Terug naar overzicht

Kijk-, luister- en leestips

Meer weten over sociale media, cybercriminaliteit of andere mediawijze thema's?
Check onderstaande tips.

Foto: Andrea Piacquadio (pexels.com)

Kijktips

NPO kennis

Kom in deze collectie van NPO kennis meer te weten over media: van algoritmes en AI tot deepfakes en nepnieuws.

Meer informatie en kijken


Help! Wie wil het Volk vertegenwoordigen? - HUMAN (2023)

Hoe aantrekkelijk is de politieke arena nog voor de huidige generatie Nederlanders? Nadia Zerouali en Tim de Wit onderzoeken de oorzaken van de leegloop in de Tweede Kamer. En ook: zijn er mogelijkheden om het tij te keren?

Meer informatie en kijken


Marleen Stikker: Het Internet is stuk - Brainwash Talk (2020)

Het internet is stuk, stelt internetpionier Marleen Stikker. Het grote geld en techreuzen als Google en Facebook hebben de digitale ruimte volledig overgenomen. Gelukkig kunnen we onze online soevereiniteit heroveren.

Meer informatie en kijken


Peter Pomerantsev: informatieoverschot - Brainwash Talk (2020)

Sociale media als Twitter, Facebook en Instagram spuwen dagelijks een overvloed aan - al dan niet verzonnen - nieuwsberichten over je uit. In Brainwash Talks helpt journalist Peter Pomerantsev je zicht houden op de waarheid.

Meer informatie en kijken


Please hate me - Videoland (2021)

Een intiem portret van de eerste digitale generatie 'hatewatch celebrities' die online-haat gebruiken om te groeien en verdienen en hun eigenwaarde eraan ontlenen. Online-haat is een snelgroeiend fenomeen. Wat is toch onze fascinatie met haten? En waarom vinden we het zo fijn als het slecht met iemand gaat?

Meer informatie en kijken

Sander versus de socials - VPRO (2023)

De polarisatie neemt toe, het vertrouwen in democratische instituten daalt en politici, wetenschappers en journalisten worden steeds vaker bedreigd. Sander Schimmelpenninck onderzoekt in het vierdelige 'Sander versus de socials' de vergaande invloed van sociale media op deze ontwikkelingen.

Meer informatie en kijken


Vonneke exposed - BNNVARA (2023)

Op de middelbare school verspreidt een klasgenoot naaktfoto's van de toen vijftienjarige Vonneke (25). Vanaf dat moment verandert haar leven enorm. Nu Vonneke zelf een kind krijgt, blikt ze terug en wil ze een rolmodel zijn.

Meer informatie en kijken


De sterke invloed van voxpops - Medialogica online (2021)

Media gebruiken vaak een voxpop om de mening van de 'gewone man of vrouw' weer te geven. Maar uit onderzoek blijkt dat deze voxpops lang niet zo onschuldig zijn als ze lijken, vertelt onderzoeker Kathleen Beckers.

Meer informatie en kijken


Marietje Schaake: Grip op het Internet - Brainwash Talk (2020)

Het internet. Het zou de wereld democratischer, eerlijker en opener maken. Maar van al die idealen is het tegendeel bewaarheid geworden, ziet ook internetexpert en oud-Europarlementariër Marietje Schaake. Maar: het tij is te keren.

Meer informatie en kijken


Agressie tegen journalisten - Argos Medialogica online (2021)

De intimidatie en het geweld tegen journalisten neemt toe. Marcel Gelauff vertelt over de invloed hiervan op de journalistiek.

Meer informatie en kijken


Welmoed en de sexfaxes - WNL (2022)

Steeds meer vrouwen worden ongewild actrice in een door de computer gemaakte deepfake pornofilm. Welmoed Sijtsma onderzoekt het fenomeen, nadat er van haar zo'n nepvideo opdruikt.

Meer informatie en kijken


De Dikke Data Show: haatcomments - NPO Zapp (2023)

Quinty onderzoekt waarom mensen eigenlijk haatcomments sturen en ze spreekt iemand die online veel haatberichten krijgt. Want haatcomments zijn makkelijk en snel getypt, maar hoe is het om deze nare berichten te ontvangen?

Meer informatie


5 gratis films voor de Week van de Mediawijsheid - NPO Start(2023)

Netwerk Mediawijsheid dook in onze database en koos vijf films die online gedrag van jongeren op een bijzondere manier in beeld brengen. Kijk en bespreek deze films tijdens de Week van de Mediawijsheid.

Meer informatie


Sihame - KRO/NCRV (2022) fictie

Een jonge vrouw is uit op wraak, nadat een seksvideo van haar online is geplaatst. Met grof geweld zet ze de jacht in op de jongens die dit haar hebben aan gedaan.

