Online training lespakket Like en Cancel voor lees-/mediaconsulenten

Lespakket Like en Cancel

9 augustus 2022Ter voorbereiding op de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) organiseren de KB, Mediasmarties en de stichting Discussiëren Kun Je Leren op 22 september van 13 tot 14.30 uur een online training. Tijdens deze training krijgen lees/mediaconsulenten uitleg over het lespakket Like en Cancel en hoe je dit kan inzetten in groep 8.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid staat het thema Like en Cancel centraal. Hoewel kinderen op de basisschool officieel nog niet op sociale media actief mogen zijn, laat de realiteit anders zien. Ook kinderen in groep 8 zijn actief op sociale media-accounts als TikTok, Whatsapp, Instagram en YouTube. Hoe bewust zijn leerlingen van hun gedrag online, het effect van likes en de huidige cancelcultuur?

In een samenwerking tussen Stichting Discussiëren Kun Je Leren, Mediasmarties en de KB is een lespakket ontwikkeld waarmee kinderen in groep 8 worden uitgedaagd discussies te voeren over het thema van de week van de Mediawijsheid: Like en Cancel.

Het lespakket Like en Cancel

In twee lessen gaan de leerlingen onder leiding van een lees-/mediaconsulent en de leerkracht aan de slag. Tijdens de eerste les staat de stelling ‘Like en volgers zijn slecht voor kinderen centraal’. In deze les ontlok je een discussie en leren kinderen hun mening te vormen, te uiten en te reageren op de ander. In de tweede les werk je toe naar een oplossingsgerichte dialoog en geef je samen antwoord op de vraag: ‘Hoe zorgen we ervoor dat iedereen erbij hoort online?’ In de les draait het om luisteren, vragen stellen, inlevingsvermogen en empathie.

Doel van dit lespakket

Het doel van deze lessen is kinderen enerzijds bewust maken van het effect van likes, volgers en de cancelcultuur. Dat gebeurd door ze bewust te laten nadenken en een discussie uit te lokken met behulp van de aanpak van Stichting Discussiëren Kun Je Leren.

Door de aanpak te gebruiken van Stichting Discussiëren Kun Je Leren, leren de leerlingen ook gesprekken aan te gaan in kleine en grote groepen en hun mening te beargumenteren.

De lessen dragen dus niet alleen bij aan Mediawijsheid en Burgerschap, maar zeker ook aan taal en de mondelinge vaardigheden van leerlingen.

Aanmelden

De online training vindt plaats op 22 september van 13 uur tot 14.30 uur plaats via teams. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar Andrea Berkelder, Coördinator Digitale Geletterdheid Jeugd van de KB. Je ontvangt dan de link naar de training.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.

Deel dit bericht