Kijk-, luister- en leestips
Meer weten over sociale media, cybercriminaliteit of andere mediawijze thema's?
Check onderstaande tips.

Kijktips
Volg je me nog? - VPRO (2020)
Drie dertigjarige influencers stonden tien jaar geleden aan de wieg van het platform Instagram, maar worden nu ingehaald door een volgende generatie jonge influencers. Hoever zijn ze bereid te gaan om hun beroep als influencer te blijven uitoefenen?
Marleen Stikker: Het Internet is stuk - Brainwash Talk (2020)
Het internet is stuk, stelt internetpionier Marleen Stikker. Het grote geld en techreuzen als Google en Facebook hebben de digitale ruimte volledig overgenomen. Gelukkig kunnen we onze online soevereiniteit heroveren.
Peter Pomerantsev: informatieoverschot - Brainwash Talk (2020)
Sociale media als Twitter, Facebook en Instagram spuwen dagelijks een overvloed aan - al dan niet verzonnen - nieuwsberichten over je uit. In Brainwash Talks helpt journalist Peter Pomerantsev je zicht houden op de waarheid.
Macht, Media en Manipulatie - Het Filosofisch Kwintet (2020)
In Het Filosofisch Kwintet is doorgronden het motto en het voeren van een twistgesprek taboe. In krap een uur probeert presentator Clairy Polak, samen met vier gasten, een actueel thema te doorgronden. Het doel: het begrip met betrekking tot een bepaald onderwerp naar hoger plan brengen.
Please hate me - Videoland (2021)
Een intiem portret van de eerste digitale generatie 'hatewatch celebrities' die online-haat gebruiken om te groeien en verdienen en hun eigenwaarde eraan ontlenen. Online-haat is een snelgroeiend fenomeen. Wat is toch onze fascinatie met haten? En waarom vinden we het zo fijn als het slecht met iemand gaat?
De sterke invloed van voxpops - Medialogica online (2021)
Media gebruiken vaak een voxpop om de mening van de 'gewone man of vrouw' weer te geven. Maar uit onderzoek blijkt dat deze voxpops lang niet zo onschuldig zijn als ze lijken, vertelt onderzoeker Kathleen Beckers.
Marietje Schaake: Grip op het Internet - Brainwash Talk (2020)
Het internet. Het zou de wereld democratischer, eerlijker en opener maken. Maar van al die idealen is het tegendeel bewaarheid geworden, ziet ook internetexpert en oud-Europarlementariër Marietje Schaake. Maar: het tij is te keren.
Agressie tegen journalisten - Argos Medialogica online (2021)
De intimidatie en het geweld tegen journalisten neemt toe. Marcel Gelauff vertelt over de invloed hiervan op de journalistiek.
Welmoed en de sexfaxes - WNL (2022)
Steeds meer vrouwen worden ongewild actrice in een door de computer gemaakte deepfake pornofilm. Welmoed Sijtsma onderzoekt het fenomeen, nadat er van haar zo'n nepvideo opdruikt.
Argos Medialogica
Medialogica onderzoekt het verschil tussen beeld en werkelijkheid.
Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?
Sihame - KRO/NCRV (2022) fictie
Een jonge vrouw is uit op wraak, nadat een seksvideo van haar online is geplaatst. Met grof geweld zet ze de jacht in op de jongens die dit haar hebben aan gedaan.
Stef Aupers: complottheorieën - Brainwash Talk (2021)
In Brainwash Talks van HUMAN buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu. Cultuursocioloog Stef Aupers over complotdenken.
The Social Dilemma - Netflix (2020)
Deze mix van documentaire en drama onderzoekt de gevaarlijke impact van sociale netwerken, met technische experts die over hun eigen creaties zelf aan de bel trekken.
Huib Modderkolk: online spionage en sabotage - Brainwash Talk (2019)
In Brainwash Talks van HUMAN buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu. Journalist Huib Modderkolk vertelt over online spionage en sabotage.