Meer informatie


Huib Modderkolk: online spionage en sabotage - Brainwash Talk (2019)

In Brainwash Talks van HUMAN buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu. Journalist Huib Modderkolk vertelt over online spionage en sabotage.

Meer informatie en kijkenSociaal Tribunaal - VPRO (2022)

Journalist Doortje Smithuijsen gaat in gesprek met gecancelden, cancelaars en andere betrokkenen om zo een beeld te schetsen van de digitale rechtszaal. Waarom willen mensen zich online zo graag uitspreken over elkaar? Wat levert het op om iemand te 'cancellen'?

Meer informatie en kijken


Foto: Diva Plavalaguna (Pexels.com)

Luistertips

Saxxion - Hoe (on)wijs ben jij online? Podcast

De Saxion Video-unit start speciaal voor de Week van de Mediawijsheid een podcastserie. We belichten persoonlijke ervaringen rondom online kwetsend of ongewenst gedrag en de opkomende trends die tot buitensluiting kunnen leiden.  

Meer informatie


Gro-up - de podcast #hierniet

Gro-up presenteert de podcast #HIERNIET. Voor de Week van de Mediawijsheid  spreken Jongerenwerker Roan de Vogel en mediawijsheiddeskundige Andrea Kramp met twee jonge ervaringsdeskundige van online pesten: Steyn & Imre.

Meer informatie


NOS op 3 Tech Podcast

De NOS op 3 Tech Podcast praat je iedere week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Meer informatie


Mediamomentje

Een wekelijkse podcast om ouders en kinderen te ondersteunen bij (opvoed)gesprekken over media.

Meer informatie


Slim met social media (Podcast) - BibliotheekCast

Voor het eerst zelfstandig online, hartstikke leuk! Maar het is ook best spannend. Hoe ga je verstandig en slim om met social media? Je hoort het in de podcast.

Meer informatie


Podcast over Online gedrag en LVB - Middin

Hoe kun je ervoor zorgen dat begeleiders en jongeren met een LVB elkaar beter begrijpen als het gaat om online gedrag? Rogier de Groot, onderzoeker lectoraat LVB en Risicovol gedrag en Gino Angel, begeleider op een woonlocatie voor jongeren van Middin geven antwoord.

Meer informatie


Podcast Inclusieve media met Reza Kartosen-Wong

Een belangrijk onderdeel van digitale inclusie zijn de media zelf. Want mediamakers bepalen niet alleen wát er te lezen, zien en horen is, maar ook wíe er een podium krijgt. Waarom is het van belang dat er meer diversiteit en inclusiviteit binnen de journalistiek komt? Welke impact hebben media op de identiteitsvorming van mensen met een migratie-achtergrond?

Meer informatie


Kennisnet-podcast - Kennisnet

In de Kennisnet-podcast praat Kennisnet je bij over verschillende thema’s in het onderwijs en ict.

Meer informatie

Podcast: De Hardverzachtcast

In de Hardverzachtcast gaat Stéphan Lam in gesprek met deskundigen om te beantwoorden waarom we ons online gedragen zoals we ons gedragen.

Meer informatie


Media Ouders (Podcast)

De podcastserie ‘Media Ouders’ gaat over de herkenbare zoektocht van de gezinnen van BN'ers Özcan ‘Eus’ Akyol en Anna van den Breemer en van Daan Rot de Launay en haar inmiddels overleden man Jan Rot.

Meer informatie


Radio 2020GL

Op 11 november 2023 presenteert Geerco Lentz een boeiend programma op internetradio. Het muzikale thema staat deze keer in het teken van media, waaronder internet, kranten, televisie en radio.

Meer informatie


Het gesprek aan de keukentafel (Podcast)

Michiel Masselink gaat in gesprek met Denise Bontje over mediaopvoeding.

Meer informatie


About Framing (Podcast)

In de podcasts van About Framing gaan jongeren in gesprek over verschillende thema's, zodat zij actief aan de slag kunnen met hun eigen frames.

Meer informatie


De Machine (Podcast) - VPRO

Atze de Vrieze en Niels Aalberts nemen je in deze podcastserie mee naar de wereld achter de muziek. Naar de businessbeslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen.

Meer informatie


Bonte Was Podcast - VPRO

Tijdens deze podcast gaan One’sy Muller en Zoë Papaikonomou op constructieve en humoristische wijze met hun gasten in gesprek over blinde vlekken in de media. In de podcastserie laten boegbeelden en creatieve denkers uit de mediawereld hun licht schijnen op de do’s en don’ts hoe om te gaan met diversiteit in een overwegend niet-diverse mediacultuur.

