Het is de Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid vond plaats van vrijdag 6 t/m vrijdag 13 november 2020

Volgend jaar vindt de Week van de Mediawijsheid plaats van vrijdag 5 t/m vrijdag 12 november 2021.

Image

Wat is jouw digitale balans?

Je hebt het #zelfindehand

Scrollen, liken, appen, swipen, streamen, gamen en subscriben: je bent er de hele dag druk mee. Je schakelt van ervaringen op het scherm naar de wereld om je heen, en weer terug. Alleen maar leuk? Of niet?

Online media kunnen je helpen om het beste uit jezelf te halen. Health-apps en slimme horloges geven inzicht in je gezondheid. Je ontmoet mensen van over de hele wereld via sociale media en door online tutorials leer je een nieuwe hobby.

Maar media kunnen ook veel van je vragen. De druk om altijd bereikbaar te zijn kan leiden tot stress en te veel smartphonegebruik kan zorgen voor weinig lichaamsbeweging of je krijgt lichamelijke klachten. Al helemaal nu je door de coronacrisis meer thuis zit en veel contact via een scherm verloopt. Ook de stroom aan berichten rondom COVID-19 kan zorgen voor extra onrust.

Om lichamelijk, mentaal en sociaal gezond te blijven is een goede balans nodig tussen on- en offline bezig zijn. Tijdens de Week van de Mediawijsheid kon je daarom jouw digitale balans testen en krijg je tips om met en zonder media het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.

Volg ons op Instagram voor nog meer tips en achtergrondverhalen. Liever deelnemen aan een online activiteit? Check wat er te doen is. #WvdM #zelfindehand


Image

Week van de Mediawijsheid

6 t/m 13 november 2020

Online media bieden talloze mogelijkheden, maar kunnen ook veel van je vragen. Helemaal nu je door de coronacrisis meer thuis zit en veel contact via een scherm verloopt. Om lichamelijk, mentaal en sociaal gezond te blijven is een goede balans nodig tussen on- en offline bezig zijn.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je daarom jouw digitale balans testen en krijg je tips om met én zonder media het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.

Image

Wat is jouw digitale balans?

Je hebt het #zelfindehand

Online media bieden talloze mogelijkheden, maar kunnen ook veel van je vragen. Helemaal nu je door de coronacrisis meer thuis zit en veel contact via een scherm verloopt. Om lichamelijk, mentaal en sociaal gezond te blijven is een goede balans nodig tussen on- en offline bezig zijn.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je daarom jouw digitale balans testen en krijg je tips om met én zonder media het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.Doe de zelftest

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen:
(online) media lijken onlosmakelijk verbonden
met je offline leven. Heb jij het allemaal
onder controle?


Aan de slag


Activiteiten in het netwerk

Dit jaar zag de Week van de Mediawijsheid er iets anders uit, maar er werd nog steeds van alles georganiseerd. Je kon de online activiteiten rechtstreeks vanuit je eigen woonkamer bezoeken.

Kijk wat er te doen was

Werk aan je digitale balans

Digitale balans gaat over het zó indelen van je tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Is jouw lichamelijk, mentale en sociale gezondheid nog in balans, of kun je nog tips gebruiken?

Aan de slag

Onderzoek: digitale balans

60% van de jongvolwassenen vindt dat ze te veel achter een scherm zitten. Op een doordeweekse dag is dat 6 tot 7 uur voor werk, studie en/of vrije tijd. 16% van de jongeren ervaart hierdoor lichamelijke klachten.

Lees alle resultaten

Image

Volg #WvdM op sociale media

Volg @iedereenmediawijs op Instagram voor nog meer tips en interessante achtergrondverhalen van jongeren.

Like ook Iedereen Mediawijs op Facebook voor extra informatie over de campagne en initiatieven door heel Nederland.

Meepraten op sociale media? Gebruik #WvdM en #zelfindehand of tag @iedereenmediawijs.


#WvdM voor professionals

Digitale Balans Model

Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut ontwikkelden een zelftest, gebaseerd op het Digitale Balans Model. Ga ook aan de slag met het model en verspreid de zelftest.

Meer informatie

Onderzoek: digitale balans

Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut hebben een landelijk onderzoek uitgevoerd onder jongvolwassenen om te achterhalen hoe het is gesteld met hun digitale balans.

Lees alle resultaten

Kennis verrijken

Dit jaar waren grote congressen of seminars helaas niet mogelijk. Maar er werd nog genoeg georganiseerd voor professionals. Kijk wat er te doen was of verrijk je kennis met nieuw materiaal.

Kijk wat er te doen was