Over de Week van de Mediawijsheid

Thema 2017: Generatie Media: samen mediawijs

Van 17 tot en met 24 november 2017 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt: Generatie Media: samen mediawijs. Tijdens deze week roepen we docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren op om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden.

Lees hieronder meer over de campagne.

Over de campagne

Voor de generatie jongeren die nu opgroeit, is de aanwezigheid van internet en digitale media vanzelfsprekend. Veel van de vaardigheden die nodig zijn om goed met deze media om te kunnen gaan, doen ze dan ook als vanzelf op. In hun vrije tijd: alleen of met leeftijdsgenootjes. Deze generatie kijkt vaak met veel zelfvertrouwen naar het eigen mediagedrag.

Maar handig met media, maakt nog niet mediawijs. Mediawijsheid gaat tenslotte verder dan een verzameling vaardigheden – dan dingen kunnen. Wie mediawijs is, weet bijvoorbeeld óók hoe je media slim en creatief kan inzetten om je doelen te bereiken. Of hoe je de valkuilen die nu eenmaal bij de gemedialiseerde samenleving komen kijken het beste kunt omzeilen. En de hiervoor benodigde stappen, die zet je niet als vanzelf. Die zet je bewust én samen: met leeftijdsgenootjes, maar ook met ouders en docenten.

En dat is lang niet eenvoudig. Bijvoorbeeld omdat veel scholen nog niet op structurele wijze aandacht aan mediawijsheid besteden. Of omdat ouders en docenten zich te veel beperken tot het opleggen van regels en het wijzen op risico’s – en soms niet goed weten welke mediawijze lessen ze op basis van hun eigen ervaringen en inzichten nog méér te bieden hebben.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid brengen we hier verandering in. Door ouders, docenten en jongeren met elkaar het gesprek over mediawijsheid aan te laten gaan en ze van elkaar te laten leren. We bieden samen met onze netwerkpartners de praktische handvatten om dit gesprek te voeren. Zodat de generatie die nu opgroeit de stap kan gaan zetten van ‘Generatie Media’ naar ‘Generatie Mediawijs’.

Hoe doe ik mee?

In de klas

Scholen kunnen op verschillende manieren meedoen en met mediawijsheid aan de slag gaan.

Meer informatie

Tips voor opvoeders

Wat is er tijdens de #WvdM17 in de buurt te doen? En wat zijn goede websites over media en opvoeden?

Meer informatie

Voor professionals

Organiseer je een activiteit of wil je op een andere manier aandacht geven aan de Week van de Mediawijsheid?

Meer informatie

In de buurt

Rondom de Week van de Mediawijsheid kun je deelnemen aan een activiteit bij jou in de buurt.

Bekijk de kaart

Tijdens #WvdM17

Voer een Mediawijsheid Debat

Kijk naar het Mediawijsheid Debat of voer het debat in de onderbouw van het middelbaar onderwijs.

Meer informatie

MediaMasters Game 2017

MediaMasters is een crossmediale game voor in de klas. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met media.

Ga naar de website

Print de campagneposter

Print de poster en hang deze op tijdens een activiteit of bij een informatie-avond, in de bibliotheek of op school.

Download poster

Sociale media

Volg @MediawijsNL en @Mediawijzer op Twitter voor tips en nieuws over mediawijsheid en de Week van de Mediawijsheid en twitter mee via #WvdM17.

Nieuwe onderzoeken: De digitale generatie heeft nog veel hulp nodig

Jongeren zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken. De meeste jongeren hebben bijvoorbeeld moeite met het inschatten van betrouwbare informatie, een competentie die van belang is voor het herkennen van nepnieuws. Dat blijkt uit twee complementaire onderzoeken die bij de start van de Week van de Mediawijsheid zijn gelanceerd: de ‘Monitor Jeugd en Media 2017’ van Kennisnet en ‘Vanzelf Mediawijs? 2017’ van Mediawijzer.net. School speelt nu slechts een kleine rol in het bijbrengen van digitale vaardigheden, zo laten de onderzoeken zien.

Lees meer