Hoe coronacijfers tot verkeerde conclusies leidden - Medialogica online (2020)
Hoogleraar Toegepaste Statistiek en Datavisualisatie Casper Albers over hoe er in de beginweken van de coronacrisis conclusies werden getrokken door cijfers en statistieken.
Sociaal Tribunaal - VPRO (2022)
Journalist Doortje Smithuijsen gaat in gesprek met gecancelden, cancelaars en andere betrokkenen om zo een beeld te schetsen van de digitale rechtszaal. Waarom willen mensen zich online zo graag uitspreken over elkaar? Wat levert het op om iemand te 'cancellen'?
NOS op 3 Tech Podcast
De NOS op 3 Tech Podcast praat je iedere week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.
Mediamomentje
Een wekelijkse podcast om ouders en kinderen te ondersteunen bij (opvoed)gesprekken over media.
Slim met social media (Podcast) - BibliotheekCast
Voor het eerst zelfstandig online, hartstikke leuk! Maar het is ook best spannend. Hoe ga je verstandig en slim om met social media? Je hoort het in de podcast.
Podcast over Online gedrag en LVB - Middin
Hoe kun je ervoor zorgen dat begeleiders en jongeren met een LVB elkaar beter begrijpen als het gaat om online gedrag? Rogier de Groot, onderzoeker lectoraat LVB en Risicovol gedrag en Gino Angel, begeleider op een woonlocatie voor jongeren van Middin geven antwoord.
Podcast Inclusieve media met Reza Kartosen-Wong
Een belangrijk onderdeel van digitale inclusie zijn de media zelf. Want mediamakers bepalen niet alleen wát er te lezen, zien en horen is, maar ook wíe er een podium krijgt. Waarom is het van belang dat er meer diversiteit en inclusiviteit binnen de journalistiek komt? Welke impact hebben media op de identiteitsvorming van mensen met een migratie-achtergrond?
Kennisnet-podcast - Kennisnet
In de Kennisnet-podcast praat Kennisnet je bij over verschillende thema’s in het onderwijs en ict.
Media Ouders (Podcast)
De podcastserie ‘Media Ouders’ gaat over de herkenbare zoektocht van de gezinnen van BN'ers Özcan ‘Eus’ Akyol en Anna van den Breemer en van Daan Rot de Launay en haar inmiddels overleden man Jan Rot.
Het gesprek aan de keukentafel (Podcast)
Michiel Masselink gaat in gesprek met Denise Bontje over mediaopvoeding.
About Framing (Podcast)
In de podcasts van About Framing gaan jongeren in gesprek over verschillende thema's, zodat zij actief aan de slag kunnen met hun eigen frames.
De Machine (Podcast) - VPRO
Atze de Vrieze en Niels Aalberts nemen je in deze podcastserie mee naar de wereld achter de muziek. Naar de businessbeslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen.
Bonte Was Podcast - VPRO
Tijdens deze podcast gaan One’sy Muller en Zoë Papaikonomou op constructieve en humoristische wijze met hun gasten in gesprek over blinde vlekken in de media. In de podcastserie laten boegbeelden en creatieve denkers uit de mediawereld hun licht schijnen op de do’s en don’ts hoe om te gaan met diversiteit in een overwegend niet-diverse mediacultuur.
Bitefiles op
NetwerkMediawijsheid.nl
In opdracht van Netwerk Mediawijsheid analyseert Bitescience het meest recente en relevante wetenschappelijke onderzoek naar mediawijsheid-thema’s. Voor de #WvdM deed Bitefile onderzoek naar het stimuleren van prosociaal gedrag online.
Hoe media ons kunnen beïnvloeden - HUMAN (2021)
Media geven informatie aan ons door, maar op het moment dat de informatie tot ons komt, is ze niet meer neutraal. Begrijpen hoe media werken, er kritisch naar kunnen kijken en erop kunnen reflecteren, noemen we 'mediawijsheid'. HUMAN verzamelde de elf beste verhalen die ons meer kunnen leren over de werking van media.