Meer informatie


Foto: Pexels.com

Leestips

Bitefiles op
NetwerkMediawijsheid.nl

In opdracht van Netwerk Mediawijsheid analyseert Bitescience het meest recente en relevante wetenschappelijke onderzoek naar mediawijsheid-thema’s. Voor de #WvdM deed Bitefile onderzoek naar het stimuleren van prosociaal gedrag online.

Bekijk ook de andere thema’s


Hoe media ons kunnen beïnvloeden - HUMAN (2021)

Media geven informatie aan ons door, maar op het moment dat de informatie tot ons komt, is ze niet meer neutraal. Begrijpen hoe media werken, er kritisch naar kunnen kijken en erop kunnen reflecteren, noemen we 'mediawijsheid'. HUMAN verzamelde de elf beste verhalen die ons meer kunnen leren over de werking van media.

Bekijk alle verhalen


Het internet is stuk - Marleen Stikker 2019

In 'Het internet is stuk' onderzoekt Marleen Stikker wat er misging en hoe we die digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen, en onze technologieën te doorgronden.

Lees de recensie van Karin van Dorsselaer op NetwerkMediawijsheid.nl


Ik weet je wachtwoord - Daniël Verlaan (2020)

Het internet is een wereld vol mogelijkheden - ook voor criminelen. Maar tegen de gevaren kun je je tegen beschermen. Techjournalist Daniël Verlaan vertelt hoe.
Hij ging undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde.

Lees de recensie van Nelleke Scherpbier op NetwerkMediawijsheid.nl

NPO Kennis

Wat doet pesten met je? En waarom sluiten mensen elkaar buiten? Kom in deze collectie meer te weten over de gevolgen van pesten en buitensluiten. 

Meer informatie


500 appjes die ik liever niet wil lezen - Maren Stoffels (2021)

Op school wordt Esper vreselijk gepest – maar zo dat de meester het niet merkt. Wat moet je doen als het pesten onzichtbaar is, en als je telefoon verandert in een vijand vol appjes die je niet wilt lezen?

Meer informatie


Wie zette mijn naaktfoto's online? - Jantine Jongebloed (2021)

Wie zette mijn naaktfoto’s online? is een spannende detective en een positief pleidooi in één: een oproep om op een andere manier te praten over seksualiteit en sexting. Thuis, met elkaar en op school.

Meer informatie


Whitepaper ‘jouw kind online’

‘Kinderen moeten niet te veel naar hun beeldscherm staren.’ Het is een uitspraak die je vast weleens hebt gehoord. Maar hoe is dat mogelijk in een periode waarin we meer online zijn dan ooit. 70% van de ouders geeft aan minder op schermtijd te letten in tijden van Covid of de vakantie. Wat zijn de feiten en hoe ga je hier als ouders mee om? #Welovesociety zocht dit voor je uit in de whitepaper ‘Jouw kind online’.

Lees het whitepaperHersenhack - Margriet Sitskoorn (2019)

Waarom zijn we gevoelig voor nepnieuws, kunnen we de verleidingen van gamen, social media en eten niet weerstaan, lijkt angst te regeren, en hoe komt het dat groepen zo makkelijk tegen elkaar op te zetten zijn? Margriet Sitskoorn geeft in het boek antwoord.

Lees het boek

Eindrapport #DatMeenJeNiet (2022)

Hoe pak je online discriminatie effectief aan? Die vraag wordt beantwoord in het eindrapport van #DatMeenJeNiet. Een project van Movisie, Diversity Media en Hogeschool Inholland. Het doel? De sociale norm vergroten dat online discriminatie op alle gronden onacceptabel is.

Lees het rapport


We zijn onvoldoende beschermd tegen online haat - HUMAN (2021)

De online wereld is niet altijd een veilige plek. Elke internetgebruiker kan vroeg of laat te maken krijgen met online haat. Bert Pieters, expert online haat, vertelt over de gevaren én hoe we onszelf ertegen kunnen wapenen.

Lees het artikel


Onderzoek 'Online ontspoord' (2021)

Burgers zijn onvoldoende beschermd tegen schadelijk en immoreel gedrag op het internet, zoals online haat of informatiemanipulatie. Daarom is een actieve overheid nodig, die ingrijpt in de mechanismen die dit soort gedrag op het internet faciliteren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rathenau Instituut, dat een uniek overzicht biedt van onwenselijk gedrag online.

Lees het onderzoek


AI: Alsmaar intelligenter - Stefan Buijsman (2020)

In AI: Alsmaar intelligenter neemt Buijsman ons op zeer toegankelijke wijze mee langs alle pluspunten en valkuilen van kunstmatige intelligentie. De beloftes en de gevaren van die techniek hangen volledig van ons af.

Lees de recensie van Martijn Bos op NetwerkMediawijsheid.nl