Terug naar overzicht

Kijk-, luister- en leestips

Meer weten over de werking van sociale media, tips om jouw digitale balans terug te pakken of andere mediawijze thema's?
Check onderstaande tips.

Foto: Andrea Piacquadio (pexels.com)

Kijktips

Non-Fictie

Volg je me nog? - VPRO (2020)

Drie dertigjarige influencers stonden tien jaar geleden aan de wieg van het platform Instagram, maar worden nu ingehaald door een volgende generatie jonge influencers. Hoever zijn ze bereid te gaan om hun beroep als influencer te blijven uitoefenen?

Meer informatie


The Social Dilemma - Netflix (2020)

Deze mix van documentaire en drama onderzoekt de gevaarlijke impact van sociale netwerken, met technische experts die over hun eigen creaties zelf aan de bel trekken.

Meer informatie


#followme - VPRO (2018)

Programmamaker Nicolaas Veul duikt in de financiële wereld achter Instagram. Op dit sociale platform is een compleet nieuw verdienmodel ontstaan: likes en followers zijn keiharde valuta geworden.

Meer informatie


In 3 maanden onderbroekenmodel - Petrus (2018)

YouTuber Petrus vroeg zich af of je nou echt gelukkiger bent met een perfect lichaam dat Instagram-waardig is. Drie maanden trainde hij om ‘onderbroekenmodel’ te worden en het zelf te ervaren.

Bekijk de documentaire op YouTube


The Cleaners - VPRO (2018)

The Cleaners geeft een inkijk in de verborgen wereld van de digitale schoonmaak waar wordt verwijderd wat ‘men’ niet goed vindt: geweld, pornografie, politieke boodschappen. Wie bepaalt wat we te zien krijgen en dus hoe we onze gedachten vormen?

Meer informatie


The Great Hack - Netflix (2019)

Ontdek hoe het databedrijf Cambridge Analytica in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een symbool werd voor de duistere kant van social media.

Meer informatie


Bellingcat, Truth in a Post-Truth World - VPRO (2018)

Kunnen we nog uitgaan van een waarheid in deze tijden van nepnieuws? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, krijgt de feiten boven tafel.

Meer informatie

Fictie

NeXt - FOX (2020)

NeXt is een dynamische thriller geïnspireerd op het nieuwste Artificial Intelligence-onderzoek. De serie draait om een voormalig tech-CEO die zich aansluit bij een Homeland Cybersecurity Agent om 's werelds eerste kunstmatige intelligentiecrisis te stoppen.

Meer informatie


The Circle - 2017

Mae Holland wordt ingehuurd voor een functie bij internetbedrijf 'The Circle'. Het bedrijf koppelt persoonlijke gegevens van klanten aan elkaar middels hun universele systeem, waardoor gebruikers een volledig eigen online identiteit krijgen in een tijd van beschaving en transparantie.

Meer informatie


Foto: Diva Plavalaguna (Pexels.com)

Luistertips

Slim met social media (Podcast) - BibliotheekCast

Voor het eerst zelfstandig online, hartstikke leuk! Maar het is ook best spannend. Hoe ga je verstandig en slim om met social media? Je hoort het in de podcast.

Meer informatie


NOS op 3 Tech Podcast

De NOS op 3 Tech Podcast praat je iedere week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Meer informatie


Kennisnet-podcast (Podcast)- Kennisnet

In de Kennisnet-podcast praat Kennisnet je bij over verschillende thema’s in het onderwijs en ict.

Meer informatie

Een Podcast over Media (Podcast)

Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth praten elke vrijdagmiddag over nieuwe ontwikkelingen in media en technologie. Met af en toe een bonusinterview op de maandag.

Meer informatie


De Machine (Podcast) - VPRO

Atze de Vrieze en Niels Aalberts nemen je in deze podcastserie mee naar de wereld achter de muziek. Naar de businessbeslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen.

Meer informatie

Beeldschermgebruik (Webinar) - Brijder Jeugd

Brijder Jeugd neemt je in dit webinar mee in de wereld van games en social media en geven tips hoe je hier als ouder mee om kunt gaan. Onderwerpen als afspraken maken, in gesprek gaan over gamen en de grens tussen gezond en ongezond beeldschermgebruik worden onder andere besproken.

Meer informatie


Foto: Pexels.com

Leestips


AI: Alsmaar intelligenter - Stefan Buijsman (2020)

In AI: Alsmaar intelligenter neemt Buijsman ons op zeer toegankelijke wijze mee langs alle pluspunten en valkuilen van kunstmatige intelligentie. De beloftes en de gevaren van die techniek hangen volledig van ons af.

Lees de recensie van Martijn Bos op Mediawijzer.net


366 dagen digiminderen - Johan Christiaan van Houten (2018)

In "366 dagen digiminderen' deelt Johan van Houten zijn ervaringen met de lezer en geeft handige tips hoe je zelf je on- en offline leven kunt bepalen.

Lees de recensie van Martijn Bos op Mediawijzer.net


Alternatieve feiten - Eric Rassin (2018)

In Alternatieve feiten doet Eric Rassin (bijzonder hoogleraar rechtspsychologie aan de Erasmusuniversiteit) in zo’n 150 pagina’s uit de doeken wat nepnieuws is en waarom we ons er eigenlijk slecht tegen kunnen wapenen.

Lees de recensie van Gonnie Eggink op Mediawijzer.net


ON/OFF - Sidney Vollmer (2017)

ON/OFF is een openhartige zoektocht naar meer balans in digitale tijden. Hét boek voor iedereen die zich gezonde zorgen maakt en optimistische suggesties zoekt.

Lees de recensie van Aefke op Mediawijzer.net


Superverslavend - Adam Alter (2017)

Adam Alter beschrijft hoe het komt dat meer dan de helft van de westerse bevolking inmiddels minimaal één digitale verslaving heeft. De onweerstaanbare aantrekkingskracht van nieuwe technologieën, zoals smartphones, wearables en social media, zijn namelijk geen toeval.

Lees de recensie van Denise Bontje op Mediawijzer.net


Leven in Media - Mark Deuze (2017)

Mark Deuze biedt in dit boek zowel een kritische als creatieve kijk op ons leven in media.

Mark Deuze deelde zijn visie ook op Mediawijzer.net, lees het artikel

Dossier gezond online - Mediawijsheid.nl

Media bieden plezier, contact met anderen en volop leerzame mogelijkheden. Slim aanstaan verrijkt je leven en we brengen heel wat uren online door. Maar wanneer wordt het klikken, appen, scrollen en liken te veel?

Lees het dossier op Mediawijsheid.nl


Ik maak het uit! - Catherine Price (2018)

Catherine Price beschrijft in "Ik maak het uit!' de gevolgen van je smartphonegebruik op je brein, geheugen en aandacht, en biedt een stappenplan om een gezonde relatie met je telefoon op te bouwen.

Lees de recensie van Rea Flohr op Mediawijzer.net


Het internet is stuk - Marleen Stikker 2019

In 'Het internet is stuk' onderzoekt Marleen Stikker wat er misging en hoe we die digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen, en onze technologieën te doorgronden.

Lees de recensie van Karin van Dorsselaer op Mediawijzer.net


Hersenhack - Margriet Sitskoorn (2019)

Waarom zijn we gevoelig voor nepnieuws, kunnen we de verleidingen van gamen, social media en eten niet weerstaan, lijkt angst te regeren, en hoe komt het dat groepen zo makkelijk tegen elkaar op te zetten zijn? Margriet Sitskoorn geeft in het boek antwoord.

Lees het boek