Volop aanbod voor bibliotheken tijdens de Week van de Mediawijsheid

14 juli 2022Van 4 t/m 11 november 2022 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Dit jaar is het thema ‘Like en cancel’, een verdieping van het thema van vorig jaar Samen sociaal online. Tijdens de campagne staan we met elkaar stil bij wat het leven in de online wereld betekent. Netwerk Mediawijsheid, Cubiss, Mediasmarties en de KB hebben tips en activiteiten samengesteld, waardoor bibliotheken op een laagdrempelige manier mee kunnen doen aan de Week van de Mediawijsheid.

Ter ondersteuning van bibliotheken is een aantal laagdrempelige activiteiten samengesteld en producten ontwikkeld. Bibliotheken kunnen hierdoor meedoen aan de Week van de Mediawijsheid en daarmee een bijdrage leveren aan het digitaal vaardiger maken van jongeren tussen de 6 en 18 jaar. Hier volgt een overzicht.

Landelijk webinar voor ouders

Noteer alvast dinsdag 8 november 2022, 20 uur in je agenda! Dan vindt weer een landelijke webinar plaats voor ouders van kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Deze webinar kunnen bibliotheken inzetten in hun programmering. Er wordt in aanloop naar de campagne een promotiefillmpje gemaakt die bibliotheken kunnen inzetten om de landelijke webinar onder de aandacht te brengen.

Het webinar is een uitstekend moment om stil te staan bij het online mediagebruik van kinderen. Wat doen ze online en hoe actief zijn ze online? Hoe blijf je als ouder betrokken bij het mediagedrag online, zonder de privacy van kinderen te schenden? Hoe laat je in vertrouwen los, maar blijf je in gesprek met je kind over het gedrag online?

Denise Bontje van Mediasmarties geeft aan de hand van praktijkvoorbeelden tips voor verhalen om samen in te duiken en te gebruiken als aanleiding voor gesprek.

Meer informatie over het landelijke webinar komt binnenkort via de toolkit landelijke webinar op de website van de Bibliotheek op school en op weekvandemediasheid.nl beschikbaar.

Webinar voor de lees/mediaconsulent over lespakket ‘debat like en cancel’

Om een verdieping aan te brengen in het gesprek met kinderen over media ontwikkelen Mediasmarties en de stichting Discussiëren Kun Je Leren in samenwerking met de KB het lespakket ‘debat like en cancel’. De les is zo opgezet dat je als lees/mediaconsulent direct aan de slag kunt met kinderen uit de groepen 8.

Op 22 september a.s organiseert de KB, Mediasmarties en Discussiëren kun je leren een webinar voor lees/mediaconsulenten. In 1,5 uur leer je hoe je dit lespakket kunt inzetten in de klas. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar Andrea Berkelder. Je ontvangt dan de link naar het webinar.

Actiegids voor bibliotheken

Ook tijdens deze Week van de Mediawijsheid wordt een actiegids samengesteld met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Week van de Mediawijsheid. Deze actiegids wordt in september beschikbaar gesteld en gedeeld via de nieuwsbrief van Bibliotheeknetwerk, de website van de Bibliotheek op school, BiebtoBieb en weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken.

Mediatips voor ouders en Wegwijzer voor professionals

Om ook dit jaar ouders en professionals te inspireren om met hun kinderen het gesprek aan te gaan maakt Mediasmarties een nieuwe ‘Mediatips voor thuis’ en een ‘Wegwijzer voor professionals’.

Deze Mediatips en Wegwijzer vind je binnenkort op de websites van Mediasmarties en BibliotheekNetwerk.

Babbelboxkaarten voor anderstaligen

Ook gaat de KB materiaal aanbieden voor anderstalige kinderen en hun ouders. Wat dat precies gaat worden volgt binnenkort.

Blueprints voor bibliotheken

Bibliotheken met toegang tot de WaaS (Website as a Service) kunnen de blueprint Week van de Mediawijsheid gebruiken. Deze blueprint wordt vanaf half oktober aangeboden. Via MetdeKB houd de KB bibliotheken op de hoogte.

MediaMasters

Ook dit jaar is de bibliotheek zichtbaar in MediaMasters. MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) Media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid, terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde komen.

In samenwerking met Fers en 8D-games lanceert in MediaMasters Extra de KB de nieuwe Data Detox Game. De link naar de nieuwe game volgt binnenkort.

Thuis kunnen kinderen extra bits (punten) verdienen door het spelen van de Mediaquiz. De KB heeft hiervoor in samenwerking met Rijnbrink drie uitdagende vragen aangeboden.

De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs. De KB stelt in samenwerking met bibliotheek Eemland een prijs beschikbaar: een bezoek aan de educatieve Escaperoom in Amersfoort.

Meer informatie

Heb je vragen of eventuele aanvullingen op bovenstaande activiteiten, neem dan contact op met Andrea Berkelder, Coördinator Digitale Geletterdheid Jeugd – KB.

Deel dit bericht