Nieuwe essay van UNICEF over bescherming van kinderen tegen schadelijke content

UNICEF: afbeelding voorpagina Essay: Het recht op bescherming tegen schadelijke content, ook op social media

15-11-2023Computers, tablets, smartphones en nieuwe ontwikkelingen zoals AI: kinderen en jongeren leven in een digitale wereld. Ze zien en kennen als geen ander de voordelen, maar er zijn ook nadelen waar beleidsmakers, (jeugd)professionals en opvoeders hen tegen dienen te beschermen. UNICEF heeft amen met de Universiteit Leiden en Kennisnet een achtdelige essayreeks geschreven om de kennis over kinderrechten in de digitale wereld in Nederland te vergroten. Tijdens de Week van de Mediawijsheid wordt het tweede essay “Het recht op bescherming tegen schadelijke content, ook op social media” gepubliceerd.

Wetenschappelijke essays

Het essay is onderdeel van de UNICEF-essayreeks over kinderrechten in de digitale wereld. UNICEF wil samen met de Universiteit Leiden en Kennisnet met deze wetenschappelijk gefundeerde essayreeks meer bewustwording creëren en een handelingsperspectief bieden om zo de digitale wereld voor kinderen veiliger, toegankelijker en rechtvaardiger te maken. Het VN-Kinderrechtenverdrag is namelijk ook van toepassing in de digitale wereld. Kinderen hebben ook online het recht om veilig en onbezorgd te kunnen spelen, vrienden te kunnen maken, te leren en te ontspannen. Om kinderrechten in de digitale wereld te waarborgen, is er werk aan de winkel, maar deze essays laten zien dat er voldoende perspectief is.

» Lees het essay: “Het recht op bescherming tegen schadelijke content, ook op sociale media” en bekijk ook het vorige essay over digitale inclusie als fundamenteel recht.

Deel dit bericht