Kennissessie #Hierniet – Sluit je ook aan!

Haatspraak, scheldpartijen, ongepaste humor, desinformatie, cyberpesten… In de online wereld lijken er soms geen grenzen te bestaan. Niet voor niets vindt 70% van de Nederlanders dat we online beter met elkaar om moeten gaan. Verandering is mogelijk, daarom is het tijd voor actie! De Week van de Mediawijsheid draait dit jaar om het stellen van online grenzen. Met het #hierniet-initiatief roept netwerk Mediawijsheid organisaties op om zich hard te maken voor een socialere online wereld. Daarom vindt op
1 november de online kennissessie ‘#Hierniet – Waar trek jij de grens?’ plaats.

Online grenzen, inzichten en gesprekken

Tijdens de sessie nemen experts en voorlopers uit het veld je mee in de zoektocht naar deze grenzen. We delen de eerste resultaten van nieuw onderzoek, dat in het kader van de campagne is uitgevoerd, over hoe Nederlanders online grenzen ervaren en ermee omgaan. We vinden allemaal dat bepaalde dingen te ver gaan, maar soms weten we niet waar de grens precies ligt. Wie mag die grenzen bepalen, en hoe doe je dat eigenlijk?

Naast de nieuwste kennis delen we ook praktische voorbeelden en handige tips om actief met dit onderwerp aan de slag te gaan. Wat kunnen we doen om online normen te verbeteren? Hoe kun je zelf een rol pakken in het beheren van online kanalen? En hoe vergroot je de mediawijsheid en het morele kompas van mediagebruikers?

Leila Prnjavorac, onze voorzitter, zal in gesprek gaan met onder andere:

  • Maaike Drok, programmateam Netwerk Mediawijsheid. Zij presenteert de eerste inzichten uit het onderzoek dat in het kader van de Week van de Mediawijsheid is uitgevoerd. Wanneer ervaren mensen in Nederland iets als grensoverschrijdend? En hoe reageren we daarop?
  • Renze Tjoelker, onderzoeker naar de digitale samenleving bij Hogeschool Saxion en ontwikkelaar van het digitaal moreel kompas. Hij vertelt over hoe de online wereld ons gedrag kan beïnvloeden en hoe je in gesprek kunt gaan over online normen en waarden om online omgangsvormen samen te verbeteren.
  • Elsbeth Reitzema, senior programmamedewerker Seksuele Vorming en Luc Lauwers, manager nationale programma’s bij Rutgers, expertisecentrum seksualiteit. Zij vertellen over hun ervaring met online haatcampagnes en het belang van online weerbaarheid op gebied van seksualiteit.
  • Robbert Hoving, directeur-bestuurder bij Offlimits, hij deelt kennis en tips om om te gaan met online grensoverschrijdend gedrag en de preventie daarvan.

Praktische informatie

De kennissessie is gepland op 1 november van 10.00 tot 12.00 via Zoom, met inloop vanaf 9.50 uur. Deze gratis sessie is bedoeld voor professionals uit het netwerk die extra kennis en handvatten zoeken om binnen hun organisatie werk te maken van online sociaal gedrag – denk aan buurtwerk, bibliotheken, scholen, mediamakers, gemeenten, kunst & cultuur et cetera. Het volledige programma wordt later bekend gemaakt.

Meld je aan door dit formulier in te vullen.

Deel dit bericht