Vernieuwend wetenschappelijk onderzoek over prosociaal gedrag tijdens #WvdM

5 oktober 2022 – Hoe stimuleer je prosociaal gedrag online? Dat is de vraag die centraal staat in onderzoek dat door Netwerk Mediawijsheid in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda en de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt uitgevoerd. Resultaten uit het onderzoek zullen tijdens de start van de Week van de Mediawijsheid 2022 (4 t/m 11 november) worden gepresenteerd.

Ongewenst gedrag online in de vorm van racisme, online shaming of buitensluiten komt veel voor. Uit de peiling die Netwerk Mediawijsheid eerder dit jaar liet uitvoeren bleek al dat bijna tweederde van de Nederlanders hier weleens mee in aanraking is gekomen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Het verminderen van dit soort asociaal gedrag is dus belangrijk.

Omstanders kunnen hier een grote rol in spelen: door een slachtoffer te steunen, je uit te spreken of in te grijpen als er ruzie dreigt te ontstaan kan een vervelende situatie een positieve draai krijgen. Het onderzoek richt zich dan ook op positief en actief omstandergedrag. Wat zijn de factoren die bepalen of mensen in actie komen (van omstander naar upstander) als ze ervaren dat iemand onterecht online vernederd of buitengesloten wordt? Op welke manieren doen zij dat? En hoe stimuleren we dit soort prosociaal gedrag online, bijvoorbeeld met campagnes of lesprogramma’s?

Gegevens verzamelen

Gegevens voor het onderzoek zullen worden verzameld met een online survey onder Nederlandse sociale media-gebruikers tussen de 16 en 80 jaar. Ook wordt er een uniek onderzoek gedaan naar sociaal gedrag online onder scholieren aan de hand van een interactieve theatervoorstelling. Dit wordt georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Theatervoorstelling ‘Block or Bless’

In deze interactieve en educatieve theatervoorstelling, ontwikkeld door Theaterhart, worden leerlingen uitgedaagd met sociale dilemma’s om mee te denken over wat online sociaal zijn voor hen betekent. Komen zij als in actie als zij ervaren dat iemand onterecht gekwetst of buitengesloten wordt? Wat helpt of hindert hen om online als upstander in actie te komen of op een andere manier online sociaal te zijn? Welke oplossingen dragen zij aan voor het terugdringen van asociaal gedrag online?

Week van de Mediawijsheid 2022: Like en Cancel

De Week van de Mediawijsheid 2022 (4 t/m 11 november 2022) heeft als thema ‘Like en Cancel’. Tijdens deze week zullen de onderzoeksresultaten naar buiten worden gebracht en worden ingezet voor het verwezenlijken van praktische tips. Zo dragen wetenschappelijke inzichten bij aan het stimuleren van prosociaal gedrag.

Netwerk Mediawijsheid wil met de campagne mensen bewust maken van het feit dat je altijd iets kunt doen om de online wereld een fijnere plek te maken. Zo willen we mensen activeren om in plaats van de passieve rol van omstander, een proactieve rol aan te nemen en voor mensen op te komen: van omstander naar upstander.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.

Deel dit bericht