wat je zelf doet.

Meer informatie

Checklist ouderbijeenkomst

Checklist: ouderbijeenkomst kind en media

Gebruik de handige checklist van het NJi. In deze checklist vind je alle informatie om zelf een ouderbijeenkomst te organiseren.

Inspiratie voor thema's die je kunt gebruiken voor de ouderbijeenkomst zijn: gameverslaving of beeldvorming door sociale media.

Meer informatie

Het Mediagesprek

Het Mediagesprek

'Mediagesprek' is een website met handige informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen ondersteunen bij leuk en veilig mediagebruik. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. 

Ga naar de website

Het Mediaspel

Beeld en Geluid Mediaspel

Organiseer op een leuke manier een on- of offline activiteit met het gratis Beeld en Geluid mediaspel. Aan de hand van dit spel ontdekken spelers elkaars media gewoontes. Wie kent de grappigste reclames? Wie besteedt de meeste tijd aan games of aan sociale media?

Het mediaspel is een echt dobbelspel met kaarten die spelers zelf kunnen uitprinten. Het mediaspel draagt bij aan de bevordering van mediawijsheid bij ouders/opvoeders en kinderen.

Meer informatie

MediaDiamant

De MediaDiamant

Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. De MediaDiamant helpt om antwoord te geven op die vragen.

De MediaDiamant belicht 5 kanten van mediaopvoeding en met de kant balans gaat de MediaDiamant in op de gezondheidsaspecten.

Meer informatie

Mediaopvoeding Babbelbox

Mediamatties

Mediamatties is een tool om ouders te ondersteunen in het gesprek over sociale media en gamen met hun kind. Tijdens drie rondes krijgen ze een kijkje in elkaars online wereld. Zijn ouder en kind het met elkaar eens, of zijn er ook verschillen?

Speel Mediamatties

Mediaopvoeding Babbelbox

De Mediaopvoeding Babbelbox

Ga aan de slag met De Mediaopvoeding Babbelbox ontwikkeld door Cubiss. Dit is een toolkit die bibliotheken de mogelijkheid biedt om het gesprek over mediaopvoeding te starten in de kinderopvang, het onderwijs of bij ouders.

De Mediaopvoeding Babbelbox wordt gevormd door 40 stellingen en dilemma's rondom mediaopvoeding die je als bibliotheek in verschillende settings (zowel online als offline) kunt gebruiken.

Meer informatie