Bibliotheken: dit kan je doen tijdens #WvdM 2022

Inspiratiewebinar voor bibliotheken

28 september 2022 Het gratis lespakket Like en Cancel voor lees-/mediaconsulenten werkzaam bij bibliotheken is vanaf nu online beschikbaar. Daarnaast biedt de KB, de nationale bibliotheek verschillende nieuwe materialen en activiteiten aan die je als bibliotheek kunt inzetten tijdens de Week van de Mediawijsheid (4 november t/m 11 november 2022). 

Donderdag 22 september vond de online training voor het lespakket Like en Cancel plaats. Tijdens de online training werden ruim 50 lees-/mediaconsulenten stap voor stap meegenomen in het nieuwe lespakket voor groep 8. Met deze gratis lessen verdiepen kinderen uit groep 8 zich in het thema Like en Cancel door met elkaar te discussiëren.

Heb je de training gemist of wil je alles nog eens terug lezen? Op Bibliotheek Campus onder lespakket Like en Cancel voor lees-/mediaconsulenten kun je alles terugvinden. Naast de terugkijk-link naar het webinar bestaat het gratis lespakket uit een inleiding, twee lesbrieven, presentaties en werkbladen. 

Het pakket is samengesteld door Stichting Discussiëren Kun Je Leren en Mediasmarties in opdracht van KB, de nationale bibliotheek. 

 

Doe mee met de Week van de Mediawijsheid 2022

Bibliotheken kunnen op een laagdrempelige manier mee doen aan de Week van de Mediawijsheid. Om het nog eenvoudiger te maken heeft KB, de nationale bibliotheek materialen en activiteiten ontwikkeld die bibliotheken kunnen inzetten tijdens de Week van de Mediawijsheid: 

  • Het landelijke webinar voor ouders van kinderen in de bovenbouw van de basisschool op 8 november om 20.00 uur.

Meer informatie over het landelijke webinar vind je in de toolkit landelijke webinar op Bieb2Bieb.

  • Mediatips voor thuis en WegWijzer voor professionals.

Om ook dit jaar ouders en professionals te inspireren om met hun kinderen het gesprek aan te gaan maakt Mediasmarties een nieuwe ‘Mediatips voor thuis’ en een ‘WegWijzer voor professionals’. Deze Mediatips en WegWijzer vind je op de website van Mediasmarties.

  • De actiegids voor bibliotheken.

Ook tijdens deze Week van de Mediawijsheid is er een actiegids samengesteld met tips voor bibliotheken. Lees hierin hoe je je kunt voorbereiden op de WvdM door bijvoorbeeld het lezen van relevante onderzoeken, het gebruiken van campagnemateriaal en hoe je de activiteiten van je bibliotheek op de kaart kunt zetten. Daarnaast is er een overzicht van activiteiten en producten die je tijdens de WvdM kunt gebruiken.

  • Babbelboxkaarten voor anderstalige ouders.

De Babbelbox biedt je handvatten om het gesprek over mediagebruik en mediaopvoeding aan te gaan met je kind. Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid heeft Cubiss in opdracht van de KB 9 stellingen van de Babbelbox vertaald in het Arabisch, Bulgaars, Engels, Oekraïens, Pools en Turks. De vertaalde babbelboxkaarten vind je bij ‘collectie’ op de pagina Digitale Geletterdheid op Bnetwerk.

  • Blueprint #WvdM ‘6 tot 12 jaar’ en ‘12 tot 18 jaar’ is vanaf begin oktober beschikbaar.

Bibliotheken met toegang tot de WaaS (Website as a Service) kunnen de blueprint Week van de Mediawijsheid gebruiken. De blueprint-pagina Mediawijsheid wordt begin oktober aangepast op de Week van de Mediawijsheid. Naast een pagina voor 6 tot 12 jaar, zal er nu ook een pagina beschikbaar komen voor 12 tot 18 jaar.

  • Nieuwe Data Detox Game in MediaMasters.

MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) Media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid, terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde komen.

In MediaMasters Extra kunnen leerlingen extra bits (punten) verdienen door extra opdrachten en spellen te spelen. De KB biedt in samenwerking met FERS en 8D-games de nieuwe Data Detox Game aan in MediaMasters Extra. In deze game maken leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met de onderwerpen uit de Data Detox Kit voor jeugd: wachtwoorden/zinnen, desinformatie, online privacy en digitale gezondheid.

 

Meer informatie

Heb je vragen of eventuele aanvullingen op bovenstaande activiteiten, mail dan naar [email protected]. Ga je zelf activiteiten organiseren, zet deze dan in de activiteitenkalender van Netwerk Mediawijsheid.

 

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.

Deel dit bericht