De Week van de Mediawijsheid
De Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november 2023) gaat over online (pro)sociaalgedrag. De campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en door heel Nederland vinden diverse activiteiten plaats om de mediawijsheid in Nederland te vergroten.
Online zijn we constant met elkaar in contact. Zonder er over na te denken en met een scherm tussen ons in, is ook een kwetsende reactie snel geplaatst. Moeten we het altijd met elkaar eens zijn? Zeker niet. Kritische vragen stellen, commentaar geven of je mening uiten mag en houdt ons als samenleving scherp. Maar er is een grens.
En liefst 70% van de Nederlanders vindt ook dat het anders moet. Daarom zeggen we tijdens de Week van de Mediawijsheid: #hierniet. We roepen bedrijven, gemeenten, bibliotheken, platformen en individuen op om een grens te trekken bij online kwetsend gedrag. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je online kunt zeggen wat je denkt – op een respectvolle manier. Zo blijft de online wereld een fijne plek voor iedereen.
Maakt jouw organisatie zich sterk voor het belang van mediawijsheid en een sociale online wereld? Zet je in tijdens de #WvdM! Bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten voor jong en oud. Heb je aanbod zoals lesmateriaal, onderzoeken, programma's of een dienst over mediawijsheid en online gedrag? Laat het ons weten via info@mediawijzer.net. Zo kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.
Onderteken het #hierniet-initiatief
Trek een grens bij online kwetsend gedrag
Geef aan dat ook op jullie sociale media-kanalen geen ruimte is voor haatspraak, scheldpartijen, dreigementen, kleineren, spam en alle andere vormen van ongewenst online gedrag.


Meld je activiteit aan
Zet jouw activiteit op de kaart
Organiseer jij een activiteit tijdens de campagneweek zoals: een workshop of een (online) lezing? Meld deze activiteit aan en het wordt in het activiteitenoverzicht geplaatst.

Wees geen omstander
Er zijn verschillende manieren waarop je in actie kunt komen tegen kwetsend gedrag online. Dat kan direct en publiekelijk, maar ook indirect en anoniem. Je kunt dus altijd iets doen.

Volg #WvdM op sociale media
Meepraten op sociale media? Gebruik de hashtags #WvdM #hierniet of volg de campagne op de bekende sociale media kanalen.
- Twitter: @iedermediawijs
- Facebook: Iedereen mediawijs
- Instagram: @iedereenmediawijs
- TikTok: @iedermediawijs

Onderzoek Week van de Mediawijsheid 2022
Van omstander naar 'upstander'
Digitale mediagebruikers tussen de 16 en 80 jaar komen op sociale media niet voor elkaar op als ze zien dat iemand publiekelijk wordt vernederd, buitengesloten of genegeerd. Terwijl zeventig procent vindt dat we anders met elkaar om moeten gaan online.