3 tips voor zorgprofessionals om aan de slag te gaan met mediawijsheid

9 november 2022 De Week van de Mediawijsheid gaat dit jaar over het opkomen voor een ander bij kwetsend gedrag online. Zorgprofessionals merken dat jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking door hun mediagebruik tegen problemen kunnen aanlopen gerelateerd aan kwetsend gedrag online. Denk hierbij aan problemen: zoals, cyberpesten, shame sexting en doxing. Naast de risico’s biedt de online wereld ook veel kansen die onvoldoende worden gezien of benut. Ook aan de slag tijdens de Week van de Mediawijsheid? In dit artikel geven we 3 tips.

 

‘Ik ben ook online!’

Wat hebben jongeren met een verstandelijke beperking nodig in hun online leven? Hoe kunnen we hen beter begeleiden in hun mediagebruik? En hoe besteden we structureel aandacht aan mediawijsheid en digitale inclusie? Die vragen worden beantwoord door onderzoekers, ervaringsdeskundigen en professionals uit zorg & welzijn en onderwijs uit Vlaanderen en Nederland in de korte docu-film ‘Ik ben ook online!’. Deze drieluik is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid (NL) en Mediawijs (BE)

» Bekijk hier Ik ben ook online! 

» Voor meer informatie over de docu-film lees het artikel op NetwerkMediawijsheid.nl

 

Special Media Awards 

Donderdagavond 10 november vindt de uitreiking van de Special Media Awards plaats. De Media Awards voor mediamakers met een verstandelijke beperking. Met de Special Media Awards wil de organisatie talenten en kwaliteiten van deelnemers zichtbaar maken, de plezierige kant van media later zien en het belang van een online inclusieve wereld benadrukken. De uitreiking vindt plaats in Beeld en Geluid in Hilversum en is te volgen via een livestream. 

» Bezoek de website voor meer informatie

 

Leukeronline.nl  

Vragen over mediawijsheid en mensen met een verstandelijke beperking? Leukeronline.nl is een online gids voor iedereen die werkt met mensen met een verstandelijke beperking. De inhoud van deze online gids is verzameld en ontwikkeld in samenwerking met zorgprofessionals uit de verstandelijk gehandicaptenzorg. De informatie komt veelal van gerenommeerde organisaties die bereid zijn geweest hun ervaringen en kennis te delen. In deze gids vind je naast vragen en antwoorden verwijzingen naar apps, boeken, brochures, spellen, stappenplannen, trainingen en websites die als voorbeeld of inspiratie dienen.

» Ga naar Leukeronline.nl 

 

» Kijk voor meer inspiratie om als zorgprofessional aan de slag te gaan met mediawijsheid, op weekvandemediawijsheid.nl/zorgenwelzijn

 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.

Deel dit bericht