Ouderen in digitaal Nederland

Er is een dringende behoefte aan de ontwikkeling van vaardigheden in alledaags mediagebruik van ouderen (55+). Op dit moment is de stap voor hen om de juiste hulp te vinden te groot en is het voor hulpaanbieders lastig deze doelgroep te bereiken. Ook zijn er te weinig positieve mediaverhalen te zien, waardoor ouderen koudwatervrees houden. Dit heeft als gevolg, dat het deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren er het minst profijt van heeft.

Dit zijn enkele van de belangrijke conclusies die op 14 oktober gepresenteerd zijn in drie verschillende onderzoeken door Netwerk Mediawijsheid, Universiteit Twente, SeniorWeb en het Nationaal Ouderenfonds. Zij onderzochten de oorzaken en gevolgen van digitale ongelijkheid in Nederland, de manier waarop ouderen kijken naar de voor- en nadelen van technologie en de belangrijkste hulpvragen die worden gesteld. Waar en hoe kan de omgeving helpen en wat moet er veranderen in ons land om de digitale drempels te overwinnen?

Lees de onderzoeken

Advies voor het helpen van ouderen

De betrokken organisaties hebben aan de hand van de resultaten verschillende adviezen opgesteld voor bedrijven en andere instellingen.