Over de Week van de Mediawijsheid

Thema 2016: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’

Van 18 tot en met 25 november 2016 vond de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidde: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Tijdens deze week werd stilgestaan hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media.

In een wereld vol media klikken, liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Het is steeds lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake te kunnen maken. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien grote invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien.

Lees hieronder meer over de afgelopen campagne en noteer de volgende Week van de Mediawijsheid vast in de agenda: 17 t/m 24 november 2017.

Over de campagne

Media spelen een steeds centralere rol in ons leven. Dit biedt talloze nieuwe mogelijkheden maar om deze ten volle te kunnen benutten, kunnen kinderen alle hulp gebruiken van opvoeders, leerkrachten en professionele mediamakers. De Week van de Mediawijsheid vraagt daarom jaarlijks aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen en jongeren vanaf 6 t/m 18 jaar.

Tijdens de Week roept Mediawijzer.net iedereen op om mee te doen aan de campagne. Organiseer bijvoorbeeld als bibliotheek een activiteit, doe als onderwijsinstelling mee aan de vele activiteiten of organiseer een ouderavond en doe als opvoeder samen met je kind mee aan de Ouder & Kind quiz.

De volgende Week van de Mediawijsheid vindt plaats van 17 t/m 24 november 2017. Noteer de datum alvast in de agenda en houd deze website in de gaten voor meer informatie.

Hoe doe ik mee?

In de klas

Scholen kunnen op verschillende manieren meedoen en met mediawijsheid aan de slag gaan.

Meer informatie

Tips voor opvoeders

Wat is er tijdens de #WvdM16 in de buurt te doen? En wat zijn goede websites over media en opvoeden?

Meer informatie

Voor professionals

Organiseer je een activiteit of wil je op een andere manier aandacht geven aan de Week van de Mediawijsheid?

Meer informatie

Tijdens de #WvdM16

Print de campagneposter

Print de campagneposter en hang deze op tijdens een activiteit of bij ouderavonden en informatieavonden, in de bibliotheek of op school.

Download poster

Sociale media

Volg @MediawijsNL en @Mediawijzer op Twitter voor tips en nieuws over mediawijsheid en de Week van de Mediawijsheid en twitter mee via #WvdM16.

In de buurt

Rondom de Week van de Mediawijsheid kun je deelnemen aan een activiteit bij jou in de buurt.

Bekijk de kaart

MediaMasters Game 2016

MediaMasters is een gratis interactieve game die scholen een kans biedt om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in groep 7 en 8 aan de slag te gaan. Spelenderwijs leren leerlingen meer over de kansen en de gevaren die media bieden. Het mediawijsheidspel wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (18 t/m 25 november 2016) gedurende één uur per dag. Deelname is gratis.

Ga naar de website

My Comment Festival

Tijdens de Week van de Mediawijsheid organiseren Beeld en Geluid en Mediawijzer.net het My Comment Festival, het mediawijsheidfestival voor het voortgezet onderwijs en mbo. My Comment Festival biedt een programma waar leerlingen op een positieve manier zelf media maken en reflecteren op de ethische kant en artistieke waarde van media. Wat zijn absolute do’s and dont’s? En hoe kunnen zij hun stem laten horen? Wat is My Comment?

Ga naar de website