Image

Wat te doen
bij online
kwetsend gedrag?


Stap 1

Herken

Herken online kwetsend gedrag

Jouw grens is overschreden. Ontdek met welke vorm van kwetsend gedrag jij te maken hebt. Ga na of het gedrag bijvoorbeeld strafbaar is en wat de gebruiksvoorwaarden op het platform hierover zeggen.

Extra tips

Stap 2

Rapporteer

Rapporteer online kwetsend gedrag

Rapporteer kwetsende berichten als eerste bij het platform waar het gedrag plaatsvindt. Er zijn ook externe meldpunten, zoals meldknop.nl waar je een melding kunt doen en extra advies kunt inwinnen. Schakel bij strafbaar gedrag altijd de politie in via politie.nl.

Extra tips

  • Extra hulp nodig bij rapporteren? Op veiliginternetten.nl vind je uitleg voor verschillende sociale media en datingsites.

Stap 3

Praat over online kwetsend gedrag

Praat erover

Is het bericht aan jou gericht? Je staat er niet alleen voor. Praat erover met iemand die je vertrouwt, dat kan enorm opluchten.

Wordt een ander online gekwetst? Laat die persoon weten dat jij het niet oké vindt en dat je er voor diegene bent. Ook kun je de afzender van een kwetsend bericht uitleggen waarom jij dit niet oké vindt.

Extra tips

  • Kun je met niemand praten, maar wil je toch graag advies inwinnen? Op helpwanted.nl kun je anoniem advies vragen.
  • Op eerstehulpbijonlinehaat.nl vindt je uitleg over het belang van een sociaal steunnetwerk en wat je kunt doen als dit voor jou niet haalbaar is.
  • Ken jij iemand die gepest wordt? Op pestweb.nl vind je tips en adviezen om te helpen.
  • Wil je in gesprek om online omgangsvormen te verbeteren? Gebruik de tips op Mediawijsheid.nl.
  • Met kinderen in gesprek over sociale media en online gedrag? Speel samen de quiz Mediamatties.

Bezoek een activiteit bij jou in de buurt

Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden er in heel Nederland activiteiten georganiseerd voor groot en klein. Kijk wat er bij jou in de buurt te doen is of bezoek een van de vele online initiatieven.


Zoek een activiteit

Adviezen voor sociale-mediabeheerders

Adviezen voor beheerders

Ben jij verantwoordelijk voor het beheren van socialemediapagina’s? Dan krijg je mogelijk te maken met online kwetsend gedrag. We geven je enkele adviezen wat je hiertegen kunt doen.


Bekijk de adviezen