Het internet is stuk - Marleen Stikker 2019
In 'Het internet is stuk' onderzoekt Marleen Stikker wat er misging en hoe we die digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen, en onze technologieën te doorgronden.
Lees de recensie van Karin van Dorsselaer op NetwerkMediawijsheid.nl
Ik weet je wachtwoord - Daniël Verlaan (2020)
Het internet is een wereld vol mogelijkheden - ook voor criminelen. Maar tegen de gevaren kun je je tegen beschermen. Techjournalist Daniël Verlaan vertelt hoe.
Hij ging undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde.
Lees de recensie van Nelleke Scherpbier op NetwerkMediawijsheid.nl
500 appjes die ik liever niet wil lezen - Maren Stoffels (2021)
Op school wordt Esper vreselijk gepest – maar zo dat de meester het niet merkt. Wat moet je doen als het pesten onzichtbaar is, en als je telefoon verandert in een vijand vol appjes die je niet wilt lezen?
Wie zette mijn naaktfoto's online? - Jantine Jongebloed (2021)
Wie zette mijn naaktfoto’s online? is een spannende detective en een positief pleidooi in één: een oproep om op een andere manier te praten over seksualiteit en sexting. Thuis, met elkaar en op school.
Whitepaper ‘jouw kind online’
‘Kinderen moeten niet te veel naar hun beeldscherm staren.’ Het is een uitspraak die je vast weleens hebt gehoord. Maar hoe is dat mogelijk in een periode waarin we meer online zijn dan ooit. 70% van de ouders geeft aan minder op schermtijd te letten in tijden van Covid of de vakantie. Wat zijn de feiten en hoe ga je hier als ouders mee om? #Welovesociety zocht dit voor je uit in de whitepaper ‘Jouw kind online’.
Alternatieve feiten - Eric Rassin (2018)
In Alternatieve feiten doet Eric Rassin (bijzonder hoogleraar rechtspsychologie aan de Erasmusuniversiteit) in zo’n 150 pagina’s uit de doeken wat nepnieuws is en waarom we ons er eigenlijk slecht tegen kunnen wapenen.
Lees de recensie van Gonnie Eggink op NetwerkMediawijsheid.nl
Hersenhack - Margriet Sitskoorn (2019)
Waarom zijn we gevoelig voor nepnieuws, kunnen we de verleidingen van gamen, social media en eten niet weerstaan, lijkt angst te regeren, en hoe komt het dat groepen zo makkelijk tegen elkaar op te zetten zijn? Margriet Sitskoorn geeft in het boek antwoord.
Eindrapport #DatMeenJeNiet (2022)
Hoe pak je online discriminatie effectief aan? Die vraag wordt beantwoord in het eindrapport van #DatMeenJeNiet. Een project van Movisie, Diversity Media en Hogeschool Inholland. Het doel? De sociale norm vergroten dat online discriminatie op alle gronden onacceptabel is.
We zijn onvoldoende beschermd tegen online haat - HUMAN (2021)
De online wereld is niet altijd een veilige plek. Elke internetgebruiker kan vroeg of laat te maken krijgen met online haat. Bert Pieters, expert online haat, vertelt over de gevaren én hoe we onszelf ertegen kunnen wapenen.
Onderzoek 'Online ontspoord' (2021)
Burgers zijn onvoldoende beschermd tegen schadelijk en immoreel gedrag op het internet, zoals online haat of informatiemanipulatie. Daarom is een actieve overheid nodig, die ingrijpt in de mechanismen die dit soort gedrag op het internet faciliteren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rathenau Instituut, dat een uniek overzicht biedt van onwenselijk gedrag online.
AI: Alsmaar intelligenter - Stefan Buijsman (2020)
In AI: Alsmaar intelligenter neemt Buijsman ons op zeer toegankelijke wijze mee langs alle pluspunten en valkuilen van kunstmatige intelligentie. De beloftes en de gevaren van die techniek hangen volledig van ons af.